Свлачище е на път да погълне домове и главен път

Фирмата-изпълнител вече 7 месеца не върши нищо
26 фев 2021 09:44,
8
Свлачище е на път да погълне домове и главен път
Снимка: Кадър Нова тв

Свлачище заплашва да погълне къщи и главен път във великотърновско село. Проблемът е от 3 години и има отпуснати средства за укрепване. Фирмата, спечелила поръчката, вече седми месец не върши нищо, а е трябвало да приключи за 60 календарни дни още преди почти половин година. А свлачището се разраства.

Ремзие Чаушева живее точно над свлачището в село Калайджии. От месеци наблюдава, как процесът приближава дома й, а никой нищо не върши.

"Близо е до къщата. Има–няма 50 метра и все подкопава", обясни Чаушева пред Нова тв.

Свлачището е започнало да поглъща и основната пътна артерия на селото.

Проектът за укрепването на свлачището е изготвен преди три години. Фирмата, спечелила обществената поръчка за близо 300 000 лева, е от Добрич. Трябвало е да започне работа още през месец август миналата година. Неясно защо е разкрила строителната площадка чак в края на месец октомври. Подпорната стена е трябвало да стане готова за два месеца.

"Нещата изостават. Трябва да се действа бързо. Съмнявахме се още първия път като замразиха обекта. Проблемът е в прекъсването на строителните работи. Общо три пъти е спиран. Така се получават допълнителни свличания. Най-голямата опасност е прекъсването на улицата", обясни Богомил Делчев, проектант на обекта.

За нехайството на строителите разказват и жителите и кметът на селото.

"Техниката, която е доставена, е един счупен багер. Една машина работи по два-три часа. Не беше обслужена и се забавиха 20-30 дни", обясни Бисер Кинов, кметски наместник на с. Калайджии.

При пристигането на телевизионния екип на строителната площадка никой не работи. Събуждат единствените двама работници, които са във видимо нетрезво състояние.

"Друга бригада е правила това. Ние сега чистим кал и вода – 70-80 см. Чистим с маркуча. До 2-3 седмици стигаме там и ще приключим", обясни бригадирът Димитър Желязков.

В писмена позиция от фирмата-изпълнител припомниха вече описаната фактология и упрекнаха метеорологичните условия за забавянето. А от община Златарица, в чието землище се намира свлачището и село Калайджии, заявиха че не са изплащали средства предварително и със сигурност ще има глоби.

"Всички действия при приемане, тогава ще има възможност за удържане на неустойка по неспазване на срока", обясни Денчо Тодоров, зам.-кмет на Златарица.

Това обаче не успокоява жителите, чиито къщи за застрашени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5Според теб и Италия е държавата на Бойко Борисов? Вчера май гробище се е срутило там и ковчезите си плуват в морето. Там виадукт се срути, ако не помниш? Тук, ако не бе той също щяха да срутват. Дори и тунели. Кой и кога усвои парите за осветлението на тунел Топли дол? Помниш ли? Нещо да бе пипнал? Батко и братко поддържаха пътищата, само дето парчета бетон започнаха да падат от мостовете. Видяхме ги от ДБ за 6 месеца в районните общини. Другите също ги знаем. Шъ сменят модела?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От целия репортаж става ясно, че в БГ няма, кой да контролира, къде и за какви резултати се дават стотици хиляди левове. Няма работещи контролни органи и в такъв случай моя въпрос е, защот тези хора взимащи заплати за това не бъдат моментално уволнени от "невероятния" ни вожд, нали той е "справедлив"! Ааааааа сори, сигурно са му роднини, пък и избори идват.
6
0
 
4
 
! Отговори
Срутище преди 3 години
Парите вече са усвоени! Така, че се изнасяйте!
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавата на свлачищата,срутищата,кабели убийци,пропаднали пътища,метро,крадливи политици и заспало население.Държавата на Б.Борисов.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работили са по изграждането на една друга подпорна стена ...
3
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Pri bae vi Toscho imache borba s eroziqta kolko narod i texnika rabotesche tam a sega ima chekmedje neka vi
2
0
 
4
 
! Отговори
dedo Vango преди 3 години
Gorata ,gorata nqma gori nqma svlachischta a i amerikancite nadupchixa bG kato sirene da kradat resursi skoro i planinite schte pochat da padat pomnete mi dumata
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vai kasmet! ;)...pravo v zlatnata mina pri bg zlatoto gi puska...;)