Математик: Скокът на заболелите у нас е и заради децата

Обществото води системата към ново затваряне, смята Петър Велков
4 фев 2021 14:36, Петя Славова
130
Математик: Скокът на заболелите у нас е и заради децата
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наблюдава се скок на заболелите с COVID-19 у нас и броя на хоспитализираните. Според математикът Петър Велков това се дължи на отварянето на училищата.

"Ръстът на заболеваемост при децата в момента е най-голям, въпреки че нямаме масово тестване при тях. От този ръст следва и ръстът при другите възрастови групи", обясни пред Нова тв специалистът. Той цитира графика, която показва данните след отварянето на училищата.

По думите му, след два инкубационни периода, които имаме от отварянето на началните училища, вече виждаме резултатите от това. "Реално ние нищо друго не сме отворили и увеличаването на заболелите е след отваряне на училищата и неспазването на мерките - препълнени магазини в моловете, маски под носовете, а във фитнес залите запълване на повече от 30% от капацитета", уточни Велков и допълни, че не е важно просто да отворим, а как да го направим.

Още по темата
Според математика, разхлабването на мерките трябва да бъде съпроводено с тестване. Велков даде за пример Австрия, където се планира тестване на учениците в присъствена форма два пъти седмично. Петър Велков обясни, че става въпрос за бърз антигенен тест, който не само че е безплатен, но и е безболезнен метод, което е важно при децата. В Австрия продължава и вечерния час, допълни той.

"Ние, в България, не тестваме децата. А някои от тях го карат безсимптомно. В училищата вкарваме 200 000 деца обратно. Те имат близки, което значи, че говорим за връзка между над 600 хиляди души", добави математикът.

Той е на мнение, че обществото "тика системата към ново затваряне", тъй като заедно с училищата, врати отварят моловете и фитнесите. Това, в комбинация с неспазването на мерките, ще предизвика нов скок в броя на заразените.

"Работодателите с право негодуват, че нямат подпомагане от държавата, но сега вместо да спазват правилата, да гарантират, че гражданите ще ги спазват, вървим към ново затваряне.

"Предната седмица беше първата от 9 насам, в които отчитаме ръст на новозаразените. Тази седмица отново има по-високи нива. Ние вече сме в момент на растеж и това се случва в началото на отваряне на мерките", подчерта Велков.

Според него решенията трябва да се взимат по-рано, а анализ да се прави на база седмични данни, а не на по-дълъг период. "Трябва да взимаме решенията при този вариант, защото нещата се осигуряват на дни, а не на седмици", категоричен бе математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
17
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряйте училищата бе ***! Не разбрахте ли,че оттам идва голямата беда!Децата ще завършат дистнционно,какво толкова ?
64
6
 
6
 
! Отговори
Гашо преди 3 години
Тия , дето ви пишат статиите.. стават все по ограничени....
63
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е този зор да се учи присъствено с цената на жертви не знам.Пак ще се засилят случаите сега.Големите ученици са преносители на заразата по семействата си.Освен това ще се създават струпвания по училищата,градския транспорт метрото,магазините в близост до училищата.Тези струпвания неминуемо водят до заразявания.На самите учители също.Трябва да се учи онлайн докато населението на държавата не премине достатъчна ваксинация,а не да се симулира дейност нарочно,и с цената на човешки загуби
62
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отдавна се знае, че с математически методи не може да се докаже, че БОГ съществува. От математик освен изкуствен интелект друго не може да се очаква. Сега пък децата били виновни....абе все някой трябва да е виновен.....само не и вируса.Аре да си използвате математическите методи и да не ни правите на луди. А? Все пак е химанитарна наука математиката!!!!!
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 58Айде на бас, че утре ще са повече от днес?
60
6
 
11
 
! Отговори
До 56 преди 3 години
"Този сигурно е неуспешен учител по математика"В момента има обявени свободни места за учители по математика. Кандидатирай се и стани "УСПЕШЕН УЧИТЕЛ"
59
15
 
4
 
! Отговори
ДО 51 преди 3 години
Истина е, защото и при нас стана така! От двама възрастни и един ученик в 8 клас, който ни зарази само ученика ОЦЕЛЯ с асма и паралич на дясното полукълбо на мозъка, а ние не успяхме!
58
6
 
13
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Тия математици, освен да броят патрончетата савой, които пълнят с въздух на ден друго могат ли????"Скокът на заболелите у нас е и заради децата" НЕ! ТОВА НЕ Е ВЯРНО!!! Вярното е "Скокът на заболелите у нас е САМО заради децата", но не.. явно това да няма нулева година на всяка цена е по-важно от бизнесите и прехраната на над половин милион работоспособни хора!!!!
57
9
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Наблюдавам скок в малоумието на едни математици бягали от часовете по математика, за които елката е най-голямото откритие в галактиката, защото решава фундаменталния въпрос 2 по 2 на колко е равно.
56
8
 
18
 
! Отговори
ааа преди 3 години
А добро утро. От моите познати го изкараха основно хора с деца.
55
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е и не е нужно да си математик. Вече го играхме есента същият филм. Сега, като пуснаха и големите до две седмици пак ще има хора на стълбите пред болниците.
54
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв скок бе математици. Провалихте се и в статистиката. Ту се покачва, ту спада броя на заразените. А вчера беше по-голям, защото някои болници за събота и неделя отчитат данните чак във вторник и сряда. Утре ще видите, че пак ще е по-малко. Всеки ден е почти едно и също.
53
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Връщайте ги тия калпазани обратно вкъщи. Стига са кихали и кашляли коронки.
52
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този сигурно е неуспешен учител по математика. Вместо да възпита любов към точната наука у децата, те му пречели и разнасяли болести. Заради такива "математици" няма да се оправим.
51
8
 
6
 
! Отговори
L. преди 3 години
Този матеманик явно работи в Маскимегалонския университет.
50
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Скокът на заболелите у нас е и заради децата". А К.О.Й и ЗАЩО точно от днес нареди и гимназистите да са присъствено по училищата? Това ли са ви мерките? След 3 седмици ще обявите локдаун и ще прехвърлите вината на децата. Отвратителни сте !!!
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опрелено ще я преборем пандемията с армия от математици. Сметките им са без кръчмар. Така ще е, няма какво да се направи когато начело имаме математици, музиканти, хирурзи, травматолози и всякакви други герои, но не и лабораторни лекари, инфекционисти и виросолози. Какво точно борим - никой не знае. Кога ще се види светлина в тунела - никой от горе посочените не знае. Слава на такива герои.
48
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До преди пЛандемията не знаех, че имаме толкова много математици, специалисти, учени,....Чудно как България е на последно място по всичко с толкова "специалистЕ"
47
3
 
9
 
! Отговори
До 42 преди 3 години
Като е оцеляла само дъщеря ти, ти как написа коментара, г-жо? Пълни смешници са такива като теб!
46
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе този математик вместо да сметне един преходен процес при некоректна постановка с индуктивен възел и капацитивен контур, той тръгнал децата да пипа.