София расте - за 10 години с близо 80 хил. души

Причината обаче е механично движение, а не раждаемост
119
София расте - за 10 години с близо 80 хил. души
Снимка: БГНЕС

С почти 80 хил. души се е увеличило населението на София в рамките на десет години - между 2009 и 2019 г., Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов при онлайн представянето на анализ на ИПИ за икономическото и социалното развитие на областите в Южна България.

Едновременно с това само една област от Южна България е успяла да увеличи населението си - Кърджали - с около 3500 човека.

И там, както и в София, големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не това, че има баланс между раждаемост и смъртност.

В останалите области хората са намалели, като най-тежко е положението в Пазарджик и Стара Загора, които губят по почти 38 000 души всяка.

Икономистът акцентира на интересната позиция на двете области - Пазарджик е между Пловдив и София, а Стара Загора е между Бургас и Пловдив, и допълни, че най-вероятно хората, които са напуснали тези области, са се насочили именно там, предаде БТА.

Николов подчерта, че в тази ситуация освен София няма печеливш и допълни, че това е обяснението до някаква степен и за динамиката на цените на жилищата през последните няколко години, за острия недостиг на места в детските градини, за проблемите в инфраструктурата, която особено в по-новите квартали не може да навакса на този бърз ръст на населението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
10
 
! Отговори
Бай Хоенгии преди 3 години
Муя да ми ядете ей :D, мутка пайна, 90% от вас не можете да се справите с елементарното пускане на мигач и да бъдете част от решението, а не част от проблема.
75
4
 
19
 
! Отговори
123 преди 3 години
То да бяха само толкова.... То е гмеж и ужас от мякащи навсякъде. Нагли до безобразие, нахъсани гладни плъхове. Прости и безочливи провансалски пръчки.
74
4
 
24
 
! Отговори
от Варна преди 3 години
Колкото и странно да им изглежда на софиянци, повечето космополитни градове са на море или река. Ню Йорк, Лондон (също е пристанищен град), Истанбул, Атина, Петербург, Антверпен, Амстердам... или плавателна река, като Париж, Москва, Будапеща..т.н. Това дава възможност да се изнасят стоки с воден транспорт, а не като нашите "гении" да разнасят руда и железа от Бургас до Кремиковци с влак. Освен това не се прави голям град в котловина и зимата да няма въздух, а лятото да се чудят как да избягат
73
15
 
9
 
! Отговори
Фен преди 3 години
Единственият смислен квартал в София е Младост. Това е най-развиващият се квартал в София.
72
1
 
18
 
! Отговори
Валери преди 3 години
Имам чувството че цялата икономика е дирижирана въпреки че се води свободна. Някой иска да събере повечето българи в едно двумилионно гето като софия например а останалата част на страната да се обезбългари. Каква е причината икономиката да се съсредоточава само на едно място. Вече се чувствам наистина в икономическо робство, колкото и да работим колкото и пари да ни пращат от чужбина с този валутен борд и с това че парите ни се печатат в чужбина.Няма мърдане, поне за момента.Дано нещо се случи
71
2
 
2
 
! Отговори
Галактически е-ч преди 3 години
Най-яките са в Париж. Братислава...няма шанс....
70
1
 
10
 
! Отговори
Световнио евач преди 3 години
"ДОбре де, в кой град са най-яките мацки ?"Братислава
69
2
 
12
 
! Отговори
МММ преди 3 години
Последно съм живял там преди 12 години и беше доста зле. А сега София е станало супер гадно за живеене. Най гадна е мръсотията. Много е мръсно. Много е прашно. Много мирише въздуха. Трудно се диша.Трафикът не е съвместим със пътната мрежа. Кварталите не са предвидени за автомобили. Няма Места за паркиране.И много скъпи станаха жилищата. То вече е невъзможно да си купиш ново жилище освен ако не е някаква кутийка 50-60 квадрата.
68
4
 
2
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
Ти правиш ли разлика между НАЕТИ И ЗАЕТИ?Заетите са и тези със свободни професии-зъболекари на частна практика, адвокати и така нататък. И общо са 3,233 милиона. От тях само 706 хиляди са в София.
67
2
 
2
 
! Отговори
до 70 преди 3 години
Остави го, няма какво да обясняваш. Нали и аз проверих току що в НСИ. Смятай какъв капацитет е щом не може да провери елементарно нещо и казва на черното бяло.
66
2
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Нали данните са ми пред очите, бе! Общо за страната2 210 488На 1 клик от тебе е информацията и не можеш да я видиш....
65
3
 
3
 
! Отговори
До 68 преди 3 години
Общо заети 3 милиона и 233 хиляди.От тях в област София са 706 хиляди. Данните са на НСИ.
64
2
 
6
 
! Отговори
до 68 преди 3 години
Според НСИ у нас има 2.2 милиона заети. От тях около 850000 са в София. Ако сложим цялата софийска област, стават близко до 50%.
63
6
 
6
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
Да го кажем накратко. Има ли сервитьор, живеещ в Лозенец, потомствен софиянец? Не. Няма повече смисъл да говорим. Все едно на реднек от Алабама да му обясняваш защо в Калифорния изкарват по 10 милиона годишно и искат още и още. Няма да те разбере.
62
1
 
7
 
! Отговори
до 67 преди 3 години
Айде провери пак колко са заетите и колко от тях работят в София, че ми е пред очите!
61
7
 
2
 
! Отговори
До 62 преди 3 години
И защо лъжеш?В София има 700 хиляди заети от общо 3,3 милиона.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова са тези, които родиха в София и им трябва адресна регистрация за градина и училище, и тия в зелена и синя зона. То в студентски град в момента има повече, а те по родните си места не се връщат.
59
1
 
8
 
! Отговори
до 62 преди 3 години
Ми това е факт. Половината работещи в България са в София. Справка- НСИ.
58
15
 
9
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Разликата между селянин и ceляндyp я знам. Селяндypите са масово сервитьори, общаци и шофьори. А селяните гледат био ферми, знаят кое как се прави на село и печелят повече от добре. А истинските софиянци са програмисти, архитекти, лекари, зъболекари, икономисти. Е, в крайните квартали от бившите общаци от Кремиковци е населено именно с 90% софийски ceляндypи.
57
5
 
10
 
! Отговори
До 57 преди 3 години
Стига с тия митове как едва ли не половин България се била преселила в София. Учениците в София през 2020г са с 20 хиляди по-малко спрямо 2000г.Всички ученици се регистрират там,където учат. Не откъдето са родом родителите им.Така че за никакъв демографски бум в София не може да се говори.