Образование, надежда и отчаяние: Село Долни Цибър - ромският Кеймбридж

Хората тук не вярват на политиците, но все пак ще гласуват
31 мар 2021 13:10, Красимир Ангелов
33

Почти 100% от децата в  Долни Цибър завършват средно образование, а 80 от жителите на селото вече са висшисти. В същото време безработицата бележи пик, а младите се принуждават да бягат в чужбина.

Определят ги като "културен феномен". От години на брега на Дунава едно малко село доказва, че интеграцията на малцинствата е възможна не само на хартия. В Долни Цибър  90 на сто от населението е ромско, но почти 100 процента образовано.

"Вече имаме около 80 висшисти в селото, имаме лекари, имаме инженери, имаме юристи, имаме учители. Повече от 90 процента завършват средно образование", каза кметът Камен Димитров.

Още по темата
Но въпреки впечатляващата статистика, проблем №1 в ромския Кеймбридж е бедността. Работа няма, а образованите млади хора поемат зад граница, прогонени от липсата  на най-елементарното - хляб.

"Дъщеря ми завърши висшето си образование и какво да направи тук? Моят син напуска две деца и до една седмица заминава в Англия", посочват част от местните.

"Около 200 човека са регистрирани като безработни в бюрото по труда, което е не малко, защото почти във всяко домакинство има по един или по двама безработни. Имаме някъде около 360 човека в чужбина, работят там, за да инвестират в децата си", допълни кметът.

В почти всяка къща има емигрант. Хората искат работа, но липсата на инвестиции ги принуждава да оцеляват ден за ден.

"Регистрирам се в бюрото по труда вече 10 години, не ме взеха един път на работа", обясни жител на селото.

"Най-честият въпрос е ще има ли програми за заетост, на ден идват по 15-20 човека, които питат дали ще има някакви програми, защото желаят да работят", допълни Камен Димитров.

Голяма част от хората тук никога не са ходили на почивка и разказват, че Дунав е тяхното море. За несгодите си обвиняват държавата.

В навечерието на изборите голяма част от хората тук не вярват в смисъла на вота.

"Всеки се бори за власт, за да взима европейските пари, там дето пускат Европа. Крадат, обират и ги няма. За нас остават ето това... аплодисменти. Тези, които поемат това правителство, както в другите държави, да се грижат за народа си, а не да се възползват от властта и да си правят своеволия, кой каквото си иска. Мечтая и това, за което говоря с всички кандидати за депутати, които ни посещават в селото и искат нашите гласове – това е асфалтирането на всички малки улички, защото е просто трагедия", казват те.

Няма ги и стотици други семейства, които избират нелекия емигрантски живот пред глада в ромския Кеймбридж. Останалите, които някак оцеляват тук, ще продължават да създават висшисти. А от следващия парламент искат едно – не помощи, а работа, за да превърнат образованите си деца в достойни граждани на България.

Тук, на брега на Дунава, нямат големи очаквания, но и не искат да бъдат употребявани. Затова са категорични - на предстоящите избори вотът в Цибър ще е по съвест и с отчаяна надежда, че някой ще ги чуе и разбере.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долни Цибър е до АЕЦ Козлодуй.Ако наистина са грамотни и образовани, ще имат високоплатена работа.А в АЕЦа дори и хигиенисти се търсят.
14
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 3 години
Това е до някъде добра новина
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете нещо за рома на който държавата му плаща колежа в Кеймбридж, за да се учи да тъче килими? Да не е отворил някой бутик за черги?
12
1
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Не са роми,а копанари .Мешавица от ромове и власи.
11
1
 
16
 
! Отговори
malart преди 3 години
Тук е важно не толкова висшето, а специфичната професия. Много ясно, че за юристи и инженери няма работа на село, но за земеделци, винопроизводители, животновъди, ветеринари би трябвало да има
10
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изводът е, че за да се отървем от ромите трябва да ги образоваме. После те сами ще напуснат България.
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 9Ти явно си от твърдия електорат на Корнито и както би казал побайтошововреме си бехме най-добреАз говоря за времената преди митичните ТКЗС та. Светът не е започнал на 9-ти септември 1944...да си знаеш.
8
5
 
21
 
! Отговори
До № 8 преди 3 години
Няма мистерия. Едно време във всяко едно село имаше ТКЗС. Нещо което дори западна европа е признала като високо постижение на онова време. Всеки човек, който не иска да учи е имал възможност да работи там различна по вид селскостопанска работа. Няма да коментирам, че като седствие от това не сме яли турски домати, грцки краставици и т.н.
7
3
 
16
 
! Отговори
Ужас бг преди 3 години
Най-добре закривайте това подобие на държава, не се мъчетеизлишно.
6
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като прочетох как политиците крадяли европарите и нямало за клетите роми и ме напуши зверски смях :)))) Демек дайте и за нас нещо да има за крадене :)))Много ми е чудно, преди 100 години, хората, които са живели по селата как изобщо са оцелявали без вишу, без еврофондове и без работа, осигурена от държавата по програми за заетост ....изобщо как човечеството е оцелявало без тези съвременни екстри!? Това е някаква пълна мистерия!
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах тия дни,това "некомерсиално" филмче,което междудругото е правено 2016 г. още.Либерастия от най-ама най-лошият вид по американският модел. Общо взето кви пичове са романите и колко зли са българите,които се отнасят зле с тях и ги дискриминират.А те горките едни умни,едни амбициозни и съзнателни граждани, ама ей на черни били и за това ги мразели. До**a ми се.От тях има и свестни хора, разбира се обаче да коментираме ли болшинството, како и изнасилените и убити бабички по селата за 20 лв
4
0
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Защо истината се крие.На този видео репортаж се виждат само две каруци,защо не снимате яхтата в къщата до училището,защо не снимате че в всяка втора къща има автомобил а някъде и по два,автосервиз има в селото,автомобили по 20 000лв.и повече.И НАЙ интересното,че 90% крадат ток което си е нещо нормално за тях.
3
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навремето в университета имаше два рома. Единият дори незавърши, защото не знаеше на кой свят е, а другия/другата преписваше от приятелките си и избута. Но като цяло и двамата за нищо не ставаха.Та дайте ги от вишистите, да кажат и те някоя дума. Дачуем малко интелект. Оня от Кембридж, къде го скрихте?
2
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"а 80 от жителите на селото вече са висшисти"Че то със сегашното висше образование, само този дето няма лична карта не може да завърши за бакалавър. Дипломите ги продават на килограм вече.
1
3
 
9
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
А само с образование може да просперираш, ако има други амбициоани хора,които да разработят бизнес, за който да използват образованите, но неамбициозни люде !!!Успехът е, когато добронамерена и можеща амбиция се свърже с правилната образованост - молже да е сам човек или група от хора !!!