Болниците - в трескава подготовка за прием на пациенти с коронавирус

В много от тях спират плановите операции и прием
6 мар 2021 09:30, Петя Славова
119
Болниците - в трескава подготовка за прием на пациенти с коронавирус
Снимка: БГНЕС

Заради високия брой на новозаразени с коронавирус през последните дни и разхлабването на мерките, болниците се подготвят да посрещнат пациенти с COVID-19, но за сметка на плановия прием и лечението на останалите болни  в медицинските заведения.

Още по темата

Вече стана ясно, че от понеделник ( 8 март) в София се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност. Единственото изключение е за трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностика и лечение на ациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, съобщава Нова тв.

Забраняват се и свижданията, с изключение на пациенти в терминален стадии. "Пирогов"  и други столични болници ще приемат само спешни случаи, свързани с коронавируса. "Александровска" болница ще запази и отделения, които не са свързани с лечение на COVID. В болница "Света Анна" съобщават, че легловата им база много бързо се запълва.

Увеличават се леглата за прием на пациенти с COVID-19 в Пловдив и Бургас. В Плевен също има забрана за свиждания и посещения в болниците.

Във Варна се забранява плановият прием и плановите операции в УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, заради високия брой на регистрирани с коронавирус в областта.

Разрешено е извършването само на спешни операции, неотложни онкологични операции и дейности, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ, съобщават от здраввното заведение.

В Бургас плановите операции и прием в лечебните заведения бяха спрени на 3 март. Мярката ще е в сила до 00:00 часа на 19 март. И там изключение се прави само с дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Има забрана и за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ в област Бургас, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

От днес спира плановият прием и плановата оперативна дейност в "МБАЛ-Шумен". Мярката засега е за седмица.

Изключение се прави за дейностите, свързани с диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейности по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

В Плевен също от 6 март се преустановяват посещенията и свижданията в лечебните заведения. Мярката е в сила до 19 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо пуснахте големите ученици присъствено?От там дойде скока и новите смъртни случай.Кой ще понесе отговорност?