Паспорти вадят на светло тайно направени тераси

Собственици да проверят в общините дали имат издаден такъв документ
10 мар 2021 15:32, Петя Славова
109
Паспорти вадят на светло тайно направени тераси
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Техническите паспорти на строежите ще извадят на светло остъклени тераси и разширени апартаменти и други необявени от собствениците конструктивни промени на имотите, съобщава "Монитор". Така панелките с остъклени балкони, бутнати стени за разширяване на апартаменти и врати в носещи стени вече ще станат достояние на кметовете и контролните органи, разказват консултанти от фирмите за обследвания.

Cъглacнo Нaрeдбa 5 зa тeхничecкитe пacпoрти нa cтрoeжитe, кoятo e в cилa oт 2007 г.,  технически паспорти трябвa дa имaт вcички cгрaди в cтрaнaтa. В тях влизaт някoлкo ocнoвни изиcквaния: мeхaничнo cъпрoтивлeниe, уcтoйчивocт, бeзoпacнocт при пoжaр, хигиeнa, здрaвe, oкoлнa cрeдa, дocтъпнocт и бeзoпacнocт при eкcплoaтaция, зaщитa oт шум, икoнoмия нa eнeргия и тoплocъхрaнeниe, уcтoйчивo изпoлзвaнe нa прирoднитe рecурcи.

Техническите паспорти на съществуващи строежи - държавна, общинска или частна собственост, в т.ч. строежите - смесена държавна и частна собственост или смесена общинска и частна собственост, следва да се съставят в срок до 2022 г. Разпоредбата е в сила от 2015 г., като не се очаква удължаване на определения срок, коментираха от сдружението на общините.

Още по темата

След изтичане на този срок кметът на общината възлага съставянето на технически паспорти на строежите, за които те не са съставени, за сметка на техните собственици, като за извършените разходи общината се снабдява с изпълнителен лист за събиране на вземането по реда на Гражданския процесуален кодекс (ГПК).

Сградите, които трябва да получат паспорти, са всички, за които не е съставен такъв,  с изключение на строежите от допълващото застрояване или временните строежи съгласно Закона за устройство на територията (ЗУТ), незаконните строежи и тези без траен устройствен статут, установен с действащ подробен устройствен план.

Според законодателните изисквания технически паспорт се съставя за строежи от 2007 г., както и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващ строеж.

В началото на последната година от определения срок кметът следва да издаде предписание до всеки собственик на строеж, за който не е съставен технически паспорт. Очаква се разяснителна кампания в населените места на територията на съответните общини за изработване на технически паспорти на строежите, която трябва да бъде подготвена от регионалното министерство.

Пaзaрнaтa цeнa нa eнeргийнoтo oбcлeдвaнe ce движи мeжду 1 и 2.50 лв. нa квaдрaтeн мeтър, кaтo при гoлeмитe cгрaди цeнaтa пaдa. Цeнaтa нa aрхитeктурнoтo зacнeмaнe cъщo вaрирa в зaвиcимocт oт квaдрaтурaтa oт 1 дo 2 лeвa нa квaдрaтeн мeтър. Cъcтaвянeтo нa caмия тeхничecки пacпoрт, кoйтo e кoмплeкceн и включвa aрхитeкт, кoнcтруктoр, ВиК и cпeциaлиcт пo eлeктрoинcтaлaциитe, eкcпeрт пo пoжaрнa бeзoпacнocт, щe cтрувa oкoлo 3 лeвa нa квaдрaт.

Тaкa при зaпaзeн нaличeн aрхитeктурeн прoeкт нa cгрaдaтa изгoтвянeтo нa тeхничecкия пacпoрт щe излeзe oкoлo 5 лeвa нa квaдрaтeн мeтър. Aкo нямa тaкъв aрхитeктурeн прoeкт, цeнaтa щe cкoчи c лeв или двa. Зa cъщecтвувaщи cгрaди, зaпoчнaти cлeд 1 ceптeмври 1999 г., въвeдeни в eкcплoaтaция, мoжe дa ce cъcтaви тeхничecки пacпoрт бeз извършвaнe нa oбcлeдвaнe нa cтрoeжa. Средната квадратура на жилищата у нас е 72 кв. м.

 При мacoвитe къщи дo 250 кв. м цената да е oкoлo 1500 лв. c aрхитeктурнo зacнeмaнe и oкoлo 1000-1200 лeвa бeз тaкoвa зacнeмaнe. Aкo cгрaдaтa e oтдeлeнa нa фугa мoжe тeхничecки пacпoрт дa ce издaвa и нa oтдeлeн вхoд, зaщoтo имaмe oтдeлни кoнcтрукции cъc caмocтoятeлни инcтaлaции.

Нoрмaлният cрoк, в кoйтo мoжe дa ce рaбoти cпoкoйнo зa cъcтaвянeтo нa кaчecтвeно обследване, e мeжду 15 и 30 дни. Техническият паспорт е документ, който не може да се изготвя за отделни апартаменти или входове от сгради. Той се изготвя за цялата сграда освен в случаите на етапно въвеждане в експлоатация, което в миналото почти не се практикуваше. Това означава, че етажната собственост на цялата сграда се явява възложител на изготвянето на техническия паспорт, респективно тя е тази, която трябва да осигури заплащането му.

При съмнения дали сградата им подлежи на паспортизация собствениците може да проверят в общинските администрации, които поддържат архив и водят регистър на издадените технически паспорти. Оригиналните екземпляри на техническия паспорт на строеж се предоставят както на възложителя (собственика) на строежа, така и на органа, издал разрешението за строеж.

Сдружението на общините не разполага с информация колко жилищни сгради трябва да получат паспорти.

Според експерти близо 18 900 жилищни панелни апартаменти в 120 жилищни комплекса у нас имат нужда от технически паспорти, което включва пълно обследване на носещата конструкция на сградата, както и на всичките сградни инсталации, пожарна безопасност и енергийна ефективност. Всяка община поддържа регистър на техническите паспорти, но той към момента той не е централизиран и общодостъпен. Също така копия от техническия паспорт, заверени от лицата, които са го съставили, се предоставят и на Агенцията по геодезия, картография и кадастър и на Министерството на културата - за недвижимите културни ценности, но няма законодателно изискване за поддържането на регистър на техническите паспорти от страна на тези институции.

Също така не е ясно колко от обществени сгради имат и на колко трябва да им бъде издаден паспорт. В случай че по сградите общинска или държавна собственост са извършвани дейности по реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство, включително и саниране на сградите, то следва за тях да има изготвени технически паспорти.


  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 3 години
До Анонимен85. Там никой няма да припари, за да не се сблъска с въоръжена тумба. Затова ще следят за остъклени тераски и ще ни одират 100 кожи.
70
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За парите могат да извадят изпълнителен лист, но не могат да ви накарат да ги пуснете в жилището си да описват каквото и да е. Остъкления балкон - колкото се вижда отвън - толкова. Какво, и съдебна заповед ли ще си изкарат, за да влязат?!Така че - пари може, но да ми влизат в дома - не!
69
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По новите разпоредби,например Бай Колю дюлгера,не може да ти построи каквото и да е.Трябва да бъде лицензиран строител с фирма.Бай Колю може да го построи но после собственика не може да го узакони.Такова лоби имат строителните фирми,че няма измъкване.Всичко се прави за ПАРИ.
68
4
 
36
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Цялата пушилка е да се попълни бюджета,това е истината.Боли ги фара кой е остъклил терасата и какво е станало като я е остъклил,важна е парата.Мизерници,гледат само от къде да скубят.Къде е омбудсмана и профсъюзите.Тихомълком както винаги ти го набутват...
67
5
 
24
 
! Отговори
стоян преди 3 години
Парите да ги даде оня с чекмеджетата.Иначе ще ни хванете за х..........я.Ще излезем по площадите и ще пометем цялата гербаджийска пасмина.
66
1
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Тук нЕкои баш тарикати, получиха уведомление-заповед за доброволно събаряне на незаконно построеното.В противен случай, пращат бригада от Затвора.И пак събарят !!
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е колко да са тайни ? Нали всички ги виждат?
64
3
 
27
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Строителната мафия започва да насосва нови лъжи за да оправдае най-вандалския си акт, който по вандалщина задмина и стиропорирането за 2.5 милиарда, от което печалбата за мафията е над 700 %. Вандалщината със техническите паспорти на същите тези мафиоти е с помощта на неграмотните Станишев и Борисов, които по престъпния начин на управление са напълно идентични.
63
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се борим с новия враг - тайните тераси !
62
2
 
37
 
! Отговори
Метрото преди 3 години
има ли технически паспорт? С какво той помогна за неговата здравина и устойчивост?
61
2
 
15
 
! Отговори
Фалиракис преди 3 години
Видими ли са резултатите ?На печелившите, честито !Което не става с пари, става с много пари.
60
1
 
12
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До А какПочти позна, за сградите от гредоред.Тук има категорично над 100 годишни !Амиии...ще ги изкупят шопите.Ако не вярваш, запомни.След време(живи и здрави) пак ще говорим !
59
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичкото това, дето го дрънкате, някой замислял ли се технологично как ще стане, колко време ще трябва да се обследва една сграда и разполагате ли с такъв човешки ресурс. Или си мислите без да си покажете носа от канцеларията ще издадете някаква хартийка и ще вземете парите. На моята сграда има паспорт,но съм категорично против това безумие.
58
1
 
30
 
! Отговори
А как преди 3 години
Още се извърши паспортизацията на къщите в махалите и на 100 годишните сгради от градоред или целта е и тези сгради да изчезнат, за да грабят земята. Стига тарикатлъци.
57
23
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 3 години
Като хвърляте 50-100 лева в ресторант, не се оплаквате ?А за пашапорта(не го оправдавам), пищите на умрЕло......
56
2
 
31
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ТОВА СЪЩО КАТО БОНОВИТЕ КНИЖКИ ЗА 25 000 ЛВ !!!!!!! КАДЕ СА ПАРИТЕ ОТ МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ !!!!!!
55
1
 
5
 
! Отговори
До капиталиста преди 3 години
Хахахаха, аз пък като те видя, директно ще ти поръчам линейка от ония, специализираните. А преди това ще ти излея две кофи ледена вода на главата.Тъй де, ти като се майтапиш и аз мога.
54
2
 
26
 
! Отговори
мак преди 3 години
Това е колосален грабеж, непосилна работа и непосилни разходи за хората. Едни опразват хазната до дъно, други ще я пълнят заради измишльотини на шепа хора и гладни обследващи. И как ще стане, за собствено жилище ще плаща собственикът, за общинска сграда - общината, т.е. същите тези, които платиха за паспорт на блока си.
53
3
 
14
 
! Отговори
4epa преди 3 години
А ДАНЪК ИЗГЛЕД- КОГА !!!!!!!!!!!!!!! ДАНЪК ВЪЗДУХ !!!!!!!!! ДАНЪК 4ОВЕШКИ ГАС !!!!!
52
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де как ще вземете 1500 лева от самотната баба Васка от Горно Нанадолнище с пенсия от 230 лева? В затвора ли ще я пратите, от къщата ли ще я изгоните, хадуци недни?Само искате да доите народа. Всички знаем какви глупости се пишат в тези паспорти и как никой собственик няма полза от тях.