Състоянието на Александровската гробница е катастрофално

МК е пасивно, казва доц. Георги Нехризов
15 фев 2021 17:45, Ния Христова
11
Състоянието на Александровската гробница е катастрофално
Снимка: БГНЕС
Наложително е да се изготви концепция за опазване на Александровската гробница и да бъде възложена от Министерството на културата на компетентни специалисти, но то се отнася твърде пасивно към проблема. Това заяви пред БНР археологът доц. Георги Нехризов, ръководител на повече от 40 археологически експедиции у нас.
 
При първоначалната реставрация стенописите на гробницата са били укрепени. Днешното им състояние обаче според Нехризов не е добро.
 
"Цялото състояние на гробницата наистина е катастрофално. Виждаме, че въпреки мерките, които са предприети докъм 2008-2009 година, нещата след това са оставени на грижата на времето. А може би самият факт, че е изградено копие, води до неглижиране на оригинала. Туристическият център на 300 метра от гробницата е пълен с посетители."
 
"Гробницата в момента стои под една тенекиена барака, която се разпада. Вътре осветлението почти не работи. Т.нар. датчици, които трябва да следят атмосферата вътре, температурата -  отдавна са излезли от строя", допълни картината доц. Нехризов.
 
Той уточни още, че стъпки относно такъв важен паметник не могат да бъдат предприети без санкцията на Министерството на културата.
 
През 2019 година е бил поканен италиански експерт, който е документирал целия интериор на гробницата. "Успя да установи използваните пигменти за оцветяване, подготвителните техники преди изписване – неща, които не са видими с просто око."
 
За разлика от добре познатата Казанлъшка гробница, в Александровската стенописите са разположени във фриз, в който ловните сцени са най-важни. Има изобразени сцени на битки. Присъства и традиционната погребална сцена, която не е добре съхранена, разказа археологът.
 
В гробницата в Александрово стенописите в гробната камера са запазени 65-70%, 30% са загубени.
 
"Уникалното в тази гробница е графитът, изобразен на една от стените. Нарисуван е след стенописването – в профил младежка глава. Има много интерпретации за това кой е подписал там, но не се приема засега, че това е авторът на стенописите, защото в онова време не е било присъщо тази волност да се позволи да остави името си в това свещено пространство."
 
На фона на останалите предимно млади хора прави впечатление фигурата на по-възрастен дебел, гол мъж с двойна брадва. Този символ се свърза с царската и жреческата власт.
 
"Човешките фигури са рядкост в живописната култура на траките", отбеляза Георги Нехризов.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
навсякъде, където е "стъпило" мин.на културата цари хаос, безхаберие, некадърност, шуробаджанащина, мърлявост и основният девиз там е "що аз да работя, некой друг шъ го свърши" - погледнете историческите сгради, музеите извън София, самия закон за култ.наследство и.т.н.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако управляваха умни хора, нямаше да е така, с еднокнижници толкова. Който не цени миналото, няма бъдеще.
6
3
 
15
 
! Отговори
истина е преди 3 години
Има ли нещо което не е катасттрофално в територията !Герб срутиха всичко нормално !
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката не е на Александровската гробница, а на римската под Света София! Японците вече я укрепиха и създадоха копието. Даже представител на императорското семейство присъства на откриването. Те реставрираха и Казанлъшката гробница, и Свещарската. Явно нашето културно наследство им е много по-ценно, отколкото на Министерството на културата. Жалко!
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами след като са такива "българи и патриоти" и нехаят за невероятните културни съкровища, да приплачат на ЯПОНЦИТЕ и те ОТНОВО да финансират НАШАТА историческа памет! Стига ТОЗИ ПЪТ хайдуците ни управници да не откраднат средствата!
3
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Александровската Болница е също в подобно съсъояние. Да оправят първо болницата, за да не стане и тя на гробница.
2
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си учен и да цоцкаш от държавата...
1
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От заглавието помислих, че статията е за Мед. академия.