Рекорден скок на цените на храните, пенсионерите изнемогват

Покачването заради по-високия процент печатани пари от банките
Обновена: 6 фев 2021 17:04 | 6 фев 2021 12:00, Петя Славова
217

Рекордно покачване на цените на храните в света. Това отчете Организацията на ООН по прехрана и земеделие.

През януари общият индекс на цените на храните е нараснал на годишна база с 4,3%. Индикаторът расте вече осми месец поред и е достигнал максимума от юли 2014 г.

Отчита се увеличение на цените на всички категории стоки, най-забележимо – на захарта, зърнените храни и растителните масла. Захарта е скочила с над 8%, цената на зърното през януари се е покачила със 7 на сто, а цената на растителните масла се е увеличила с близо 6% до декември.

През януари цените на млечните продукти също са се повишили, но с 1,6%, предава Bulgaria ON AIR.

Цената на месото скача с около 1%, нараствайки за четвърти пореден месец. Организацията отбелязва покачване на цените на всички видове месо, най-вече – на пилешкото.
Икономистите обясняват сериозното покачване на цените с факта, че през миналата година част от централните банки по света са напечатали с 15-20% повече пари.

"Това няма как рано или късно да не се отрази в някаква форма на инфлация и точно типа стоки, които наблюдаваме сега да им се покачва цената, са смятани за основните и предхождащи инфлацията в останалата част от икономиката индикатори", заяви икономистът Стоян Панчев.

Според икономиста Ковид пандемията е свързана с покачването на цените дотолкова, доколкото тя е била причина централните банки да увеличат паричното предлагане.

А думите му вече са факт. Величка е пенсионер, живее и се издържа сама. Казва, че напоследък се налага да прави все повече компромиси в пазаруването.

"Аз се ограничавам в това, което мога да изкарам месеца. Когато има, както сега, тази седмица има две за едно, винаги се стремим там да отида нещо да си взема. Мине, не мине известно време, всеки продукт се е вдигнал, с 20-30 стотинки", разказа жената.

А продавачите на дребно казват, че през последните седмици доставчиците няколко пъти са завишили цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: оонпазаруванеBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
0
 
1
 
! Отговори
Нормално, преди 3 години
откакто китайците разбраха,че оризът е само гарнитура,а не основно ястие...
153
0
 
1
 
! Отговори
До 171 преди 3 години
Що не,ти като ми го яде,да не си умрял?;)Е,не си и поумнял,като ти гледам писането,ама нейсе....
152
0
 
1
 
! Отговори
Биволъ преди 3 години
То и снимката на шкафчето не била от спалнята на Тиквата, а от спалнята на Кауна. И призивът с Юмручето не бил" Мутри вън" , а " Ние сме с мутрите отвън".
151
0
 
1
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 години
На дежурните от "Позитано" *** искам да кажа да прочетат внимателно: "Световна организация на ООН" статистика за света и тогава да плюят правителството на ГЕРБ.
150
1
 
5
 
! Отговори
Културиста преди 3 години
Нека, заслужаваме си го, даже още да се вдигнат та да видим това овчедушие на подобието на народ и общество докъде ще стигне. Притеснявам се само, че няма граница.
149
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опс, идват избори.
148
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално покачване на ценитеБСП като спечели изборите ще ги намалимного ми мирише на комунизъм
147
3
 
16
 
! Отговори
Пенсионерите са преди 3 години
опитали и от спокойните години, но днешните млади и активни българи ще погубят България! Животът не е само в София, всички там се концентрират, а в същото време провинцията се потурчва, отново става вилает на Турция. Навремето така е потурчена България, животът е бил само в Търново, а провинцията е оставена незащитена. До Търново османците са стигнали без бой, няколко месеца обсада и Търново пада. Така ще стане и днес, след провинцията и София ще бъде затрита!
146
2
 
14
 
! Отговори
Васил Тодоров преди 3 години
Тези 50 лева ще си вземат с ОГРОМНА лихва.
145
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко важното е да се ремонтират магистрали .
144
2
 
9
 
! Отговори
пенсионери преди 3 години
Олелееееее, загинахме!
143
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То пък едни храни. Българския народ в момента го тровят, като куче.
142
0
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До яж ми хуяЦитат: "От тех плаштам данак згради на обштината..."===Е как пък веднъж не улучи да изпишеш поне една дума правилно? И как си мислиш, че някой ще ти вземе мнението на сериозно, при такава вопиюща неграмотност?
141
16
 
4
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тра-ля-ля-ляяяяя.....Има и рекордно покачване на криптовалутите :)))) Да го дyxат бедните
140
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
....Рекорден скок на цените на храните, пенсионерите изнемогват...Не може да бъде! Българските пенсионисти живеят най-добре и то под опеката на ГЕРП!В България да си и да си пенсионер - няма сравнение! Някъде май, че съм иронизирал нещата малко повече с тук таме някоя метафорка, ама здраве да е!
139
5
 
20
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Абе вие забравихте ли кой ви е господар? Какви са тези глупости които пишете? Я напишете набързо как благодарение на обещаните 50 лв половината български пенсионери прекарват зимата на Малдивите!
138
15
 
9
 
! Отговори
слава на БеСиПе преди 3 години
Кой се уредел с Техноимпексче - уредил. Останалите опърпани баламурници с жигосаните петолъчки по челата, да си пият студената вода и да продължават да плюят всичко и всеки наред, крещейки мантри в прослава на БСП и другаря Радев.
137
2
 
31
 
! Отговори
5 преди 3 години
Арабската пролет започна точно от най-бедните заради покачване на цените на зърното. Който не се учи от историята, рискува да я повтори!
136
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да но за сметка на това приятелите мутри на великия вожд с великия джип са милионери и милиардери въпреки че са некадърни връзкари забогатяли с парите на пенсионерите
135
3
 
18
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Герб, ако не разрушават построеното след 1_2месеца, няма откъде така ударно да крадат.