Епидемиолог: РНК ваксините могат да се адаптират за новите щамове

Нормално е да има дефицит, обясни д-р Петър Марков
6 мар 2021 13:15, Петя Славова
14
Епидемиолог: РНК ваксините могат да се адаптират за новите щамове
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всекидневно се откриват нови варианти на коронавируса, а как може да въздействат върху тях вече съществуващите ваксините, коментира специалист.

"Две от ваксините, които са лицензирани в България - тази на "Модерна", и тази на "Пфайзер", са с лесна адаптация, защото са РНК ваксини. Те могат много бързо в крачка да се адаптират към новите варианти на коронавируса". Това заяви пред bTV епидемиологът и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина д-р Петър Марков.

"Фактът, че южноафриканският щам е вече в Румъния буди загриженост. Адаптирана ваксина срещу този вариант ще действа", смята той. Индикациите за този щам са, че ваксината действа малко по-недобре, но действа", отбеляза епидемиологът.

Още по темата

По-голям източник за притеснение според него е британският вариант, който вече е в България и навсякъде в Европа. "По-заразен е и това трябва да бъде фокусът на Щаба и на правителството", смята лекарят.
Той посочи, че случаите наистина вече нарастват доста бързо и стръмно. "Аз не бих седнал в заведение. Вирусът се предава чрез аерозол и дълъг престой на затворено място с много хора е висок риск", каза лекарят.

Според него няма допълнителен риск, ако без да знаете, че сте заразени, се ваксинирате. "Когато сме заразени с коронавирус в нашето  тяло започват да циркулират антигените, които имунната система улавя и неутрализира. Това, което ваксината добавя е още малко антиген от същия", обясни епидемиологът.

Той посочи, че степента на реакция от ваксината зависи от индивидуалните генетични различия между хората, а различните организми реагират по различен начин. Когато ваксината е сложена, тя работи независимо от реакцията, уточни д-р Петър Марков.

Според него е нормално ваксините да са дефицит, защото много бързо трябва да се разработят и компаниите да развият производствен капацитет. "Не смятам, че ще има война за ваксините", уточни специалистът.
 


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
1
 
! Отговори
Диоген преди 1 месец
Всички българи разбират от политика и футбол! Сега се оказа, че разбират и от ваксини! Ха ха ха ха ха .........
13
3
 
5
 
! Отговори
до 12 преди 1 месец
пълни групости, разработени са за генетично лечение на рак, но тогава не се намира спонсор за разнитието им и само ги патентоват, сега купуват този патент и правят ваксина
12
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
РНК ваксините са разработени преди 15-20 години за нуждите на биологическа война. Характерното за тях е възможността за мащабно производство стотици милиони дози и бързата преадаптация към нови варианти на вирусите. Тези характеристики на РНК ваксините са недостижими за останалите ваксини. Освен всичко тези ваксини се оказаха с около 10 пъти с по-малко странични ефекти отколкото традиционните ваксини.
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно РНК "ваксини"- никога, невър!
10
4
 
8
 
! Отговори
Още един агент преди 1 месец
Платен от мафията. РНК ваксина може да ти докара и нежелан имунен отговор от нещо, което не са предвидили.
9
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе стига с тия нови ваксини, стария изпитан начин с полуумрял вирус си е най-добър, крещаш го целия и изтраждаш имунитет към всичките му протеини, дреме ти на шмайзера после де се е получил бъг, пардон щам
Новите ваксини са само за едните пари, както ги гледам идеята им е всяка година по 3 пъти да бодат хората - пари пари и пак пари!!!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те могат да се модифицират по много начини после да се чудиш защо си жив и защо си зависим от определен вид лекарство...
7
3
 
15
 
! Отговори
минувач преди 1 месец
Може да се адаптират, ама може и да не се! А Човешката Имунна Система е доказано че се адаптира за хилядите години откак човек го има!
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А човешкото тяло може ли да се адаптира към постоянно ваксиниране при всяка мутация на тоя вирус. Нашите клетки да не са балон да се надуват при всяко внасяне на РНК в тялото ни. Ваксинацията е обречена на провал и точно за туй няма дойдат никога ваксините.
5
6
 
14
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Другарят самозван лекар да обясни защо не плаща данъци и осигуровки в България и кой хрантути родителите му тук, докато той си вее глутеусите по Пикадили.
4
3
 
16
 
! Отговори
Лицемерие преди 1 месец
Най-обичам лекари и политици да ми говорят, колко са ПРИТЕСНЕНИ. Взимат повече пари, имат сцена, власт, унищожават ви бизнесите и животите с едно щракане, но са много притеснени. Като са толкова притеснени - да напускат работа и да се скриват, и да застават на трудовата борса, като повечето "несъществени" хора.
3
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този мега спец говори и вчера. Явно са му взели едно интервю и всичко "притеснително" и страшно е раздробено на по "лъжичка" всеки ден.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След всеки нов щам се пригответе да ви боцкат.С адаптираната ваксина.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това какви са способностите на ваксините, които са на американска територия мене какво ме касае?
Интересува ме какво могат да правят ваксините намиращи се на Българска територия, но такива няма! И?