Розопроизводители пред фалит, маслото им залежава

МЗ да им каже колко непродадено масло има в страната
18 фев 2021 23:00, Петя Славова
22
Розопроизводители пред фалит, маслото им залежава
Снимка: БГНЕС

Розопроизводителите са изправени пред огромен проблем, предава БГНЕС.

Голяма част от дестилериите отказват да участват в предстоящата кампания по изкупуване и преработка на розовия цвят тази пролет, защото нямат финансови средства. Трудностите в бранша се допълват и от непласираните огромни количества розово масло, което залежава в трезорите. Така розопроизводителите са заплашени от фалит. Те правят големи разходи и не знаят дали тази година ще могат да ги покрият.

Розопроизводителите настояват Министерството на земеделието да каже колко непродадено масло има в страната. Предложенията си ще поставят за обсъждане на бъдещия Консултативен съвет по маслодайната роза при ресорния министър Десислава Танева, който ще се проведе този месец.

Розопроизводителите искат земеделското ведомство и съветът да излязат яснота – кои дестилерии ще купуват цвят, в кой регион, колко декара ще бъдат прибрани от розопроизводителите и колко декара необран розов цвят ще остане на полето.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и хоп спират с квоти
------

С какви квоти ви спират бе, куку?

Те ви ПУСКАТ с квоти.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко при ГЕРБ е фалит - розопроизводители, зеленчукопроизводители, гроздопроизводители и пр. А иначе когато ги слуша човек герберите всичко за тех е ОК - защото живеят на гърба на народа, слушаш само хвалби колко сме били добре та чак да ти стане лошо.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали им дадоха идея, да купят някой от световните окачествители ("носове") работещи за големите производители, но те си знаят тяхното. Всеки гледа да мине тънко и да не се прекара и накрая всички в бранша са прекарани.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стоичкофф да пусне собствена марка парфюм на базата на розово масло и да продава в Каталуня и Маями
13
2
 
7
 
! Отговори
Ралица Дякова преди 1 месец
Природата ясно го казва на всички: само необходимото за нормалния живот ще остане, нищо, без което не може да се оцелее, тя няма да разреши да остане, защото с всичкия свръх егоизъм я опустошихме. Дойде момента, в който вместо сами да се учим да не бъдем егоисти, ще ни учи Тя....
12
2
 
18
 
! Отговори
разсмя ме преди 1 месец
Уникални български предприемачи!
Продукцията им залежавала - ами да не са я произвеждали като нямат пазар или да бяха я продали навреме на по-ниска цена.
Министерството да им дава информация колко сток има и кой ще купува розов цвят през 2021???? Нямам думи :)
11
0
 
17
 
! Отговори
Saki преди 1 месец
Фалирали,фалирали ,ама си карат скъпите джипове и имат десетки имоти и хиляди декари земи.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Розовото масло няма срок за годност и не виждам проблем в натрупаното количество не продадено масло.
Ако българското розово масло не е пласирано това значи ,че има криза в парфюмерийната промишленост,защото Турция и България държат 90% от световното производство на розово масло.А ,нашето масло е с доказано най-добри качества.
9
2
 
13
 
! Отговори
У преди 1 месец
Не ми се пишат глупави съвети, но затова имат министерство и разни браншови организации, да знаят. Не съм аз да им давам акъл, а и мисля, че в министерствата им дават заплата не за да копат розите, а да знаят!
8
3
 
14
 
! Отговори
е преди 1 месец
да забъркват , знаш ли колко кремове вече и тн много качествени имаме с роза обаче нашия пазар е малък по производство на роза , а по лавандула минахме франция и по вината и хоп спират с квоти
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Толкова ли не могат да забъркат някакви евтини парфюми и да го разпродадат?
Егати диванетата!
6
6
 
15
 
! Отговори
ех преди 1 месец
абе русенско варено , не мога да пласират , в ес има квоти и нашите са малки заради франция , а руския пазар загубихме заради бойко г-ка .Квотите на ес са такива, че дръпнем ли малко напред в някои жтрасъл веднага ни спират да не ги конкурираме и МЗ участва в убиството на успешни отраси под диктовка на ес например има програма обиране гроздето на зелено и розите така
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правете конфитюр.
4
6
 
28
 
! Отговори
русенец преди 1 месец
Пазарна икономика ли искате или чакате държавата да ви обгрижва? Правете масло, продавайте го - кой ви пречи? Аман от бизнесмени, които искат хем социализъм, хем капитализъм. Който не може да се справи с проблема, да се занимава с друго. На тая страна освен пишман бизнесмени и трябват докери, шивачки - гладни няма да останете! Просто не се занимавайте с неща, от които не разбирате.
3
2
 
10
 
! Отговори
Бойкономикс преди 1 месец
Няма ли 60/40 ?
2
11
 
12
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
Да си го мажат на филии вмвсто мас.
1
2
 
14
 
! Отговори
Китайците преди 1 месец
Са започнали да произвеждат розово масло.