Банкомати по селата няма, масово парите в "бурканбанк"

А експерти отчитат сериозно покачване на банковите такси
21 мар 2021 12:40,
43
Банкомати по селата няма, масово парите в "бурканбанк"
Снимка: БГНЕС

Все повече села в България остават без достъп до пари в брой. Банките масово закриват банкоматните си устройства в малките населени места, а местните хора се принуждават да пътуват по няколко десетки километри, за да теглят пари, съобщава Нова тв.

На този фон съвсем логично звучи статистиката, според която все още огромен процент от плащанията у нас са кешови.

Село Пастра се намира на пътя за Рилския манастир. Банкомат местните хора нямат. Затова в Пастра държат парите си в брой. Банкомати има в град Рила, който е на около 20 минути път. Това често се превръща в голямо неудобство.  

В същото време експерти отчитат сериозно покачване на банковите такси.

През миналата година печалбите на банките са паднали значително – над 40%, обясни финансовият анализатор Иван Стойков.

"Това е съизмеримо със ситуацията от преди 12-13 години при финансовата криза. Да, когато има свиване на печалба, свиване на приходите, всяка организация би търсила алтернативи за компенсиране. При банките единият от похватите е да се коригират таксите при някои услуги, които предлагат. Субективно е дали е драстично покачването", заяви Стойков.

По думите му е имало сигнали за нова финансова криза, а пандемията е ускорила нещата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А, бе , питанката, много си пр.ос.т! Върни се в училище, поне основно образувание вземи, защото безнаука, няма сполука.
33
4
 
0
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Голям рев за тия банкомати по селата и малките градчета! Нека банките покажат колко хора в тия населени места имат дебитна или кредитна карта. Иначе за какво стои тоя банкомат там и трябва да се обслужва редовно. Разходите със сигурност са много повече от приходите.
32
0
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
У наше село само един Плод-зеленчук не приема карти. Останалите 20-ина магазина имат POS. Но няма много желаещи
31
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
До фин Пич, аз съм на 70 и през целия живот съм работил с компютри от първия ден. Вече няма възрастова граница за технологиите. Та там плащат с телефон за всяко нещо и навсякъде. Някои аборигени са с карти като мен. За три месеца банкнота не съм видял. След 2 години вече няма да има кеш - политика!
30
0
 
0
 
! Отговори
фин преди 3 години
До ПешоВъзрастните датчани справят ли се? Имаш ли наблюдение за тях?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Дания няма пари, защото са построили комунизма.
28
1
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
То и в Дания няма банкомати и то не само по селата. И в градовете вече няма. И пари в брой няма. Всички плащания стават по банков път. Ама са почти без такси...
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е работа има. Трябва да се оправи улици, инсталации, дворове, складове, магазини. Но за кое понапред , като пари няма. За да се свърши една работа си трябва не само хора. Трябва да са знаещи и можршти, да имат транспорт, инстриуенти, материал. Вез пари не става
26
12
 
17
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
В селата няма такъв оборот по магазините , за да се въведе терминал за плащане с карта!Да не говорим , че повечето старци, а и младите пазаруват на кредит , защото нямат поминък и работа!ВСЪЩНОСТ , РАБОТА ИМА ...АМА НЯМА РАБОТНИЦИ!Какво можеш да очакваш от хора , които освен да варят шльокавица и да чакат на пенсията на баба си ....ДОРИ ЕДИН СТРЪК ДОМАТИ НЕ МОГАТ ДА ОТГЛЕДАТ!ТОВА Е ТО ---"СОЦИАЛИСТИЧЕСКА МЛАДЕЖ".....ХА,ХА,ХААААААААААА...
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки гугъл, ютуб, виртуални библиотеки и т.н *** не обича за чете и да борави с нови неща. Дай му нов айфон, но знае да ползва само фенерчето и фейсбук
24
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ***...нгалите изнасилват бабички за 5 лева. Дръжте ги пос дюшека още и броите левчета на касите. В чужбина всичко е онлайн. Никой не се реди по километрични опашки , за да ви вземе пенсията и заплататач само бай *** не се научи да работи с банкоман и електронно приложение /онлайн банка./ Не са виновни банковите служители, че вие не може да се оправите с елементарни неща. Това е една от първите професии, които ше изчезнат до 20 г, но тук в тази джунгла още ме назад в развитието си , въпр
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са проблема банкоматите.Проблема е че по селета не се приемат плащания с карти.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жожи, кандидадтвай за работа в банка щом смяташ, че няма работа.Много е лесно отстрани да приказваш без да знаеш.
21
0
 
6
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Е ...ВЕРНО Е...ХА,ХА,ХАААААААА...БАНКИ ЗА "РЕНТИЕРИ ОТ %-ТИ" В БЪЛГАРИЯ НЯМА ....И ПРАВИЛНО!ПАРИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЪРТЯТ И ДА ПЕЧЕЛЯТ ОЩЕ ПАРИ!ЩОМ ЩЕ ЧАКАТЕ НА БАНКОВИТЕ %-ти , ЗА ДА ЖИВЕЕТЕ .....ЗНАЧИ ТОВА НЕ Е БАНКА!ЗАБРАВЕТЕ!!!!!!!!!!!!!!!ТАЯ СИСТЕМА , УМРЯ СЪС СОЦ-а!!!!
20
2
 
35
 
! Отговори
жожи преди 3 години
Не знам как е по селата, но в София има убийствено много банкови клонове, които са пълни със служители и бодигардове, а клиенти почти няма. В тези клонове мацки ходят между бюрата със листче в ръка и изглеждат важно. Повечето се занимават с безмислици. Оттам и големите разходи за банките и нуждата да се помпат невероятни такси.
19
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
то в България и банки няма! има подобия- таксиджийници които за да ви вземат парите ви искат такси, никъде по света няма такива изродски подобия които чалгясалите наричат банки, дори и тия с чужди имена са побългарени тъй като имат мутренска съсобственост или се управляват от нагли мазни българи
18
2
 
14
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
В Кривунделово има два банкомата...един за Г.*** и един за баба Гицка(на 102).Ако имаше още един жител,щяхме да сложим и за...него. (платена предизборна...обява на ГЕПИ -селяни)
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 Ами така ще е докато никой не иска да инвестира,А пък да откраднат грешка няма пример покрай селата всичко има дърва, пясък, камъни чиста вода(минерална) на само се краде но никой не задължават нещо да направи (работни места и т.н.)
16
6
 
7
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
За да не ни цакат банките както си искат, единственото решение е да влезнем в банковият съюз...
15
2
 
45
 
! Отговори
А какво очаквате? преди 3 години
Вече няма лихви. Хората нямат стимул да си държат парите в банка. Едно време поне даваха някакви проценти по депозитите колкото да компенсират инфлацията.А сега вече ти вземат проценти само защото си държиш парите при тях.Банките вече са вредни. По добре да си държиш спестяванията в Злато и да си го скриеш някъде както едно време. Оказва се по сигурно от това няма.