Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми

В "Пирогов" ще може да ваксинираме по 250-300 души на ден, каза той
8 фев 2021 09:35, Петя Славова
151
 Балтов: Вирусът не е изчезнал, а преболедували се смятат за недосегаеми
Снимка: БГНЕС

Националният оперативен щаб предупреди за идването на трета вълна на заболели от коронавирус у нас.

 "Факт е, че за последната седмица имаме едно макар и минимално нарастване, около 10% спрямо предишната седмица. Бяхме стигнали по-добри нива. Независимо че преболедувалите се смятат за недосегаеми, за съжаление, вирусът не е изчезнал, той е тук, вече има и модификации. Апелът ни е да се спазват мерките и да бъдем отговорни към себе си и околните", каза пред БНТ директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

По думите му, е било изключително важно учениците да тръгнат на училище. "Да учиш виртуално не е добре", уточни той. За моловете и фитнесите са направени специални препоръки.

Още по темата

"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов.

Той обясни, че ако и тази седмица увеличението е 10% това не е фатално и системата може да поеме тези болни. Ако започне експоненциално увеличение на заразените, то това ще наложи въвеждането на рестриктивни мерки.

"Едно от нещата, за които апелираме е носенето на маски, въпреки че сме ваксинирали и преболедували. Това неносене на маски може да доведе до риск от заразяване на хора, които са по-беззащитни", каза проф. Балтов.

Проф. Балтов коментира и идеята за тестване на учители и ученици. По думите му, учителите са притеснени от пряк контакт с учениците и именно това тестване ще покаже дали има пряка връзка между нарастването на броя на заразени и учебните заведения.

"Този проблем трябва да се изясни, около 30% са учителите, които искат да се ваксинират. Това е изключително важно. В "Пирогов" имаме 72% хора, които са с т.нар. колективен имунитет - преболедували и такива, които са ваксинирали. Така рязко намаляха случаите на колеги, заразени в среда", уточни той.

Директорът на "Пирогов" обясни, че в следващите няколко месеца ще бъде засилен темпа на ваксиниране. Очаква се до края на февруари да дойдат около 26 000 ваксини от "Астра Зенека".

В "Пирогов" за вчерашния ден са ваксинирани 30 човека, днес ваксинирането продължава. Има готовност, след като се подадат списъците от РЗИ, да бъдат ваксинирани по 250-300 човека на ден.

Балтов коментира за ваксината, че в момента тече трета фаза на клиничното проучване на "Астра Зенека", в която са включени по-възрастни хора. "В началото на март ще имаме яснота какво става, когато се ваксинират пациенти на хора над 65-годишна възраст", заяви професорът.

По думите му, лекарят е този, който може да информира пациента коя ваксина да си постави, познавайки здравния му статус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
17
 
! Отговори
Елементарно преди 3 години
Умиране има, отърване няма! Елементарно, Уотсън, изтребихте пенсионерите, защото закъсахте за пари, а много крадете. Пет хиляди починали пенсионери, по 500 лв пенсия средно -2.5 милиона всеки месец се заделят?!?!?! С повишаване на починалите- и повече пари в хазната на гробарите, отделно процент от продажбите на ваксини. Е, това ако не е печалба- здраве му кажи. Логично да продължават да ни пускат повече вируси.
14
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Офф този окончателно забрави каква му е дипломата и се превърна във вирусолог, политолог, пръв теляк на Тиквата и куфар при разходките му с джипката
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добър опит, ceлcки!
12
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Излиза, че преболедувалите са нещо като НЕпреболедували.Не си ти, не те ли бознат!Обидно ми е, че мислят за толкова ***!
11
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи преболедувалите се считали погрешно за недосегаеми, обаче заповядайде да ви ваксинираме. Този търговски трик няма да мине.
10
1
 
17
 
! Отговори
излагация преди 3 години
Доц. Балтов от известно време не се беше появявал по медиите.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ние силно се надявахме, че хората ще се вслушат в това, което им препоръчваме, и ще го изпълняват. Виждаме, че не го изпълняват и това неминуемо ще доведе до рестрикции, предупреди проф. Балтов."Рестрикциите ви неминуемо няма да бъдат изпълнени.
8
0
 
9
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 3 години
Умник Груйо. 20 бона заплата за академика!
7
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че за последната седмица имаме едно МАКАР И МИНИМАЛНО нарастване???Бacи, тоя като че ли е разочарован че нарастването не е било по-голямо!!!
6
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя клоун в медиите ли работи или е директор на болница?
5
1
 
33
 
! Отговори
Др. Акула преди 3 години
Швейцария вече проучиха. И явно доста им е станало ясно, щом се отказаха напълно. А Индия поискала от Фицер да направят местно проучване на псевдо-ваксината, и Фицер им отказали категорично... Така че в Индия няма да се боцкат с генната терапия на Фицер... Малко по малко, чорапът се разплита...
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов - горд члeн от бандата на Бил Ваксината
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки който се повози в жипката на бай чекмеджан, чуе как шуми маркировката и го пошляпат по баджака, веднага се превръща в незаменим капацитет.
2
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То знае ли се кой е преболедувал, нали тайния "вирус" е безсимптомен?
1
0
 
56
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Абе, натегач!Ти директор на болница ли си или водещ на толк шоу? Прекарваш повече време в твстудията, отколкото в Пирогов. Ама заплатата от 18 хил. си тече, без да броим надбавките за първа, втора трета линия и участие в щабове и щамове.