Доц. Гломб: COVID-19 става по-заразен, но не и по-смъртоносен

"Ще трябва да се адаптираме към вируса"
10 мар 2021 12:50, Ния Христова
24
 
Заболеваемостта от коронавирус у нас постепенно нараства. В Плевен, Враца и Кюстендил инфектираните с COVID-19 към 7 март са над 500 на 100 000 души. С над 400 заразени на 100 000 души население са Бургас, София-град и Шумен.
 
"Рязкото покачване на заразените се дължи на британския вариант на вируса. В началото на февруари започнахме изследване, с което да покажем кои варианти циркулират в България. 750 броя - 75% от пробите откриха наличието му и той вече е с доказана по-голяма заразност", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR ръководителят на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя обясни, че 1,5 м. е санитарната дистанция, която е препоръчително да се спазва. Тя допълни, че не трябва да се изпада в крайности и да запазим спокойствие.
 
"Сезонът помага за по-лесното разпространение, защото когато е студено, се събираме в затворени помещения и не искаме да проветряваме, понеже ни е студено. А трябва да се проветрява на 20 мин. - остро, да направим течение и да сменим въздуха в помещението", добави вирусологът. 
 
Ръководителят на отдел "Вирусология" каза още, че британският вариант не се различава по клиничната си картина спрямо предшествените си варианти. При него също най-често се наблюдава повишена температура и кашлица, загубата на обоняние също е симптом, но не всеки го има. Липсата на този симптом не отрича заболяването. 
 
"Вирусът има сметка да заразява така, че човекът да не се чувства много болен и да бъде в обществото и да го разпространява. Мерките с дистанция са древни. Те са от чумата и испанския грип и са познати със своята ефективност", допълни Николаева-Гломб.
 
На въпроса кога ще имаме стаден имунитет, тя отговори: 
 
"Мислех, че през лятото на 2020 г. заболеваемостта ще спадне, но това не се случи в размера, в който аз лично очаквах. Ще трябва да се адаптираме към вируса, както той се адаптира към нас. Да преосмислим поведението си в следващите 1-2 години. Да се научим да спортуваме вкъщи, да използваме слънцето на балконите".
 
Експертът заяви, че вирусът става по-заразен, но не става по-летален, а ваксините помагат за ограничаването на разпространението му сред хората. 
 
"Ще се наложи да се адаптират ваксините и да се правят още клинични изпитвания. Като технологии човечеството е стигнало високи върхове и можем в рамките на 8 месеца да реагираме на един нов вирус. Има една теория за антигенния грях - дали адаптираните ваксини ще успеят да направят новите антитела в достатъчно количество, че да ни предпазват", разясни Николаева-Гломб.

24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Ken преди 1 месец
И така, докато вирусът стане 100% заразен и със 100% липсващи симптоми и последствия.
21
0
 
3
 
! Отговори
моден експерт преди 1 месец
Като всяка мода и това ще отмине. :-)
20
2
 
6
 
! Отговори
69 преди 1 месец
както обикновенно в живота 90% са балъци, ще ви люлят още 2-3 години с тези лакърдии докато ви изчукат бизнеса и започнете да работите за по малко на месец
19
8
 
3
 
! Отговори
Като почнат преди 1 месец
Линейките пак да обикалят ще стане и по смъртоносен. Споко. Берем плодовете от 3 ти март.
18
0
 
7
 
! Отговори
До 19 преди 1 месец
Ами не. Не е много лош грип, а на практика много слаб грип. Зотова хората не си обръщат внимание навреме и той си действа подмолно. Нищо не те боли докато не стане пневмония.
Всичко добро!!!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 11

Разбирам, исках да сравня с моя опит и мисля, че такова нещо съм карал доста преди официалния ковид да излезе на мода.
Тогава на това му се викаше просто "много лош грип".
Държа ме 3-4 дни.
Поздрав, пожелавам ти бързо оздравяване!
16
0
 
2
 
! Отговори
Професор Шломб преди 1 месец
До MKII

То е ясно, но дори посоката на разсъждения на госпожата е плашеща. Защо не свикнем да спортуваме сред природата, и да се радваме на слънцето на открито?
15
0
 
4
 
! Отговори
До МК преди 1 месец
КОВИД ВЪОБЩЕ НЕ Е ТОЛКОВА СТРАШЕН. ПРОСТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕШ КАК ДА ГО ЛЕКУВАШ НАВРЕМЕ. ИМА НАЧИН.
14
2
 
5
 
! Отговори
До чанго преди 1 месец
Отделенията са пълни с тях. Боледуват си и то доста.
13
5
 
2
 
! Отговори
MKII преди 1 месец
До Професор Шломб

Нали разбираш, че загряваш много бавно, щом още не си разбрал, че онова, което беше преди ковид, повече няма да се върне. Цяла година вече ти го обясняват.
12
5
 
5
 
! Отговори
Чанго преди 1 месец
В маалите няма ковид и копона е на макс.
11
4
 
7
 
! Отговори
Професор Шломб преди 1 месец
"Да преосмислим поведението си в следващите 1-2 години. Да се научим да спортуваме вкъщи, да използваме слънцето на балконите"


...Нали разбирате, че това е човек със психическо заболяване?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тъмната страна на вируса е да не ти подейства като те хване и да се чудиш, ха сега вируса ли е или не е вируса. Лъже като демократ тоя вирус.
9
0
 
4
 
! Отговори
До 9 преди 1 месец
Температурата е до 38, 2°С, но НЕ Я свалям с нищо, тя сама си пада. Няма проблем да си се самоизлекувам, защото знам как. Не бери грижа за мен.
8
1
 
5
 
! Отговори
До 4 преди 1 месец
ЯВНО СИ МНОГО ЗЛЕ. " Крилатите" вируси се разпространяват с енергията на кашлицата, силно говорене, пеене. Ама ти откъде да знаеш, специалисте!!!??
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква температура подържаш?
6
4
 
9
 
! Отговори
999 преди 1 месец
В момента съм с ковид. Нито имам кашлица , нито ме боли гърло, нито ми тече носа. Само температура и разбитост като мускулна треска. Доказано съм с ковид. Пиша, за да съм от полза някаква. Вирусът действа сякаш с обезболяващ ефект, но си работи гадничко. Вероятно много хора не си обръщат внимание, тъй като симптомите са слаби.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А по-заразен, не означава ли директно по-смъртоносен?
-----

Не означава.
Под смъртоносност се има предвид колко процента от заразените, а не колко бройки общо.
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Още не са изолираали първия щам ама знаят за британския щам. Венци Мицов е смъкнал 30 кг стопил се е тоя човек от блъскотия в Ковид отделенията със тия щамове.
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като чуя доктор да говори за дистанция ми става ясен. Крилати вируси явно има или скачащи бълховируси.
От вируси пазене няма. Мангъров винаги е бил прав. Преболедуваме еволюиралия вирус и така до следващия път. Вечен природен закон