Лекар: Преболедувалите да изчакат за ваксинация 90 дни

Вече 3500 души са се ваксинирали във ВМА
23 фев 2021 11:08, Петя Славова
15
Лекар: Преболедувалите да изчакат за ваксинация 90 дни
Снимка: БГНЕС

Повече от 3500 души до момента са се ваксинирали срещу коронавируса във ВМА. Най-възрастният е на 96 години, а най-младият - на 18.

Още по темата

"Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре.  Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изичстени", обясни пред bTV д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болестти във Военномедицинска академия. Саматя тя също се е ваксинирала.

По думите й желанието тези, които са преболедували, също да се ваксинират, но при условие, че са минали поне 90 дни от преболедуването.

Според нея, при някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи - логални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, обясни специалистът.

Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдяване", обясни д-р Магдалена Баймакова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес не ти бият ваксината и утре ти бият камбаната.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аналгинът някога струваше 20 стотинки. Сега е 2 лева. Кой аналгин е по аналтин?Не е важен цветът на котката, важното е хваща мишки.При Астрата проблемът не е цената, а това, че я прилагат на над 55-годишните. Не е тествана и сега, тези хора просто участват в експеримент с неясни и за производителя последици. Хората били не разбирали какво им се говори, хайде бе...
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните с грипоподобни симптоми заразни ли са? Трябва ли да се карантинират?
11
3
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Защото не се дава никакъв шанс на човечеството само да достигне стаден имунитет. Вирусът далеч не е от най-смъртоностните, но всичко се сведе до използването на препарати на определени компании, защото трябвало бързо да се действа.И не, и аз неодобрявам Monte Carlo Simulations и Protein docking при разработването на ваксини. Просто трябва време и тестове, за да се отсеят добрите препарати и да се опишат добре граничните случаи на приложение.
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма ни една логична причина да се ваксинира преболедувал. Освен да си продължат с експеримента и да видят как действа на повече хора новата химия.
9
18
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 3 години
И защо реши, че имунитета след прекарано заболяване е по-добър от този придобит чрез ваксина? Всички лекари се инунизираха вече и твърдят точно обратното. Ти някакво ниво светило в областа ли си? Земята плоска или кръгла е? Кацали ли сме реално на луната? Не ви ли писна да се правите на експерти по всичко бе да ви имам олиготата
8
1
 
3
 
! Отговори
Проблема е преди 3 години
Проблема е, че все още почти нищо не знаят какво ще се случи в бъдеще с вируса и как ние реагираме към него. Няма опит и от там идва всичко. А повечето от хората не са лекари и няма как да разберат какво им се говори и защо им се говори. Трудно е ,не става с вълшебна пръчка.Т.е ако не сте лекар не е необходимо да задълбавате. Просто си сложете ваксина когато можете,ако нямате противопоказания и изчакайте повече време даже над 90 дни,ако сте били заразени.
7
2
 
9
 
! Отговори
доообре преди 3 години
Днес ти бият ваксината, утре ти бият камбаната.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С две думи, никой няма шанс да оцелее без ваксина:)Точно тези, които са го прекарали би трябвало имат собствен имунитет, по-добър от изкуствено вкарания. Иначе се става комсомолска ваксинация. Искаш, не искаш членския внос трябва дасе плати.
5
1
 
16
 
! Отговори
Генерал Зима преди 3 години
Колко требе та бие тока, да си вкараш в организма непозната субстанция за два лева?!Та това е цената на един течен аналгин. *** нещо гледам ентусиазма и опашките секнаха.
4
1
 
14
 
! Отговори
Доктор ОхБоли 2 преди 3 години
..... По скоро - до няколко години - очаквайте "СТРАНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ" от тези НЕизследвани до край ваксини .......... А тези "странични ефекти" няма да бъдат много добри ....... В това може да сте повече от убедени ! ...... Може би , ще спрат в известна степен Корона вирусната инфекция , но ще "активизират" нещо друго ....... Което няма да е по - леко ..... Примерно автоимуннно или онкологично заболяване ..... Нали знаете , че БЕЗПЛАТЕН ОБЯД - НЯМА ?!?! ..... :( :( :(
3
0
 
5
 
! Отговори
Koko преди 3 години
Хич не ме кефят тея антиваксъри. Едно време какви ваксаджии имаше, обувките лъщяха. *** откакто тръгнаха теч антиваксъри все с мръсни чепици ходя.
2
1
 
19
 
! Отговори
Доктор ОхБоли преди 3 години
Ваксинацията не е лоша идея , по принцип ! Но НЕ и по начина , по който го предлагат в Европа , и България. И не с продуктите , които предлагат. Ваксини , "приготвени" в такива кратки срокове срещу нещо , което се твърди че е МНОГО НЕПОЗНАТО , без почти никакви Изследвания и почти веднага "хвърлени" сред Хората за да бъдат "имунизирани" и да се вземат Милиардите едва ли ще доведе до ДОБРИТЕ РЕЗУЛТАТИ , както се очаква от заблудените "ваксинирани" ! ...... :( :( :(
1
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на 96-годишнияДано доживее поне до 196год !