Докога ще сменяме времето? В ЕС няма консенсус кое да се избере - лятно или зимно

Европейски държави вече се отказаха от местенето на стрелките
27 мар 2021 17:31, Анисия Иванова
85
Докога ще сменяме времето? В ЕС няма консенсус кое да се избере - лятно или зимно
Снимка: Pixabay

През 2018-а година Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което се включиха 4,6 милиона участници. Повечето поискаха смяната на времето да бъде прекратена. Между държавите в ЕС обаче и до днес не е постигнат консенсус кое часово време да бъде въведено - лятното или зимното.

Няколко европейски държави вече са се отказали от смяната на времето. Исландия например за последно мести стрелките на часовника през 1968-а година. За страните в арктическите региони смяната на времето всъщност няма особен смисъл, тъй като в пика на лятото и зимата трудно може да се говори за ден и нощ. Беларус също не сменя времето от 2011-а година, а Русия - от 2014-а, пише "Дойче веле".

Още по темата

В САЩ следват свои собствени правила. Лятното часово време там вече започна, стрелките на часовника бяха преместени още на 14-и март. Така ще остане до седми ноември, т.е. лятното време ще приключи седмица по-късно от това в Европа.

Промяната крие рискове за здравето

Преминаването от зимно към лятно часово време отнема един час от съня ни. То се отразява не само на часовниците ни, но и на нашия ежедневен ритъм и на здравето. След смяната от зимно към лятно часове време сутрин ще е тъмно по-дълго, а вечер ще е светло до по-късно. При тези обстоятелства някои хора, особено децата и по-възрастните, често се оплакват от безсъние и загуба на апетит. Но има ли наистина подобна връзка, пита "Франкфуртер Рундшау"? Проучване на института "Форса" показва, че 24 процента от над 1000 анкетирани са имали здравословни проблеми заради смяната на времето.

Най-често съобщаваните симптоми са умора и изтощение (85 процента). Това е последвано от проблеми със заспиването (70 на сто) и затруднена концентрация (48 процента). Дванайсет на сто от тези, които са имали здравословни проблеми заради смяната на времето, заявяват, че са изпадали в депресивни състояния.

Светлината - индикатор за организма

Едно от обясненията за тези ефекти е в промените в светлината. Хормонът на съня мелатонин играе много важна роля, а неговото производство се насърчава от тъмнината. Ако вечер се стъмва по-късно, нивото на мелатонин в кръвта се повишава по-късно. По същите причини за много хора е по-трудно да се разсънят сутрин, когато по-дълго е тъмно.

Но колко време е необходимо на тялото, за да свикне със смяната на времето и променената светлина? Това е различно при всеки. Обикновено отнема ден-два. Но особено при децата, юношите, по-възрастните и хората, страдащи от проблеми със съня - това може да отнеме до една седмица, пише "Шпигел". Регулираният ритъм на съня е особено важен за тези хора. Поради смяната на времето обаче те няма как стриктно да се придържат към часовете за заспиване и събуждане.

Експертите съветват хората с подобни проблеми да прекарват повече време на свеж въздух, който ускорява обмяната на веществата и може да помогне за по-лесното заспиване. Също така е възможно няколко дни по-рано да започне подготовка за смяната на времето: например адаптирането чрез ставане с 10-15 минути по-рано в продължение на няколко сутрини преди стрелките на часовника да бъдат преместени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
15
 
17
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
До Анонимен Ако остане само лятното часово време, през зимата ще ставаме един час по-рано, т. е. когато е все още тъмно. Научно доказано е, че ранното ставане вреди не само на здравето, но и на икономиката.
54
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какъв .. ми е зимното време. Лятото да се съмва в 4.30 сутринта. Ни е да не работим в селското стопанство. Да остане лятното и да почваме работа в 9.00 и всичко ще е ок.
53
13
 
22
 
! Отговори
redordead преди 3 години
и като сложиш само лятно знаеш ли какво ще става зимата - ще е тъмно/сумрак до 9:00.Първо - това ще е супер кофти за деца хдодещи на градина и училище и отделно увеличеното шофиране в мрак/сумрак ще увеличи катастрофите.Да, ляото ще е тъмно в 20:30 вместо в 21:30, но хората си тръгват от работа окол 18-19 та ще са се прибрали по светло.
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам нищо против да се сменя пролет и есен ,само ,че ако може винаги да е с 1час назад.
51
9
 
8
 
! Отговори
Мичето преди 3 години
Все ми е тая - пак ще закъснявам за работа, но пък ще си тръгвам по-рано.
50
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв консенсус, да връщат времето както си беше, какво има да се мисли.Те ако почнат да питат всеки човек, отиде коня в ряката.
49
9
 
21
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 3 години
Тиквата чака "да му бъде казано" кое време предпочитаме, за да "се разпореди"
48
4
 
27
 
! Отговори
ha ha преди 3 години
ЕС не може да се разбере за нещо толкова просто като Времето, какво остава за истинските скожни проблеми?
47
13
 
4
 
! Отговори
Tato преди 3 години
Нека да се сменя часа, но връщането да е около 15 ноември или дори края на ноември.
46
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зимното ще бъде много вредно за БГ като се съмва в 4 часа дори по рано в разгара на лятото. Тръгва един шум,птички,слънце и организма сам ще се събужда рано призори. Само лятно време,или сменяме както до сега.
45
1
 
11
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
До За любопитните-А НАЛИ ЗНАЕШ ЧЕ- ВРЕМЕТО НЕМОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА БЕЗ ПРОСТРАНСТВОТО И МАТЕРИЯТА.
44
1
 
15
 
! Отговори
SHEFA преди 3 години
ВРЕМЕТО НЕМОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА-ЧАСОВНИЦИТЕ ДА.
43
6
 
16
 
! Отговори
ДЕДО преди 3 години
60 годишния вампир да си го сменя Аз съм на 65 и ми писна от тази простотия пролет и есен
42
6
 
8
 
! Отговори
За любопитните преди 3 години
До Отечествен ФронтВсъщност денят бавно се удължава, но това е процес който отнема стотици милиони години :)
41
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все ми е тая, в колко ставало и в колко си лягало. Ако имате адекватна работа, ще може да се разберете за адекватно работно време и да си го менкате, когато ви трябва.
40
22
 
20
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Пълна глупост - на 60 години съм и никога не съм се чувствал зле или ми е било неприятно от смяната на времето Напротив харесвам лятното време за лятото и зимното време за зимата. Младите хора явно не си представят какво е ако не се сменя времето. Ако изберем зимното и не сменяме на лятно, през юни слънцето ще изгрява в 04 часа през нощта и няма да можем да спим нормално, а ако изберем лятното, зимата ще е тъмно в 16 часа. Също е гадно. Аз съм за смяната както е от 42 години
39
4
 
24
 
! Отговори
А може преди 3 години
Вместо да се сменя времето на часовниците, просто да се премести работното време с един час напред - само за фирмите, които го желаят ! Това е било така от векове - лятото хората са ставали по-рано за работа, без дори да са имали часовници !
38
5
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонименако са гласували ШЕСТ милиона,тия ПЕТ милиона вече НЕ са "ЕДИН ПРОЦЕНТ"!И НЕ,НЯМА "логика"!!!!!логика щеше да има,ако СВЕТЛАТА част на денонощието се изместваше САМО В ЕДНАТА посока-да се съмва и стъмва по-рано!..Тогава ДА,би имало някакъв смисъл.Но при условие,че денят се измества И В ДВЕТЕ ПОСОКИ-по рано се съмва,но ПО-КЪСНО се стъмва,тая "логика" да се изтегля "времето" САМО НАПРЕД" си е чиста БЕЗУМИЦА!
37
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам си Зимното!Не аз, а организма ми!Вашият организъм какво ви подказва?---------Moят организъм иска лятно. Защото съм по-активен в следобедните и вечерните часове. Сутрините винаги са ми трудни - докато се разбудя и вляза в ритъм си е голяма мъка.А и искам лятото да ми е светло в 21:30. А и нямя смисъл слънцето да изгрява в 4:00 сутрин.
36
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо5 млн. от 500 млн население на ЕС е само 1 %,идеята за отмяна на смяната на часа в общи линии беше прокарана от северните страни, щото там напрактика няма никакво значение, но за страните в средната и южна част на Европа си има логика