Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва

"Събираме се да покажем на властта, че няма да забравим"
Обновена: 27 фев 2021 20:39 | 27 фев 2021 20:37, Веселина Йорданова
196
Хиляди руснаци почетоха паметта на Немцов в центъра на Москва
Снимка: БГНЕС

Хиляди руснаци, както и западни дипломати, се събраха в центъра на Москва да почетат паметта на опозиционера Борис Немцов, един от главните критици на президента Владимир Путин, който беше убит точно преди шест години, предаде "Франс прес".

По повод днешната годишнина от смъртта на Немцов САЩ заявиха, че са дълбоко обезпокоени от "растящата нетърпимост" на Русия към свободата на словото.

Борис Немцов е бил вицепремиер при управлението на президента Борис Елцин. Той беше застрелян от упор с четири куршума на мост на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 г.

Още от сутринта руски граждани и западни дипломати положиха цветя на самоделния мемориал на Немцов на мястото на смъртта му, който редовно е демонтиран от властите.

"Събираме се в този ден всяка година, за да покажем на властта, че не сме забравили и никога няма да забравим. Споменът за Борис няма да бъде заличен", заяви опозиционерът и бивш премиер Михаил Касянов.

"Сигурен съм, че това, за което се бореше Борис, свободата на руснаците, благоденствието им и достойният им живот, скоро ще стане действителност", добави той и приветства приноса на Немцов "в освобождаването на руснаците от това потисничество и този тоталитаризъм, които ни следват от съветско време".

Годишнината от смъртта на Немцов обикновено се отбелязва с шествие на опозицията в центъра на Москва, но тази година беше решено само да се посети мемориалът заради наложените от пандемията от новия коронавирус санитарни ограничения, предаде БНР.

Според НПО "Бял брояч", която е специализирана в отразяване на демонстрации, към 17.30 ч. местно време в събирането са взели участие около 7800 души.

Сред присъстващите беше и съпругата на Алексей Навални Юлия с букет червени карамфили. Цветя положиха и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания, както и други западни представители.

"Немцов все още е пример за хората, които не са безразлични към свободата, човешките права и демокрацията", написа в Туитър представителството на ЕС в Русия.

"Той остава вдъхновение за много от тези, които се стремят към справедливост, прозрачност, свобода", туитна говорителката на посолството на САЩ в Москва Ребека Роуз.

В отделно изявление държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън почете паметта на Немцов, който по думите му "посвети живота си на изграждането на една свободна и демократична Русия".

"Тези, които защитават своите свободи и демокрацията в Русия, продължават да са мишена на атаки и убийства. Оставаме дълбоко обезпокоени от растящата нетърпимост на руското правителство към всяка форма на независимо изразяване на мнение", заяви Блинкън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още по темата: РусияБорис Немцов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България сега най-после видя какво значи пълни магазини.Преди не беше и сънувала.По суперите - опашки.
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това няма общо с положението на българинаа когато чужди посланници тачат някого той определено е защитавал техните интересиа не на страната сиот това по ясно послание - здраве му кажи
57
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Русия крадеше и изнудваше хранителните стоки бяха полупразни.На село седяха от сутринта да пазят ред, че след обед щяло да дойде салам от града.По суперите само пилета и 2 вида салам.Шоколад разбраха децата какво е като отвориха Кореком.За кола и апартамент се чакаше по 20 години.На границата стреляха а ако искаш да идеш в Петрич ти искаха открит лист.И всичко това по диктовката на Москва.И сега си живеят като *** в джунглата. Елитът им богат, останалите карат на водка и хляб
56
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А България след 30 години демокрация и западно партньорство какво произвежда което да става за нещо, освен черноработници и пpocтитутки за западна Европа?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 63/67Това, което прочете.Проблем?
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 18 март 1939 г., по заповед на Йосиф Сталин, съветският комисар за външна политика Литвинов предлага Франция, Полша, Русия, Румъния и Турция да се съберат на конференция, за да изработят споразумение, с което да спрат Хитлер. Британският Чембърлейн се обявява против тази идея.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 14 април 1939 година, британският външен министър лорд Халифакс казва, че Великобритания няма да разшири съюза си и до Русия, в случай, че Германия нападне. Очевидно на Русия й се казва, че ще бъде сама срещу Германия.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 16 април 1939 г., Сталин кара Литвинов да предложи на сър Уилям Сийдс, британският посланик в Москва, Русия, Франция и Великобритания да сключат пакт, който ще свърже трите страни и ще ги принуди да обявят война на Германия, ако те или някоя нация между Прибалтика и Средиземно море, бъдат нападнати. Великобритания и Франция отказват.
51
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64България е била "сред 30те най-големи икономики" само в съвеЦката пропаганда. Реално се видя колко струва икономиката ни, която три пъти фалира държавата ни до 90та, а след това се разпадна поради неконкурентоспособност.Същото, межуд другото и руската, която не знам точно на кое място е била, но никой не знае какво точно са произвеждали руснаците, дето да става за нещо.....
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мюнхенското предателство вече е подписано на 30 септември 1938 година, когато Британия "позволява" на Хитлер да анексира германоезичната територия на Чехословакия, всякаш става въпрос за английска колония, с която Лондон може да се разпорежда както си иска. В добавка към това, Бaнk ъф Ингланд и Банката за международни въпроси, чрез гуверньора на първата Монтагю Норман, позволяват директния трансфер на злато на стойност 5,6 милиона лири към Хитлер, което принадлежи иначе на Банката на Чехословакия.
49
2
 
3
 
! Отговори
Термостат преди 3 години
Те и хиляди почитат паметта на Желю Желев,но това не означава, че не е слаб и глупав държавен глава.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До долеХитлер е бил наркоман с лоши зъби пърдящ мегаломан с кръвосмешение в рода си и изключително *** човек ,за да воюва на два фронта с двете най-силно страни в света ,а това ,че е искал да превземе огромна страна като Русия посред зима само доказва болния му мозък колко е увреден от амфетамините.А той сам ли е бил в това си начинание, или? Европейците и германците не са ли знаели за тези негови странности. Сигурно не са знаели те, те не са знаели.
47
4
 
4
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Немцов имаше едно култово изказване, в което казваше , че на 10 километра от Москва хората нямат канализация и май е бил прав, даже и сега!Агент Кени Лейджър!ЦРУ!!!!
46
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Русия ни крадеше и изндудваше България беше сред 30те най-развити икономики в света и българите живееха при средноевропейски стандарт на живот.При щедрото американско партньорство България е първа по смъртност в света, 80% от българите живеят в бедност, икономика - нула, България е превърната в депо за евтини черноработници и пpocтитутки за запада.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 53Русия в била на колене и без помощта на САЩ сега щеше да е колония на Назитата, както и цяла Европа, впрочем.
44
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто не е за вярване как Русия която 90те години беше опустошена държава и американците вършееха свободно из Русия и още държат там ключови позиции как така успя да се изправи на крака и днес е световна военна и икономическа сила и дори измести Германия от мястото и на пета световна икономика, въпреки огромните си вътрешни политически и икономически проблеми.
43
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия винаги краде и изнудва.Никога не дава. Това го запомни.45та година ни окупира, подписа договор, че ще иостане тук 6 месеца и седя 3 години и половина.И през това време не даде една рубла да си храни армията - всичко беше на гърба на българския народ. Докато не сложи комунистите на власт. Иначе българинът никога нямаше да сложи комунисти.През 1061ва години изнесе златния резерв на България и го отнесе в Москва - 21 тона злато. Още си е там.През 1964 та година още 4 тона. ВИЖ В НЕТ
42
5
 
4
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Политическите убийства в България ги започна Стефчо Стамболов. Заради неговата идиотия загубихме Беломорието, което и Великите сили ни даваха. Българин не бива да убива българи!
41
1
 
5
 
! Отговори
Цървул преди 3 години
Къде е онзи речовит професор Иво Христов, на място да им разясни на руснаците пред плочата на Немцов ,какъв либерал е Путин !
40
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До До долеХИТЛЕР Е БИЛ МНОГО ПОВЕЧЕ С РАЗСЪДЪК ОТ СТАЛИН!