Обезопасяват Присовските завои с 2,5 км ново трасе

Отсечката е една от невралгичните край Велико Търново
4
Обезопасяват Присовските завои с 2,5 км ново трасе
Снимка: БГНЕС, архив

Присовските завои край Велико Търново ще се обезопасят с изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Областно пътно управление – Велико Търново подготвя провеждането на открита процедура за изработване на разширен идеен проект с извършването на пълни геоложки проучвания и ПУП за изграждането на около 2,5 км ново трасе на път I-5 Велико Търново - Габрово.

Отсечката e от южния вход на Велико Търново до началото на обходния път на Дебелец и е позната като Присовски завои. По нея преминава трафикът от проходите "Шипка" и Проход на Република в посока София, Варна и Русе.

Участъкът е с няколко последователни обратни криви с малък радиус и при шофиране с несъобразена скорост е възможно напускане на пътното платно. В недобро състояние са асфалтовата настилка и отводняването на пътното платно. Отсечката е определена като участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

В периода 2010-2019 г. там са станали 234 пътни инцидента.

С изместването на трасето на първокласния път ще се обезопаси отсечката, ще се улесни трафикът в участъка и да се повиши безопасността и комфортът на пътуващите, отчитат от АПИ.


Предвижда се обществената поръчка да стартира през месец май. Планираният срок за изпълнението й е 100 календарни дни. Бъдещият изпълнител ще трябва да изработи разширен идеен проект за ново трасе с дължина около 1 км, да извърши пълни геоложки проучвания и да изработи Подробен устройствен план.

Въз основа на готовия проект след това ще се възложи строителството на отсечката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
До Американ преди 3 години
Участъка е с обратен наклон на опасния ляв завой при спускане, следван от по-остър десен без видимост. Ограничението е 40, на дъжд с 50 и малко по-лоши гуми си се хлъзнал. Отвратителен участък. Мантинелата на левия завой е винаги смачкана, не успяват да я оправят от честотата на катастрофите! Винаги ме е страх като се изкачвам на мокро да не ми връхлети някой отгоре, който не познава пътя, като въпросния водач.
3
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 3 години
До Док:"Загуби управление" значи че кара като rъз..
2
1
 
7
 
! Отговори
Док преди 3 години
Имам сериозен челен удар със тотална щета на това място. Едно момче(не беше от региона) загуби управление и влезе в моето платно. Там има и една много тежка катастрофа с 5 загинали, мисля 2000г беше. Иначе трети път пускат обществена поръчка и никой дори не подава документи за участие. Успоредно на пътя минава главния водопровод за града и има много ограничения, затова н никои не му се занимава. Трябва съвсем на ново да се прави път на друго място.
1
1
 
13
 
! Отговори
Хаспела преди 3 години
За тоя път преди всички избори в последните 20 години излизат планове. Всеки път плановете остават... планове. Що народ се изтрепа там през това време.