Родолюбци от Шипка: Без 3 март нямаше да има България!

"Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина"
3 мар 2021 10:24, Ния Христова
240

 

Десетки родолюбци и тази година се изкачиха до паметника на връх Шипка, пазен от почетен караул.
 
"Закърмен съм с българското, родолюбец съм. Искам да показвам на хората за какво са се борили нашите предци. Разочарован съм, че има толкова малко българи на този ден. Не ме притеснява Ковид-19. Щом съм дошъл тук, значи ми е вътре в сърцето", сподели един от родолюбците пред екипа на Bulgaria ON AIR.
 
74-годишен мъж с носия на своя прапрадядо от Пиринския край на всеки 3 март се качва на връх Шипка. 
 
"Ако го нямаше 3 март, днес България нямаше да я има. Тя нямаше да бъде и в Европейския съюз. Тук сме да поднесем цветя на този величествен паметник, да се поклоним и да отдадем почит. На този връх е решена съдбата на България, решена е Руско-турската освободителна война, започва преломният момент", разказа той за 3 март.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"В последно време много историци започнаха да се нагласят според конюнктурата. Не трябва да приклякаме на този и на онзи, а да видим онези личности, които са лични свидетели на тази история - те са истинските. Така както Вазов е писал много истини. Така както Захари Стоянов е писал в своите "Записки по българските въстания". Много истини след това се преиначават. Да живее България!", каза още 74-годишния родолюбец.
 
Друг мъж, изкачил се до паметника на Шипка, подчерта, че днес празнуваме 143 години от освобождението на България от турско робство. 
 
"На политиците ще кажа: Ако не беше този връх, нямаше да я има България! Няма сопа, която да избие Русия от сърцето на българина", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 134Западните ни приятели единствени имат заслуга за това, че не са ни смазали руснаците при обявяването на Съединиението и Независимостта ни, като са дали легитимация на актовете! РУСИЯ е ЗАПЛАШВАЛА да предприеме мерки СРЕЩУ тези актове на създаването на силна и независима България! Всичко е документирано!
117
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИмагинерноТАКА Е ЗА СЪЖАЛЕНИЕ...СПОРЕД ДАННИ НА ООН БЪЛГАРИЯ В МОМЕНТА НАМАЛЯВА С БЛИЗО 100 000 НА ГОДИНА.ЗА СРАВНЕНИЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ УПРАВЛЕНИЕТО НА ГЕРБ ПРЕДИ 4-5 ГОДИНИ НАМАЛЯВАШЕ С 50 000 НА ГОДИНА.ВЪПРЕКИ ГРАНДИОЗНИЯТ ПЛАН НА ВМРО ЗА ДЕМОГРАФСКО СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ ОПРАЗВАНЕТО НА СТРАНАТА СЕ УСКОРИ С ДВОЙНО ПО-БЪРЗИ ТЕМПОВЕ!ЗАЩО ЛИ?
116
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 131О да, разбира се! Англия сигурно си изтегли въоръжието с което са стреляли турците и не са ни продали за Крит? Я пак си прочети историята? А Франция за нас ли е мислила или за това да е добринка с турците? Я пак провери! Само на дойчовците може би трябва да благодарим, че София не е останала под турско управление. Но и те са били съгласни с разпокъсването ни!Да, Русия има вина че не смаза османлиите въпреки че е можела, но за нашите несгоди голяма вина имат западните приятели!
115
3
 
3
 
! Отговори
1 ПРОЧЕТЕТЕ преди 3 години
... за РАЙХЩАДТСКОТО СПОРАЗУМЕНИЕ между Австро-Унгария и Русия, в което е договорено, ако се стигне до прерабтване на границите на на Балканския полуостров, да НЕ СЕ ДОПУСКА СЪЗДАВАНЕОТ НА ГОЛЯМА СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА на Балканите.Сан-Стефано е ЛЪЖАТА на руснаците, че са искали обединена България. Знаели са, че нарушават договорите, които са подписали по-рано, и това няма да мине на Берлинския конгрес! Било в дипломатическа маневра за да си затвърдят влиянието у нас!!!
114
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименРУСИЯ И АВСТРО-УНГАРИЯ,КОЯТО СЛЕД ТОВА НАСЪСКВА СЪРБИЯ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ!
113
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 130Западните държави са приветствали Съединението и Обявяването на Независимостта на България.Единствената страна от Великите сили, противопоставила се на тези два акта на създаването на силна и независима България е РУСИЯ!
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я историка да разкаже за любовта на западните държави към идеята за голяма и силна България! Англия била ли е съгласна да ни има въобще като държава? Ами Франция? А Германия защо не се е опълчила на разпокъсването ни? Нали само руснаците са виновни? Айде кажи ми твоите любими западни сили как се погрижиха да бъдем свободни и с всичките си територии с българско население? А и да не забравя, разкажи за Америка дали въобще е знаела че ни има тогава?!
111
0
 
2
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Искам да съм Грък.
110
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До FallschirmspringerБългарската история е пълна със "свидетели" като теб. Червени каскети без срам и решени до последно да продават родината си на руснаците. Ето какво "мислят" руснаците за твоите благодарности:Иван Аксаков:Всяко тържество на българите е смърт за Русия ......те трябва да бъдат притежание на русите .......
109
1
 
2
 
! Отговори
Имагинерно преди 3 години
До емигрантВ момента е една ***,коята до 10 години може и да не съществува.Та празнуваите си на мъртвата територия.
108
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чествам мечтата си за Санстефанска България! Тази България е символ за това което трябваше да бъдем. Не ми пука на кой му харесва и на кой не!
107
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121Ботев говори за ВЪНШНАТА имперска политика на Русия. Ето ти още малко "родолюбие" каскет:На 26 юни/8 юли 1876 г. се подписва тайното Райхщадско споразумение, в което Австро-Унгария и Русия се съгласяват какви територии да бъдат разпределени на кои страни, след края на войната. Съгласно това споразумение, страните се съгласяват, че на Балканите няма да се създаде голяма славянска държава.
106
3
 
2
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 3 години
До егаати//Да единият ми дядо се е сражавал в Добруджа с руските,румънските,сърбо-харватски части в един от конните полкове.До краят на живото си,изпитваше респект и уважение към руският народ.Другият ми дядо се е сражавал и загинал на Дойран в 34-ти Троянски полк от състава на 9-та Плевенска дивизия,Един от прадядовците ми,баща на баба ми по майчина линия е загинал на Чаталджа.Другите са останали живи.Баща ми е участвувал във ВСВ.Изпитвам респект и уважение към Русия и Съветският съюз
105
3
 
6
 
! Отговори
ТОНИ преди 3 години
ДА ЖИВЕЕ БРАТСКА РУСИЯ ! БЕЗ РУСИЯ БЪЛГАРИЯ НЯМА ! ВЕЧНА ПРИЗНАТЕЛНОСТ И ЛЮБОВ КЪМ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
104
6
 
2
 
! Отговори
Росен Плевналиев преди 3 години
Благодаря на САЩ и могъщата и армия за свободата.Да живее Европейския съюз,зашитил смело териториалната ни цялост.Обичам ви!
103
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой говори за отношението на интелектуалци като Ботев към Русия като към империя и нейната вътрешна политика.Говорим за ОСВОБОЖДЕНИЕТО...За хилядите загинали войни които са ни донесли свободата.За елементарно уважение.Именно такива като теб оставиха Ботев сам срещу аскера и башибузука.
102
0
 
0
 
! Отговори
хахаа преди 3 години
Т с паве спорил ли си бе???..какви аргументи,та ти си с толкова промит мозък че нищо не чуваш
101
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употребява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колони" Букурещ, вестник "Знаме" г. , 4 април 1875 г. бр. 13 с. 51.Христо Ботев
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до113Като нямаш аргументи и минаваш на лични обиди,така ли!?
99
2
 
5
 
! Отговори
егаати преди 3 години
А ти да си чел че българи и руснаци никога не са били в Добруджа!!!!А?!?Как са се отнасяли един с друг,чел ли си бе отворения????