Община Аврен финансира висшето на студенти, за да се върнат

Учениците, завършили 12 клас, получават по 200 лв. помощ
13 фев 2021 21:50, Красимир Ангелов
16

Варненската община Аврен финансира висшето образование на студенти, за да се върнат после на работа в родното си място. Инициативата е от 10 години и до момента над 100 младежи са били подпомогнати. Една трета от тях вече работят в общината.

Албена и  Александра, които учат агрономия и социален мениджмънт, са студенти от една година. Те са част от последната подпомогната от общината група от 30 студенти.

"От голямо значение е за всички нас. Таксите са никак малки и е много добре, че се помага на младите хора", каза Александра Йорданова.

"Моята професия, която съм избрала, е тази на село, така че смятам да устана тук, а и тук ми е по – добре", посочи Албена Иванова.

В момента учениците, завършили 12 клас, с постоянен адрес по местоживеене в общината, получават по 200 лв. финансова помощ, за да се подготвят за кандидат студентските изпити.

"Целим да повишим професионалната квалификация на своите жители, като по този начин ще бъдат конкуретно способни на трудовия пазар. Ние път от своя страна също ще постигнем позитивен ефект, защото се опитваме да изгледаме свои местни кадри. Да задържим жителите си по населените места, а защо пък не и да завърнем част от тях при нас", обясни зам.-кметът на Община Аврен Живка Тодорова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Сергей Алиев и Светла Стайкова вече са завършили университет. Тя е училила педагогика и е директор на училище в общината, а той строително инженерство и работи във Варна.

"Надявам се да натрупам още малко знания и умения и после най – вероятно ще се върна тук, в родното си място", каза той.

Освен в образование, общината инвестира и в редица младежки проекти. От администрацията са категорични, че иновативната им социална политика ще продължи да се развива.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..Моята професия, която съм избрала, е тази на село, така че смятам да устана тук,...Албена Иванова, първо научи правописа/ортография след това професията. За неграмотните: устана се пише остана, ако става въпрос за български!Аман от неграмотни професионалисти!
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Устани си 😂"Моята професия, която съм избрала, е тази на село, така че смятам да устана тук, а и тук ми е по добре", посочи Албена Иванова.
7
3
 
11
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
Извинете, за спама, но... До кога ще се самозълъгвате????На запад бачкаш 1 година и получаваш помуша 800-1000 евро на месец в продължение на година и половина минимум. Търсят ти работа, предлагат ти езикови курсове и преквалификация. Ако си упорит и родителите ти не са захлюпени селт*аци като моите, можеш да се развиеш страшно бързо във всяка една сфера на икономиката.
6
2
 
3
 
! Отговори
Селяндур с джип преди 3 години
На месец ли?
5
2
 
13
 
! Отговори
зер преди 3 години
добра идея - общината да си инвестира малко в кадрите в по-дългосрочен план. Ще се радвам и ако други места последват подобен пример.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е най-добрата система, но хората са прости и не я прилагат правилно.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако го финансира да учи и като се изучи не се върне а избере да се цани на Запад да работи на по-ниска заплата от местните кво правим? Общината нищо не може да направи, сега е свобода и демокрация, всеки може сам да си избира къде да работи.
2
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А стига бе, нали така беше лошо при соцаилизма, нямало свобода, сега същото нещо за пример го дават?
1
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хей! Това е нещо! Дано не бъдо поругано, както всичко остнало в България!