Заболяването при британския щам протича по-тежко

На този фон има недостиг на ваксини, предупреди д-р Здравкова
10 мар 2021 16:37, Петя Славова
16
Заболяването при британския щам протича по-тежко
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Все повече се говори за затягане на противоепидемичните мерки след като броят на случаите на коронавирус в страната имат сериозен ръст.

"Оплакванията и тревогата на пациентите от един-два дни са се увеличили, защото броят на заразените с коронавируса расте, както са повече и положителните тестове“, каза пред БНР д-р Павлина Здравкова, общопрактикуващ лекар и главен секретар на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз.

Още по темата

"Като се позатопли времето и се отпуснаха мерките и хората, затворени дълго време, малко позабравиха и да спазват предписанията. А абсолютно задължително е да се спазват мерките - дезинфекцията, отстоянията също, защо сега се отвориха моловете и ресторантите. Моето лично мнение е, че малко раничко отворихме, защото това, което сега виждам, е, че хората, които сега се разболяват, са между 25-30 годишни, и го карат средно тежко - така че възрастта спада, а има и деца до 12 години заразени", поясни още д-р Здравкова.

По думите ѝ британският щам на вируса заразява по-бързо, по-тежко протича заболяването, бързо стига до белите дробове, температурата по-бързо се вдига и тя е по-висока - 38 - 39 градуса, има задух и кашлица, както и отново силни мускулни болки.

"На този фон на повишаване на заболеваемостта, има недостиг на ваксини. Хората сега искат да се ваксинират, но ваксините са недостатъчно при нас общопрактикуващите, а бройката на желаещите расте", посочи д-р Здравкова, според която организацията за ваксинация е добра:

"Трябва да има и "зелени коридори", защото там е масовата ваксинация, а и те работят 24 часа. При нас това не може да стане - ние записваме нашите пациенти само, а те са и по-възрастните, при нас им е по-удобно, така че ние като гилдия сме готови да извършваме ваксинацията, стига да има да има ваксини и ние също да можем по-всяко време да си ги поръчваме", обобщи медикът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
АЙДЕ СТИГА преди 3 години
НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН КОВИДА!!! САМО ЗА ВЪЗРАСТНИТЕ, ЗАЩОТО ИМАТ ПО- СГЪСТЕНА КРЪВ и вирусът им прави тромбози. НЕ СЕ ЛЕКУВА С ВАКСИНА. ИМА ДРУГИ ЛЕСНИ НАЧИНИ. И МНОГО ЕВТИНИ. Но фармаиндустрията няма да позволи да й се отнемат пари и привилегии. Лекува се с ПРАВИЛНА хомеопатия. Може и биофлавоноиди или етерични масла, ако положението все още не е тежко. От личен опит.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се ваксинират възрастните, вирусът който има хиляди мутации с някой от мутантите намира податливи детски организми. Страшна биологична война, дори не се харчат пари за логистика и тилова поддръжка. Евтина война за тези мизантропи, които я измислиха през последните 30 години и селекционираха този вирус.
14
0
 
0
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Като се ваксинират възрасните, вирусът който има хиляди мутации с някой от мутантите намира податлияви детски организми. Страшна биологична война, дтози виръаже не се харчат пари за логистика и тилова поддръжка. Евтина войа за тези мизантропи които я измислиха през последните 30 години и селекционираха този вирус.
13
0
 
4
 
! Отговори
ВЧЕРА преди 3 години
ВЧЕРА ГЛОМБ КАЗА ТОЧНО ОБРАТНОТО.
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до #7Нашите доктори , а и всички разбирачи на тема ковид , са си плюли в устите - преди месец ни продъниха ушите , че англ.щам не бил тежък , но бил по-заразителен !Днес - точно обратното ! И ние на кое от твърденията да вярваме ?! Май най-добре на никое !
11
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Абсолютно! Някак странно т.нар. 3та вълнА съвпадна с масовото ваксиниране....Но коментари в тая насока май са забранени официално, щом никой дори неофициално не коментира тая "Случайност"......
10
7
 
5
 
! Отговори
до 8 Анонимен преди 3 години
много трябва да те е срам, всъщност си за Цеунтъра за психично здраве, посети го
9
2
 
9
 
! Отговори
така де преди 3 години
До Анонимен 2Все още в света този щам се води като по-заразен, но не и по-тежко протичащо заболяване. Как пък само наште докотри го установиха това нещо....
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко ме е срам, че имаме толкова неуки лекари, които не разбраха какво? - че заболеваемостта се увеличи точно заради ваксинацията. Това е закономерност, която се наблюдава в целия свят, където вкупом минаха към ваксинирането.
7
3
 
2
 
! Отговори
ДО всички преди 3 години
пари пИчелят ПОГРЕБАЛНИТЕ, а не лекарите
6
5
 
2
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
само да не ти се наложи, но ЕЛА,ЕЛА в Пирогов
5
3
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ае аз не знам ква тръба ше получа *** ти ше получиш един голям *** ТЕСТ за британския щам като дойда при тебе. Че от здравето на хората печелиш пари
4
11
 
2
 
! Отговори
д-р Иванов преди 3 години
до 3 само че като дойдеш при мен ти стъжнява положението и скаш не искаш получаваш тръба, защото иначе си отиваш при св. Петър, а може и да те разпредели на ДРУГОТО МЯСТО
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само дето британски щам няма
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нали до преди две седмици говорехте,че протичал по-леко,ама по-бързо се разпространявал.Най-добре е да не ви слушаме,за да не се побъркаме съвсем.Всеки ден разнопосочни сигнали от разнопосочни места.Писна ни вече.
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има ли в тая държава някой,който да вземе адекватни мерки или всеки ден ни засипват с отрицателна статистика и ни обвиняват,че сами сме си виновни.Ако в другите държави разчитаха на самосъзнанието на гражданите,нямаше да въвеждат локдаун.