На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите сами ще решават колко ще струват чадърите
29 мар 2021 07:06, Александър Попов
132
На плажа ни очакват по-големи барове, каква ще бъде цената на сянката?
Снимка: БГНЕС

През лятото ще ни очакват по-големи барове на плажната ивица, като те ще могат да заемат до 6% от територията на морската ивица. Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на туризма.

На плажовете е позволено поставянето на преместваеми обекти и съоръжения за спортно-развлекателна дейност и заведения за бързо обслужване, като например барчета и заведения за хранене. В момента търговската площ на тези обекти може да бъде до 4% от територията на плажа.

С увеличението на площа ще се даде възможност на концесионерите и наемателите на морски плажове да спазят изискванията, наложени от здравните органи, за по-голямо разстояние между масите, става ясно от мотивите към законопроекта.

Промените в закона предвиждат и глоби, ако заведенията на плажа заемат по-голяма от разрешената площ. При първо нарушение глобата за физически лица да бъде от 1000 лв. до 5000 лв., а за фирми от 2000 лв. до 20 000 лв., предлагат от министерството, цитирани от "Труд". При повторно нарушение в рамките на летния сезон, предлагат глобата да бъде от 2000 лв. до 6000 лв. за физически лица и от 4000 лв. до 40 000 лв. за фирми.

Каква ще бъде цената на сянката?

Концесионерите и наемателите на морски плажове ще могат да намалят цените на чадъри и шезлонги, но по желание. Ако сянката е по-евтина, ще бъде намалено и дължимото от тях концесионно възнаграждение или съответно наем.

През миналата година заради пандемията всички стопани на плажове бяха задължени да намалят тарифите за чадъри и шезлонги поне с 50%, за да бъдат привлечени българските туристи. Пред това лято обаче, всеки стопанин на плаж ще решава сам дали да намали цените и с колко. Финалното решение трябва да бъде взето до 1 юни. Ако някой обяви, че ще намали цените, а след това не го направи, ще бъде глобен с между 10 хил. и 50 хил. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
4
 
! Отговори
На Шмълкало биййч преди 3 години
е вирус КОКАвид,чазват, че паритене миришат,нямат цвятизпраните пари,там милиарди севъртят,целогодишно !
69
11
 
6
 
! Отговори
Skunkaам преди 3 години
Всеки да прави каквото поиска. Аз бях в Синеморец миналото лято ибсъм доволен- както пт хотела, така и пт ресторантите, а също и от цените.Минах и през Созпол и Несебър- навсякъде чадърите и шезлонгите бяха думарнонпо 8-10 лв.Не казвам нищо лошо за Турция и Гърция, но и там повечето българи , които ходят, пият ол инклузив в хотела в Турция като не виждали, а другите ходят с пълни багажници храна в Гърция, готвят и пият по една Коронка на плажа. Хора и хора.
68
0
 
4
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
А, къде са коментарите ?!
67
14
 
6
 
! Отговори
Вин преди 3 години
До 55Хубаво ти чукат +чета, но да те информирам- преди 1989 на всеки плаж се плащаше вход на каси, а за чадърите минаваха касиери и на бяха към хотелите, а или към градския плаж или към комплексите! И не спори, понеже съм работил като ученик по плажа:))
66
3
 
8
 
! Отговори
Като гледам преди 3 години
колко хора от чалга-елита се юрнаха зимата към Занзибар, дето си е като да почиваш у Солипиново, но с море ВЯРВАМ че същите са зажадняли за нашенското чалгоморие и ще бъде ФУУЛ , даже още о-големите барове ще се пукат по шевовете.
65
5
 
26
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
И без да има пандемия не отивам на "нашето" Черноморие. Ако почна да ви изброявам причините няма да ми стигне полето!!!
64
2
 
19
 
! Отговори
Иван Бесний преди 3 години
Най-голямото дране е на плажните заведения.Още помня и ми присадя кога на махмурлук седнах на Южен плаж Несебър през 2013г.Цацата беше 4лв,а наливнта бира 3лв,и то бира 400мл .
63
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами! И миналото лято цените на чадърите си бяха същите както всяко лято!Някой да е забелязал намалението?
62
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия кафенета на плажа освен че продават на безбожни цени, но и тормозят със силна музика Хората ходят заради морето и спокойствието, а не заради шатрите и креватите им
61
0
 
23
 
! Отговори
За всеки влак преди 3 години
си има пътници, само не разбирам защо за хора алергични към пясък и солена морска вода и наблягащи най вече на нощния живот е нужно да се правят барове и хотели върху пясъка, който да се бетонира а водата пълни с акита? Това не е ли екзестенциален парадокс?
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евтина алкохолна дестинация е нашето море - да вземат да сложат и малко гума по бетона за да не си удрят главите туристите като падат.
59
1
 
15
 
! Отговори
Много туристичиски преди 3 години
дестинации осъзнаха, че коронакризата ще промени изцяло туристическата индустрия. Ще бъдат предпочетени по-камерни, дори изолирани места, със запазена природа. Спа услугите и ресторантите в самия хотел ще бъдат разпръснати и диференцирани на различни места в паркова среда, за да се осигури усамотение и комфорт. Всеки клиент ще наблюдава дестинацията през интернет. Стадата руснаци и британци на олинклузив и алкохолен туризъм ще бъдат за най-западналите дестинации без хигиена и със зараза.
58
0
 
23
 
! Отговори
Къш бе мутри преди 3 години
я вижте там ако още е останал още някой руснак или пиян англичанин да прилъжите. Окрадоха всичко и сега ще ми го продават, може ама друг път. Пари има, но не за мутри.
57
1
 
29
 
! Отговори
Само в съседите преди 3 години
Гърция , Турция- чистота, перфектно и любезно обслужване, хубава храна, тишина и спокойствие, нормални цени, чисти плажове, където за плажни екстри не даваш луди пари, 90% от плажовете разрешават домашни любимци- е, кое от тези неща ги има на нашето море в конкурентен вариант?!Два ,три пъти повече ще платя , но искам качество, истинска почивка , а не мъчение!!!
56
0
 
24
 
! Отговори
BлкК преди 3 години
Лобизъм и сговор с мафиотските структури. А защо въобще трябва да има концесии на плажовете. Примерите в Европа с красноречиви. Но гората от чадъри и барове няма да доведе платежоспособни хора. Ще ги изгони.
55
0
 
12
 
! Отговори
хм преди 3 години
До АнонименШезлонгът безплатен, а бирата студена и по левче на плажа. Хахаха. Това къде го видя? Аз предпочитам Гърция. Тук ходих миналата година, заради пандемията. В Гърция може да са безплатни чадърите и шезлонгите, но бирата си е 3 евро на плажа. И е нормално да е толкова. Който иска без пари, у дома.
54
1
 
29
 
! Отговори
ГАДОСТ преди 3 години
Гадно обслужване, гадна храна ,гаден и мръсен плаж , гадна чалгия и шум денонощно и на това отгоре огромни цени-с една дума ТОТАЛНА ГАДОСТ!!! Само Гърция и Турция- когато нашите мутри се научат от тях как се прави туризъм, тогава може да се завърна към нашето море/ пак не е сигурно/
53
1
 
14
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Преди 1989 нямаше платени чадъри и платен вход за плажа и беше препълнено с народ. Сега чадъри, мутри, барове на плажа, а от години народа е малко, а сега си е полупразно и само някой заблуден се зарича никога повече да не стъпи в този бетон и заведения на плажа.
52
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече от 10 години не ходя на нашето море и се чувствам ужасно прецакана, че предишните години са ходила!
51
2
 
15
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
4%, 6%.... От тези двузначно четени закони по къмпингите уж е за каравани и палатки, а то.... Хората му разрешили да постави каравана за сезона, а *** Балкански покрай караваната къща си направил. За пример къмпинг Китен. Та въпроса е. Къде са контролните органи, който само рушвети и държавни заплати им са в главите?