Срокът за техническите паспорти на сградите наближава

Процедурата по подготовка на документите може да отнеме година
18 фев 2021 10:20, Петя Славова
94
Срокът за техническите паспорти на сградите наближава
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Наближава крайният срок за изготвяне на технически паспорт на сградите. До 31 декември 2022 година всички собственици трябва да са готови с документацията. Процедурата по подготовка на документите може да отнеме повече от година.

Срокът няма да бъде удължаван, защото процедурата вече четири пъти е отлагана. Тя е по изискване на Европейския съюз. Паспортизацията е задължителна за сградите, които са построени преди 2007 година. Глобите са 300 лв., но това не отменя ангажимента на собствениците такъв технически паспорт да бъде съставен.

По думите на Александър Александров, който е професионален домоуправител, техническият паспорт отразява реалното конструктивно състояние на една сграда, отразява промените, които са извършени в нея, функционирането на всички системи и е една гаранция за безопасност.

"Самата процедура може да стигне до година, процесът е сложен особено когато сградата се състои от повече от един отделен вход, т.е., няколко входа трябва да се обединят в едно, тъй като е важно да се знае, че паспортите се правят за цялата сграда, а не се прави поотделно за всеки вход", уточни пред БНТ Александров.

Всеки вход избира представители, които избират фирми за техническите паспорти, но по думите на домоуправителя се стига до конфликти - коя фирма е по-добра, коя оферта е по-евтина, трудно се събират пари и реално може да отнеме и повече време от една година.

В момента няма фиксирана пазарна цена за изготвянето на техническите паспорти, но според Александров средно се очаква за апартамент от 60 квадрата да бъде в порядъка на 200 лв. Разходите се разделят между живущите в един вход, като е редно това разпределение да се случи на база големината на тези апартаменти, на база квадратура или на някакъв друг принцип.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Всички тези неща показват единствено, че това е една евтина креслива кампания за прибиране на пари от хората. Прибиране на пари за нещо, което нито може да се направи както трябва в споменатите срокове, нито би направило сградите по-безопасни, отколкото са и без този паспорт. Но пък би принудило хората, да платят за нещо, което не им върши никаква работа, понеже не им ремонтира сградите.
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Паспортизацията без обследване е безсмислена. Това е хартийка без стойност. Особено, когато за нейното съдържание не се носи лична отговорност. Без обследване, верен технически паспорт няма как да се издаде. От друга страна, с обследване процесът е много бавен. Поставените срокове са неизпълними.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Много от новите сгради са строени по безгредова конструкция (почти всички), с тънки преградни стени и качествата на тези сгради по отношение на звукоизолацията са доста въпросителни. Ясно е, че по някакъв начин съвременните "инвеститори" искат да си направят сградите по-продаваеми, но начинът съвсем не е чрез ограничаване на възможността на собствениците на стари сгради, да продават имотите си. Този път води само към дела, загубата на които отново ще бъде платена от държавата.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Нито панелните, нито ЕПК, нито тухлините сгради имат нормиран краен живот. Специално за едропанелните сгради, основният им проектант - Московският научен институт за типология и експеримантално проектиране - МНИИТЭП - дава живот между 90 и 125 години. Първите панелни блокове в София са в ж.к. "Илинден" срещу люлинския тунел, строени са 1956 година и са много, много далече от разрушаване или влошаване на конструкцията.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Внушаването на това, че сградите без паспорт са "опасни", а новите не са опасни, понеже имат паспорт е пълна глупост, защото опасността не е еквивалентна на хартийка с чертежи. Колкото и да е неудобно на строителната мафия, сграда на 2 години може да има по-опасни вътрешни преустройства от такава на 80.- Покупко-продажбата на непаспортизиран имот не представлява никаква опасност, защото за обществото не е по опасно това, че в стара сграда ще живеят едни собственици, вместо други.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ширещата се напоследък скандална кампания няма смисъл, защото:- Ако България започне да ползва мантрата "не можеш да си продадеш жилището, защото няма паспорт" (естествено, под давление на строителната мафия) ще има много групови дела срещу държавата, които тя ще изгуби.
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на незаконните ромски постройки ще им искате ли паспорти?
76
0
 
7
 
! Отговори
От Directive 2010/31 преди 3 години
1. Държавите-членки гарантират, че:а) .....б) след 31 декември 2018 г. заетите или притежавани отпублични органи нови сгради са с близко до нулево нетнопотребление на енергия.Я Бати Боку да каже колко от това е изпълнено - та ще карат хората да се разправят а и яко плащат?
75
1
 
16
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
ЛЪЖАТ!!!!!!!!!!! НЯМА ТАКОВА ИЗИСКВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ !!!!!!!!! ЕТО ЗАЩО Е НАЙ-ДОБРЕ ВЕДНАГА ДА ИЗЛИЗАМЕ ОТ ЕС ЗАЩОТО С НЕГОВОТО ИМЕ ПОСТОЯННО НИ ЛЪЖАТ И НАПРАВИХА ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ НЕПОНОСИМ! ДОТУК НИЩО ДОБРО ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ!
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо пари-да им подадем един от средните пръсти.....
73
0
 
17
 
! Отговори
некой преди 3 години
А защо не ни покажат по какво изискване на Европейския Съюз ни Ракетират???Защото такова просто НЯМА! Има една която се отнася до Енергийната ефективност (Directive 2010/31 / EU) - и толкова.Едно от отлаганията на 'паспортите' е от Дебелото Лиле (тогава министър на регионалното развитие) поради това че Държавата нямала пари да плати паспортите на собствените си сгради!!!Ако Махатма Ганди бе жив - щеше да каже - Гражданско Неподчинение, никой да не се поддаде на Ракета на Хунтата!
72
0
 
18
 
! Отговори
Баба мара преди 3 години
това е лобиски закон на герб които трябва да се отмени незабавно от следващотоправителство ние 45 години плащаме данъци за тези панели и сега ще искат от насдокументи всичко е в общината да си търсят каквото им трябва и с нас да не сезанимават да плаща ес
71
0
 
6
 
! Отговори
Наредба 5 преди 3 години
Пропуснали са как ще ни дератПреходни и Заключителни разпоредби 2. ...(2) Техническите паспорти на съществуващи строежи - .... се съставят в срок до 2022 г....(6) ( След изтичане на срока по ал. 2 кметът на общината възлага съставянето на технически паспорти на строежите, за които те не са съставени, за сметка на техните собственици, като за извършените разходи общината се снабдява с изпълнителен лист за събиране на вземането по чл. 417, т. 1 от Гражданския процесуален кодекс (ГПК).
70
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSМайка ти не те ли е учил че не е хубаво сам да си пишеш плюсове ?
69
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чекмеджан БарселонскБоже колко си примитивен Смяташ че такива глупости може да помогнат на госпожа Лъжа да спечели изборите ли ? Никога хората няма да докарат на власт пак червеният гарбидж
68
1
 
25
 
! Отговори
SS преди 3 години
До 67. Вземат ли да изнудват хората за въпросните паспорти ще стане проблем.Това ще отврати хората още повече от ЕС.Ще има протести.
67
2
 
25
 
! Отговори
Чекмеджан Барселонск преди 3 години
Важното е чекмеджето да е пълно!
66
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SS Всички гладници за народна пара си имат лобита в парламента. Само за скубане на най бедният гражданин на ЕС. Българският парламент и Министерският съвет с различни нормативни актове непрекъснато увеличават данъчната тежест.
65
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак това стадно усещане. Не може един вход, трябва цял блок пък бил той и като китайска стена. На собствениците за какво им е тази информация, общините са тези които трябва да са наясно. Само се чудят под какъв предлог да събират пари. Те имат ли представа, че хората от един блок не се познават и как биха могли да се съберат 4, 5, 6, 7 и .... входа за да направят нещо, пълен абсурд
64
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще бъде като в градския транспорт.Едни хора се подминават от контрольорите,защото ги е страх или защото и без това няма да платят,а на други хора им вземат личните карти,съставят им актове и им блокират сметките,ако не платят."Справедливост за всеки".