Колекторски фирми събират дългове, заобикаляйки 10-годишната давност

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите
8 фев 2021 09:13, Петя Славова
35
Колекторски фирми събират дългове, заобикаляйки 10-годишната давност
Снимка: БГНЕС

Сигнали от граждани за нова подвеждаща практика на фирмите за събиране на дългове са получили в Асоциацията за защита на потребителите. Според Асоциацията, тези компании са успели да измислят начин, които да им позволи да заобиколят приетия наскоро закон въвеждащ 10-годишната абсолютна давност, съобщава "Монитор".

Проверка на асоциацията е установила, че някои колекторски компании подтикват граждани, набедени за техни длъжници, да подписват споразумения за признаване на дълга. По този начин лицето губи правото си да се позове на давността.

Така например, ако до достигането на 10-годишна абсолютна давност остават няколко месеца, при подписването на такова споразумение тя започва да тече отначало. Често хората са оставени в заблудата, че подобно споразумение не се отразява на срока за давност.

Друга практика на колекторските фирми е да претендират освен за главницата на дълга, но и за лихвите описани в погасителния план на дадена банка. Банките понякога за да си възстановят първоначално отпуснатите средства, са принудени да се откажат от лихвите в опит да накарат длъжника да изплати поне главницата. Когато колекторски компании изкупят тези кредити, често на безценица и срещу едва няколко процента, те започват да искат от длъжниците да платят цялата сума посочена в погасителния план на банката (главница плюс банкова годишна лихва).

От АЗП ще сезират Комисията за защита на потребителите както и националния омбудсман Диана Ковачева по случая. Възлагаме своите очаквания на г-жа Ковачева, която е призвана от висотата на заемания от нея пост, да защити по категоричен начин интересите на българските граждани, допълват от Асоциацията. Те апелират потребителите да бъдат по-внимателни при подписването на каквито и да било документи от фирмите събирачи на дългове. Призовават ги да четат внимателно, по възможност да се съветват с адвокати за своите права, да сигнализират АЗП и да използват пълноценно информационните възможности на интернет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОМНИТЕ ЛИ В СОФИЯ ЕДНО СЕМЕЙСТВО ВСИЧКИТЕ. СЕГА РАЗБИРАМ МОТИВИТЕ. А ЧЕ КОЛЕКТОРСКИТЕ ФИРМИ СА ЛИЦЕТО НА МАФИЯТА ТОВА В ДЕТСКАТА ГРАДИНА ДА ПИТАШ ЩЕ ПОЛУЧИШ ОТГОВОР.
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Цветан Василев и Божков се харесва този закон.
31
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кредитните милионери и данъчните измамници си приеха закон.
30
5
 
5
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 3 години
"АКО ЧОВЕК Е СТИГНАЛ САМОТО ДЪНО от където няма изход ЩЕ ДОСТОЙНО ДА СЕ САМОУБИЕ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА, АКО Е СЪЗДАЛ ТАКИВА."Ужассс,само бaй Гaньовците могат да расъзждават така...нали са пълни егоисти и са най-доволни само когато сънародниците им са по-зле от тях ,нали не са народ а сбирщайн и МЪPША...Не случайно Гaньо е изчезващ вид...еди път е изчезвал за 200г. когато е бил под византийско владение,втори път за 500г под турско,но при неизбежния трети път ще е за последно...
29
6
 
7
 
! Отговори
Трябда се сложи край преди 3 години
КРАЙ НА СОЦИАЛИЗМА И КРАЙ НА СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА.Вашите пари за осигуровки отиват в общ държавен фонд за чиновници, чужди пенсии, които в момента се изплащат на сегашните пенсионери и помощи на млади и често непълнолетни многодетни ромски майки. Все още са увредени хората от социализъм и комунизъм да чакат на държавни социални помощи и да очакват държавната си пенсийка. Пълна безотговорност. Хората трябва да си планират живота още като стават пълнолетни за години напред.
28
5
 
9
 
! Отговори
Държавата преди 3 години
Казвате била скапана държавицаХората в тази държава също имат принос да е скапано всичко и да е свинскооо.Айде малко да се обуздаят тези прости хора дето харчат пари, които ги нямат и живеят от заеми и държавни помощи и при всичко това имат наглостта да правят секс и деца, които също като своите родители ще продължават традицията на мизерното съществувание.
27
8
 
0
 
! Отговори
някой преди 3 години
До Анонименглупости, това че осигуровките ти не са платени не ограничава осигурителните ти права.
26
3
 
10
 
! Отговори
някой преди 3 години
не хората трябва да четат и да ходят по адвокати а колекторите да са хванати за гушите от законодателството. баси скапаната държавица сме
25
4
 
5
 
! Отговори
Частен фалит преди 3 години
Регистрирате си фирма и теглите фирмен кредит, като стане нещо - фирмата фалира.
24
4
 
3
 
! Отговори
Виновна Соц. Държава преди 3 години
Айн Ранд значително повлиява на политическата философия и на либералната икономика, най-вече в Северна Америка. Считана е още за теоретик на индивидуалния капитализъм и на либертарианството, отхвърлящо всички форми на принуда, проповядващо ценностите на разума, производителността и рационалния егоизъм главната идея на обективизма. Като член на крайните антикомунисти.
23
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава е културата на Г***ня.Изтегли бърз кредит, изяде, изпие парите, вика ще им върна дедовия.Утре като го натегнат колекторите и ЧСИ като го изнене със се парцалите вика съсипаха я тая държава, по комунизма беше по-добре. Он не върнал една стотинка, ама държавата му виновна.
22
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баси , значи със всичките институции и цялата държавност не могат да се справат с длъжниците и се връщаме в все повече в 90-те с батките с бухалките, така ли? Къде ни е държавата, що се дават правомощия на *** и пульо, с които доста лесно се злоупотребява? Ние за кои институции плащаме данъците, за колекторските фирми ли?
21
7
 
15
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
До Анонимен 19Десет години седиш на работа, в която знаеш че не ти плащат осигуровките? Ами напусни бе, плъх! И почваш през ден да пускаш сигнал. Ама не ти стиска нали? Робска психика!
20
8
 
9
 
! Отговори
КАКТО КАЗВАТ преди 3 години
Който НЕ РАБОТИ НЯМА ДА ЯДЕКойто Работи и НЯМА достатъчно ПАРИ ще яде по-малкоНяма да си купува на кредити сматрфони, телевизори, няма да кара кола и няма да ходи на почивки с кредити и няма да създава деца що не може дори себе си да издържа. АКО ЧОВЕК Е СТИГНАЛ САМОТО ДЪНО от където няма изход ЩЕ ДОСТОЙНО ДА СЕ САМОУБИЕ СЕБЕ СИ И ДЕЦАТА, АКО Е СЪЗДАЛ ТАКИВА.СОЦИАЛНАТА ДЪРЖАВА СЪЗДАВА СОЦИАЛНО БЕЗОТГОВОРНИ ХОРА.ИМА ТАКИВА ПРОПАДНАЛИ ХОРА НА КОИТО колкото пари да им дава няма оправия
19
8
 
8
 
! Отговори
Гуфу преди 3 години
Не разбирам, като зимахте парите ни ривахти. Не гледахте какво подписвате, не ви интерисуваше. Като трябва да се връщат ривети. Колектор ските били виновни, ми не подписва, някой на сила ли те застави да подпишеш.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Като 10 години си бил мишок и не си проверявал дали са ти плащани осигуровките"Аз си ги знам че не са платени. Ходих няколко пъти до НАП да се разправям, пуснах официално оплакване, но на тях просто не им се работи. Единствения ефект беше, че изпратиха 4 имейла да я подсетят, че има дългове. Нищо повече не правят. След 10 години вече ще спрат да пращат и имейли.
17
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Взимаш 200, връщаш 2000...що е то?Бърз кредит!!!
16
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само веднъж ми се наложи спешно да взема пари от такива, за лечение. НИКОГА вече!Плащах си всичко навреме докато не останах без работа заради Covid. Уж по договор, имах гратисен период ако остана без работа... Друг път! Поискаха ми куп пари, които нямах, за да мога да си ползвам гратисния период... Че то ако аз имах толкова пари, нямаше да моля за отсрочка! За лихвите да не говорим!Един път да се отърва от тези и ако пак се наложи, ще прося, но пари от тия няма да взема! Това е законен обир!
15
9
 
7
 
! Отговори
АКО НЯМАТЕ ПАРИ преди 3 години
НЕ ВЗИМАЙТЕ ЗАЕМИ ДОРИ И ЗА ЗДРАВЕТО И ЛЕЧЕНИЕТО ДА Е ВЗИМАЙТЕ. АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗДЪРЖИТЕ САМОУБИВАЙТЕ СЕ СЕБЕ СИ И СВОИТЕ ДЕЦА АКО ИМАТЕ ТАКИВА, ЗА ДА НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ ДЪЛГОВЕТЕ ВИ И НА ТЯХ.
14
5
 
14
 
! Отговори
Ковида да ги убие преди 3 години
АКО не ги тръшне КОВИДА тези колектори тоХората да си закупуват оръжие и като в каубойските филми да се отбраняват живота и имуществото.