Математик: Скокът на заболелите у нас е и заради децата

Обществото води системата към ново затваряне, смята Петър Велков
4 фев 2021 14:36, Петя Славова
130
Математик: Скокът на заболелите у нас е и заради децата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се скок на заболелите с COVID-19 у нас и броя на хоспитализираните. Според математикът Петър Велков това се дължи на отварянето на училищата.

"Ръстът на заболеваемост при децата в момента е най-голям, въпреки че нямаме масово тестване при тях. От този ръст следва и ръстът при другите възрастови групи", обясни пред Нова тв специалистът. Той цитира графика, която показва данните след отварянето на училищата.

По думите му, след два инкубационни периода, които имаме от отварянето на началните училища, вече виждаме резултатите от това. "Реално ние нищо друго не сме отворили и увеличаването на заболелите е след отваряне на училищата и неспазването на мерките - препълнени магазини в моловете, маски под носовете, а във фитнес залите запълване на повече от 30% от капацитета", уточни Велков и допълни, че не е важно просто да отворим, а как да го направим.

Още по темата
Според математика, разхлабването на мерките трябва да бъде съпроводено с тестване. Велков даде за пример Австрия, където се планира тестване на учениците в присъствена форма два пъти седмично. Петър Велков обясни, че става въпрос за бърз антигенен тест, който не само че е безплатен, но и е безболезнен метод, което е важно при децата. В Австрия продължава и вечерния час, допълни той.

"Ние, в България, не тестваме децата. А някои от тях го карат безсимптомно. В училищата вкарваме 200 000 деца обратно. Те имат близки, което значи, че говорим за връзка между над 600 хиляди души", добави математикът.

Той е на мнение, че обществото "тика системата към ново затваряне", тъй като заедно с училищата, врати отварят моловете и фитнесите. Това, в комбинация с неспазването на мерките, ще предизвика нов скок в броя на заразените.

"Работодателите с право негодуват, че нямат подпомагане от държавата, но сега вместо да спазват правилата, да гарантират, че гражданите ще ги спазват, вървим към ново затваряне.

"Предната седмица беше първата от 9 насам, в които отчитаме ръст на новозаразените. Тази седмица отново има по-високи нива. Ние вече сме в момент на растеж и това се случва в началото на отваряне на мерките", подчерта Велков.

Според него решенията трябва да се взимат по-рано, а анализ да се прави на база седмични данни, а не на по-дълъг период. "Трябва да взимаме решенията при този вариант, защото нещата се осигуряват на дни, а не на седмици", категоричен бе математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сам казва, че на децата не правят тест. Но всичко идвало пак от децата. Нямало от какво друго да е. Е, малко и от фитнесите и моловете. Този експерт е поредната математическа ***, типичен пример за плътен некадърник.
104
2
 
1
 
! Отговори
xxx преди 3 години
До poskittМалките от 1 до 4 клас учат от един месец СЪР ?????Ама *** си е *** дай му само да плюе.
103
3
 
2
 
! Отговори
poskitt преди 3 години
Е, как ще е заради децата, след като ги пуснаха в класните стаи оня ден? Нали ковид имал инкубационен период 14 дни? Спецалисти, сър!
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя да не е оня небръснатия клошар и алкохолик с шубата, дето обикаля студиата по поръчка?
101
1
 
10
 
! Отговори
!: преди 3 години
Трябва да ти кажа, че американците до там я докараха, че въобще не са за вярване. И нашите незнайно защо копират практиките на най-пострадалата нация. Що не питат австралийци, новозеландци, датчани, финландци...хората очевадно са в пъти по-подготвени. Има и една друга доста възпиттъжна истина. Децата от 8 клас нагоре нямат капацитет и възпитание да се държат като нормални хора, а ние чакаме да спазват мерки. Малка част са изключение, сега като тръгнат на училище по-големите и ще е трагедия...
100
11
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Големи олигофренни върлуват тука. Днес пак се доказва тезата на математика. (не че го казвам от 4 месеца).883 заразени и 54 трупа.Да живеят училищата. Не искат да ги затворят - Е ТОГАВА ЩЕ ЗАТВОРЯТ ВСИЧКИ И ВСИЧКО!!!!Гответе се за излизане 1 път на ден с СМС!!!!
99
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно CDC в Америка (тяхната здравна агенция по зарази и какво ли не). Излезна вчера , че училищата били най-безопасните места и децата не разпространявали. Но тука някъв си математик ми казва, че са децата. Сега кое е вярно, защото едното е грешно!
98
9
 
5
 
! Отговори
Иванчо преди 3 години
Петре ,те децата днес тръгнаха на училище това твоето е стъкмистика ,не математика,а в медицината се казва ,че 1+1 не е равно на 2 така че вземи си математиката и я приложи по предназначение.... ,а не за медицинска статистика ,че няма да ти излязат сметките.
97
8
 
11
 
! Отговори
Ясно преди 3 години
е това на всички вече. Децата не боледуват, но го разнасят. И не, не са виновни те а хората който ги карат да ходят присъствено. Не разбирам защо е този зор за присъствено преди да има ваксини за всички. Явно някой иска да провали изборите.
96
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ваксини има, но пак пандемия/епидемия има, умрелитер хора и тях ги тъпчат в списъци с к19, всичко е едно голямо фалшименто, вирус има, но нито е смъртоносен, нито опасен, медиите са виновни за цялата тая простотия
95
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова ли не може децата да минат на 2 смени както беше едно време вместо да сливат всички класове в една смяна.
94
4
 
8
 
! Отговори
Навалник Ковид гони преди 3 години
Щом Алексей Навални призовава привържениците си да му правят живи щитове в градове из цяла Русия, значи Ковид-19 не е толкова страшен за тях.
93
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера дететето се прибра от училище без маска.Плюли са се в междучасието и я загубил.Но днес се прибра надянал чужда маска синковеца. Тяхната банда победила в плюенето и конфискували маските на победените..
92
12
 
20
 
! Отговори
asas преди 3 години
БГ-мама пуска детето на училище, защото и е писнало да и се мотае вкъщи. После, ако донесе Ковид - няма проблем, тамън ще умори тъщата и накрая наследи апартамента :)
91
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен A oтказ на плащане на данъци и осигоровки
90
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто трябва да се поискат декларации от родителите и всеки който смята, че тоя вирус е фейк и че децата не са съпричастни към разпространението му, да декларира отказ от здравна намеса при евентуално заразяване на фамилията му.
89
4
 
20
 
! Отговори
Има значение преди 3 години
До 89Не искам да си затваряш детето вкъщи. Искам да не го пращаш с хрема и кашлица, недоизлекувано на училище, за да ти се обади по обед да го вземеш понеже му е лошо. Моето също ходи на училище и докато се спазваха тия прости правила целия клас ходеше редовно, даже и декември не отсъстваха
88
9
 
18
 
! Отговори
До Зоро преди 3 години
Преди да обвиняваш Петър Велков, проучи какво прави той. От месеци заедно с Лъчезар Томов и много други призовават да се внимава много с училищата, да се спазват мерките стриктно там и да се затварят, когато е необходимо и да се учи ДО. Те бяха абсолютно против отварянето на 4.01 , както и сега. Но решенията не взимат те, а Бойко. Иначе за всичко си прав в коментарите ти за вируса и те подкрепям.
87
9
 
14
 
! Отговори
Пилар преди 3 години
Я питайте някой Агроном, стругар, шофьор, чистач и т.н. Защо не се взима и тяхното мнение
86
17
 
25
 
! Отговори
Корона екстра преди 3 години
Много готини коментари и клетви- той човека не ви пожелава да се разболеете, а предупреждава да се пазите. Един съсед така цяла есен ги кълнеше как си измислят и как плашели без основание хората с едно "грипче", как децата щело да затъпеят, как никога няма да ходи с маска и т.н и т.н....ама мечката като заигра в неговия двор песента стана друга. 3 дни се молел на бърза помощ да го вземе, защото не можел да диша, после 2 седмици на кислород в 5-а градска и до ден днешен лекува пневмонията.