Учен от БАН: Ваксината ни ще се прилага и чрез впръскване

Ще е ефективна върху всички варианти на коронавируса
19 мар 2021 17:15, Петя Славова
58
Учен от БАН: Ваксината ни ще се прилага и чрез впръскване
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Прототипът на българската ваксина беше представен.Препаратът ще може да се прилага и чрез впръскване.

"Работим по методологията на ваксина, която може да се впръсква. Този прототип е ваксина в епруветка на този етап. Тя е сглобена и представлява пептидни частици, парченца от спайковия протеин на коронавируса. Най-интересното е, че не залагаме само на мутиращите части, а и на немутиращите. Тази ваксина би имала ефект срещу всички варианти на коронавируса - сега възникнали и нововъзникващи", обясни пред Нова тв д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН относно прототипа на българската ваксина, който беше представен.

Тези антигени ще бъдат представени на имунната система чрез липидни наночастици, в които са опаковани. Механизмът, по който се предава в клетките, е такъв, че ваксината ще може да се прилага и чрез впръскване, подчерта микробиологът.

Още по темата

"Дотук се изследва нейната ефективност, имуногенност и безопасност върху миши модели. Мишките имат клетки от човешката имунна система. Към момента те са само ваксинирани, но ще бъдат транспортирани към безопасна лаборатория, където да се тества ефекта от заразяване", обясни д-р Петрова.

За да бъде регистрирана българската ваксина, първо трябва да излязат резултатите от изпитанията върху мишки. Към момента те са доста обещаващи. След това е необходимо да бъде намерено финансиране за експериментите върху хора в трите фази. Институтът ще получи част от парите от Франция, но за останалите е открита сметка, на която всеки може да дари. Тя е публикувана на сайта на Института.

"На този етап фонд "Научни изследвания" се ангажира с проект, който е за втори прототип на ваксината. За да довършим първия, ще ни трябват средства. Представихме нашите резултати на здравния министър, които той все още разглежда. Надяваме се да ни обърнат внимание", добави д-р Петрова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
ДАРИТЕЛСКА СМЕТКА преди 3 години
Цялата статия е, че се набират средства по ДАРТЕЛСКА СМЕТКА за разработката на Българска ваксина!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арома фирмата са шампоани кремчета,защо още и тя не се пробвала?
25
3
 
10
 
! Отговори
Бай Коко преди 3 години
Намериха ковид в бюлетината на ГЕРБ.
24
2
 
7
 
! Отговори
мдамм преди 3 години
Един самолет с пръскане и всички с ваксина!
23
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите учени са изключително умни и кадърни, ако разполагаха с техниката и ресурсите на чуждестранните си колеги щяха да са измислили ваксината отдавна. Жалко, наистина, че работят за жълти стотинки, с два стари микроскопа.
22
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да помогнем на бълг учени аз им вярвам а държавата въобще нехае за тях така че аз лично ще им даря колкото мога ако вдички го направим ще бъде добър пример да ди спомним за възрожденците които помагаха на България
21
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Представям си, как обикаляме улиците и весело ще се пръскаме един друг с БГ ваксината. Една идилия...
20
0
 
10
 
! Отговори
Tonita-7 преди 3 години
Къде ще се впръсква?:)
19
4
 
4
 
! Отговори
Белата златка преди 3 години
Момчета аз разработвам тази ваксина от 6,7 години.Само ми се обадете и ще ви я предам безвъзмездно.Що трошите народни пари?
18
10
 
15
 
! Отговори
Сметалото преди 3 години
Българско сирене, набухано с палмово масло. Българско мляко, набухано със сухо. Българско пилешко, има антибиотици, че е странно че пилето изобщо е умряло. Бе аре без мен с българската ваксина. Който е по екстремен, да си я впръсква. Аз лично познавам работещи в БАН и ме втриса когато се налага да им ходим на гости и да пия нещо от чашите им.
17
2
 
12
 
! Отговори
Каракольо преди 3 години
Айде бе джанъм, айде по-брзичко с тази ваксина. Аз ще се ваксинирам !
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога
15
5
 
7
 
! Отговори
Втрещен преди 3 години
Ваксина с впръскване? Хайде малко по сериозно. Теоретично е възможно през лигавицата да преминат необходимите липидни частици или полу-умъртвени вируси, че да предизвикат имунен отговор, но кому е нужно да се усложняват нещата. Тая история силно ми намирисва на PR.
14
18
 
12
 
! Отговори
Ко? Не? преди 3 години
Българска ваксина? Ами НЕ, благодаря.
13
5
 
14
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
Много хубаво, но продажниците дават пари не за наша ваксина, а да копуват и пълнят гушите на господарите си. За това няма пари аза БАН
12
4
 
13
 
! Отговори
офчаррр преди 3 години
Аре по бързо с тея ваксини че българите изпиха лекарствата на овцете вее!
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чобанов да е антиваксър? Той единствен в прав текст заяви, че грипните ваксини практически са неефективни и това му прави чест. Освен това намекна, че нуждата от ваксина срещу Ковида си е нулева. Който схвне, схване!
10
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напред ваксърчета,света ще стане по добро място без вас!!
9
3
 
4
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Значи,не искаш да се ваксинираш,но отиваш на тест ,отваряш устата ,а може и в носа и си готов!А може и на зъбар да идеш и пак-нема не искам!!
8
2
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Браво, ама продажните слуги на биг Фарма едва ли ще позволят някой да им подкопава продуктите..