Сачева: Мерките не са политически, а решения на медици

Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти, обясни тя
4 фев 2021 12:22, Петя Славова
101
Сачева: Мерките не са политически, а решения на медици
Снимка: БГНЕС

Решенията за отваряне и затваряне на сектори не са политически, а са плод на това, което чуваме от медицинските специалисти, заяви социалният министър Деница Сачева пред БНТ по повод на разхлабването на мерките.

Слушаме изцяло Щаба и здравните експерти. По отношение на образованието и учениците със сигурност имахме консенсус. По отношение на отварянето на ресторантите изцяло сме следвали това, което сме получили като препоръка от Оперативния щаб, коментира Сачева.

На този етап имаме договорка, че отварянето на ресторантите ще се случи от 1-ви март. Част от тях държат това да се случи по-рано, но все още няма достатъчно доказателства от страна на медицинските специалисти, че това може да стане, уточни Сачева.

Още по темата
Мерките със сигурно ще действат максимално дълъг период. По мярката на 60/40 има средства до края на септември. Мярката в подкрепа на родителите, чиито деца ходят дистанционно на училище, е за цялата учебна година. Различни са времевите периоди на мерките, но при всички положения са до есента.

Мерките обхващат максимално всички бизнеси и ако нещо ще се предвижда отново, то ще бъде от 1-ви април. На този етап трябва да се изчерпят настоящите мерки, допълни социалният министър.

Общо почти 2 милиарда лева са средствата, които са стигнали до хората в България. Най-много са разплатени по мярката 60/40. През Министерството на икономиката също са разплатени почти 500 млн. лева. Над 100 млн. лева са разплатени за сектор хотелиерство, ресторантьорство, туризъм и транспорт по мярката 80/20. С 30 млн. лева подклрепихме семействата, чиито деца учат дистанционно като средно семейство е вземало по около 900 лева за периода, в който са учили онлайн.

 "По мярката "Запази ме", която е за затворени бизнеси, имаше известно забавяне на средтсвата. То се дължеше на факта, че ние взехме решение директоно да изплащаме средствата на работниците, а не на работодателите. Това увеличи многократно обема на работа, защото кандидастваха около 8000 работодатели за 46 000 работници", обясни Сачева.

В момента безработицата малко се покачва. За месец януари имаме 7%. Вероятно затварянето на различни бизнеси също е довело до освобождаването на служители. На този етап поддържаме безработицата в нива 7-7,5%, отчете Деница Сачева.


101
Още от Страната
Българи създадоха изкуствен интелект и го кръстиха "Гала"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От ГЕРБ все изкарват някоя нахална и нагла жена, която обяснява неща, които така и не се случват. Но ние трябва да вярвяме!!!!
91
2
 
0
 
! Отговори
Ненормален работещ преди 3 седмици
Деница Сачева, всички я плюят! Но малцина знаят или предполагат че това е българската (бъдещата ) Маргарет Тачър, или Ангела Меркел или двете заедно. Една от опциите била (говорят злите езици) Бойко действително да се кандидатира за президент а Сачева да поеме премиерството. Засега Карапанчева също има претенции за поста ... Та една от двете ще реши окончателно дали ще има България или ... какво о господ каже.
90
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всички мерки са политически и затова са неадекватни. Досега няма нито една реално работеща адекватна мярка на правителството. Мутрите да не се крият зад медиците, отговорността е на мутрите.
89
0
 
8
 
! Отговори
мак преди 3 седмици
Пак им правите медийна кампания. Не остана гербав, който да не се изкаже как добре управляват и се грижат за хората. А най-добре им върви приказка, когато рецитират колко пари "дават". Спрете се. сачевица фурнаджийска лопата без достойнство и чувство за срам, и тя е на първа линия. От.вр.ат.
88
0
 
5
 
! Отговори
Кметът преди 3 седмици
Плашило.
87
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тогава медиците да си дарят 50% от възнаграждението на засегнатите сектори, щом за да им е по леко на тях, една огромна част хора не роботят и се чудят как да изкарат месеца с измислените 24 лв на Цачева, които така и на са дошли
86
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
тези медици които слушате носят ли някаква отговорност?
85
0
 
8
 
! Отговори
Мехуро, ходя пеша бе преди 3 седмици
Да, да. То и за това есента не затваряхте всичко една камара време, когато започваше. И се заразиха много хора. Понеже си напълнихте гащите да не скочи населението на протест и да ви измете.
Как нагло лъже за пореден път тая нагла толбухунска свииинка.
84
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Казано накратко Сачева иска да каже, че господа политиците не искат да носят отговорност за решенията си. Или още по-обикновенно казано - Не ни псувайте нас ами докторите и щаба! Ами госпожо - нали министъра на здравеопазването е част от политическото ръководство на държавата! Нямат никаква управленска власт щаба и докторите. Те са експерти! Вие ги слушате и това е добре. Но решенията са си ваши!!!!
83
0
 
3
 
! Отговори
Чонката преди 3 седмици
Тази Сачева я мандръсах лятото на 1999г. на ММЦ-то в Приморско. Пръдна и ми мина мерака
82
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
До Койчо
Стига си обиждал лелките...
81
0
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 седмици
Едно време и милионни митинги имаше,но демокрация така и не се създаде.Ама тази другарка нека слуша с двете уши.
80
0
 
9
 
! Отговори
мери преди 3 седмици
Поредния виц на герб
Тя май мисли че са козите на баба й срещу нея че им говорили говори врели некипели
79
1
 
10
 
! Отговори
Койчо преди 3 седмици
Сачева по добре е да издои козите.На такава лелка ми прилича
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Предишните противогрипни ваксини не вършеха ли същата работа като сегашните до преди световната пандемия как профилактични с цели здравни за предпазване с предварителни изграждания на реакции на имунните системи и не натоварвания на организмите в органите на системите в човек,хора,групи,що население с общо придобит имунитет и за системите здравна,производствена,икономическа,финансова,социална,обществена,че останаха с названиието ваксини без карантини,а сега тез супер известни по марки,но с мерки
77
2
 
9
 
! Отговори
Улук от брюксел преди 3 седмици
Страшна грозотия бате..кошмар разиййшш
76
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Handel, как може да гледаш снимки на тия. Мазохизъм???
75
0
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 седмици
Абе като им гледам снимките на тия, не ви ли се струва че герб трябва да се прекръсти на ГРУХ? А между другото тая разкошна дама с необятни телеса от кога започна и от инфекциозни болести да разбира, че може да прецени на базата на какво са решенията?
74
2
 
6
 
! Отговори
МЕДИЦИТЕ преди 3 седмици
САВЧЕВА МЕДИЦИТЕ ЛИ ПОИСКАХА ОТВАРЯНЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА И МОЛОВЕТЕ?
73
0
 
7
 
! Отговори
Krom преди 3 седмици
Ама разбира се … кой се "съмнява" в това?! Абсурд! Тея "гадни" медици, бе. То, Вие искате да "олабите", обаче като са рекли "медиците"?! Как да не ги "слушате"? А да се скриеш, моля!