Ваксината на AstraZeneca - с предимства за младите, под въпрос за възрастните

Няма достатъчно данни как влияе на хора над 55 години
2 фев 2021 10:03,
24
Ваксината на AstraZeneca - с предимства за младите, под въпрос за възрастните
Снимка: БГНЕС

Австрия се отказа да поставя ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca на хора над 55 години, а италианската агенция по лекарствата също излезе с това решение. Германия пък препоръча препаратът да се поставя на хора до 65-годишна възраст.

"На този етап са оценени, в рамките на разрешаването за употреба, две клинични изпитвания. В тях няма достатъчно участници над 55-годишна възраст. Тази ваксина не е забранена за приложение над 55 години, но в продуктовата информация е написано, че няма достатъчно данни да се оцени ефикасността над тази възраст", коментира пред Нова тв представителят за България в Европейската агенция по лекарствата проф. Илко Гетов.

Той допълни, че при тези хора няма данни какъв е процентът на защитата, който ваксината осигурява и посочи, че в момента тече голямо клинично изпитване в САЩ, специално насочено върху възрастните.

Проф. Гетов разясни, че препаратът на AstraZeneca обаче има значителни предимства пред другите разрешени ваксини - базираните на РНК-технологията.

"Първо - тя се поставя на по-дълъг интервал. Освен това, ваксината ще бъде в две разфасовки, а това позволява една по-добра организация на планирането по поставянето ѝ. Не се подготвя предварително, тоест, тя е готова. Ваксината е от по-известните на медиците и обществото - аденовирусни", каза представителят за България в Европейската агенция по лекарствата.

Той потвърди, че ваксините на Pfizer и Moderna покриват южноафриканската мутация на коронавируса.

"При установяване на някаква неефикасност по отношение на нова мутация, информационните ваксини могат много лесно да бъдат преработени, да бъде направен новият дизайн, за да бъдат достатъчно ефикасни", обясни специалистът.

Проф. Гетов съобщи информация, според която е започнала поетапната оценка на лекарствен продукт, съдържащ две готови антитела. "Това е експерименталният продукт, който беше приложен на Доналд Тръмп, и който се очаква да бъде наличен", разясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
мд преди 3 години
До МладНе знаех, че в заведения като това на 5-ти километър или Карлуково, пациентите имат достъп до интернет
17
0
 
8
 
! Отговори
$$$ преди 3 години
Световната медийна матрица на Глобалистите за пропаганда и дезинформация почва да се руши.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 16 и 17Уникални сте и двамата - ако вие сте бъдещето на БГ - трагедията ще е размазваща !
15
0
 
3
 
! Отговори
хмм преди 3 години
Ваксини за млади, ваксини за стари,за мъже, за жени, за третополови. Ваксини по всякакъв признак. Само и само да се пласират.
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МладБРАВО ! Много точно ! аз съм на 27 и мисля напълно по същия начин !!!
13
11
 
13
 
! Отговори
Млад преди 3 години
Не виждам предимство за мен, на 25 съм. Няма да се ваксинирам не защото има странични ефекти, а защото мисля, че във ваксините има бактерии, които ще се активират чрез нано-роботи в определено време, чрез 5G. Знам че политиците, ще ме нарекат теоретик на конспирацията, ама само им се смея. Нямам им доверие, както и на производителите. Казват, че сме необразовани, ама аз си мисля, че е по-необразовано да вярваш, че цяла пандемия се появи, защото някакъв китаец ял прилепи. Вие наистина сте заспали
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какво ваксинирват старците.те и без това се пазят яко и не излизат от тях не ходят по партита и нямат контакти.Да ваксинират внуците им и децата им, които работят и имат активен живот. Така ще спрат разпространението по лесно. А те ги хабят за хора които са на по сто години и не стават от леглото. Много нелогично
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра Зенека за богатите дето веднага плащат в кеш... Абе хората не щат да подаряват и си искат милиардите дето им се привиждат на хоризонта...
10
1
 
7
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Абе то и другите производители казаха,че не са се ваксинирали,ама щели да се ваксинират.Ха,ха,ха!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Под въпрос е и за младите,ама пени се не пени се,пари сме давали.
8
0
 
10
 
! Отговори
бб преди 3 години
Прави впечатление,че редица от нашите учени и практикуващи медици се "убиха" да адвокатстват на проезведителите на ваксината в това число и на "астра зенека", одобрена също от европ.агенция.В същото време Германия,Австрия,Италия и др.заявиха резерви по отношение на една голяма група от населението-тази над 55години.Отделно Унгария вече внесе и внася ваксини извън "одобрените" от евроагенцията по ле-вата. Аз съм в тази рискова група.Затова вече се съмнявам в компетентността на нашите лекари.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А борда на директорите на Астра Зенека сложиха ли си ваксината?
6
0
 
9
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
И кво... сега на руснаците пак ще се молим... нищо че ги псувахме допреди малко...
5
0
 
6
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Какво ме интересува колко бързо може да се преработи една ваксина, когато очевидно и сегашните идват с такова темпо че виеуса ще мутира многократно до тогава. Това е като вица -... закъснях за влака, ама не много....!
4
0
 
5
 
! Отговори
аз-ът преди 3 години
предимство - нанай си. За какво да си бия бъркоч с 60% ефективност. И аз искам от хубавия. Тоя бъркоч - си го набийте сами. Мога дойда да помогна ако не можете.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМилиционер отишъл в зоологическата и като видял жирафа казал "Такова животно нема"
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кога ще ги пускат в лидъл на промоция на касата?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ех бе, какви хубави ваксини има значи, за млади за стари за малки за големи , голямо разнообразие вече, ваксини да искаш !