Принудително затворени, но наемът за хиляди левове си тече

Собствениците на заведение от Пловдив са пред фалит
Обновена: 1 апр 2021 08:28 | 1 апр 2021 08:08, Ния Христова
32
Принудително затворени, но наемът за хиляди левове си тече
Снимка: БГНЕС
Заведение в Пловдив се подготвя да обяви фалит, защото трябва да плати над 30 хиляди лева наем на общината, макар и да е било затворено, съобщи bTV.
 
Кръстина Куртогуларъ е собственик на заведение за сладкиши и сладоледи - собствено производство и казва, че не е получила никаква подкрепа от държавата. 
 
"Ние, нашата фирма специално, сме производство. И затова не ни отпускат никакви помощи", споделя жената. 
 
10 от 12-те служители са принудени да напуснат заради затварянето, продължило с месеци. 
 
От Община Пловдив опрощават месечните наеми през първия локдаун, но не и при второто затваряне. Месеци без работа и се оказва, че въпреки това заведението дължи 5-цифрена сума за наем. 
 
Кръстина подава сигнал до кмета и местния парламент, но не получава отговор. Пристига обаче писмо със заплаха за съд. 
 
"За наша неприятна изненада получихме писмо, че в 14-дневен срок трябва да заплатим цялата сума, плюс лихвите към нея. Сумата е около 40 хил. лв", каза още Кръстина. 
 
Общината е категорична, че вече е възможно опрощаване на наемите за миналата финансова година. 
 
Оттам обясняват още, че повечето наематели си плащат задълженията и са получени само 6 молби за опрощаване на дълговете. 
 
"Има огромна опасност да фалираме... Всъщност ние ремонтирахме цялата сграда за наша сметка. За което изтеглихме кредити. Кредитите възлизат на стотици хиляди", каза още собственичката. 
 
Общинският съвет на следващата си сесия трябва да реши дали общината да опрости поне частично наемите на фирмите, които принудително не работеха заради обявения локдаун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
А преди 3 години
Да фалират! Точно това заведение, което лъже със сметките и не издава касов бон!!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво правят в чужбина ли, като е същото положение дори 50% да са данъците това не е оправията понеже продават пред заведенията си на маси как на битака или на сбора,панаира за района на разхождащите се,които даже не се спират да консумират на место понеже няма къде да се настанят на време,а получават поръчаното и го отнасят като за вкъщи,но го консумират седнали в градинка,спирка,парк,пейка,бордюр,на крак пред витрина,спрели пред кръстовище на светофар,тротоар,бордюр,вход или в движение тук-там
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По ресторантите се продават най гадните евтини ***...които не бихте си купили от магазина!Казината скапаха живота на над милион българи и лишиха тях и техните деца от достойно съществуване.Плюс това те не внасят данъци и въобще не да перо в бюджета....всичко се осигурява на минимална.Нека да има,ама не на всяка улица и всичко да е по закон!Тогава и вълка цял и агнето сито. :)
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо което е важно не е затворило!Затварят само ненужните сектори които правят народа беден!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 700.00 EUR е наема за един месец на магазин 50 кв.м. в Пловдив. Не е видовен който яде баницата. Защо ги наемат тези скъпи обекти, след като не могат да си плащат наема? Да ги освобождават и да си търсят друга работа! Какво правят във Франция през това време докато не работи нищо? Тук с тези ниски данъци какво очакват да им даде държавата? Нека си плащат 46% данък като във Франция и тогава да реват на държавата за пари. Повечето от фирмите укриват данъци и заплатите укриват заради данъци.Знаем
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самият факт, че има 6 молби за опрощение от над 1000 наема сигурно трябва да ви говори много...А да си на златното място от 20 години и сега да се жалиш за 4 месеца, в които си изволнила 90% от персонала и не си се опитала да ги запазиш по някоя от мерките също говори много...
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абееее тази жена малко драматизира! Първо, лятото на това кафе, което всички знаем им е 10х по силно от зимата. Второ ремонтът на къщата, се случи преди повече от 15 години....може и да е 20. Да ме извинява, ама да го споменава сега ееее....кредита и за този ремонт е погасен отдавна! Само ще ви кажа, че оборотът и ЗА ЕДИН ДЕН, е колкото наема ЗА МЕСЕЦ. Това е място, което има опашка от март до ноември! Мисля, че *** е съзряла възможност да получи едни 30-40к като опрощение и сега натиска!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато в една държава всеки втори вари кафе и укрива данъци - рано или късно всеки втори ще фалира.Тези наеми не са от държавата.Това са върнати от реституциата обекти, които след това са продадени на приватизаторите от едно време. Парите са в едни и същи хора от 30г. назад. В Пловдив над 40 евро е кв.м. площ на центъра. Главната улица е изпълнена с капанчета. На всеки метър има заведение и магазин.Месечен наем: 4 200 EUR (38.53 EUR/кв.м) Магазин 109 кв.м. Това нормално ли е? Как ще ги изкарат?
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ, СДС, ВМРО, ВОЛЯ, НФСБЩЕ ДВИЖАТ СТРАНАТА В ПРАВИЛНАТА ПОСОКА
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всеки да се разпростира според чергата си така е който неможе отпада
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е млад да се спасява!В нашата мила Родина, още от раждането те поема мафията и се започва щавенето!Схемите да се прецака обикновеният човек са безброй и всеки божи ден се появяват нови.Който остане тук ще съжалява много след време.Освен ако той или родителите му не са част от мутромилиционерската шайка на ДС, която никога не е спирала да управлява страната и да ограбва и тормози народа.
16
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-хубавото в цялата работа е, че Герб ни доведоха до такъв просперитет в годините на управлението си, че сега всеки от нас има по няколко бентлита, които да продава!Аз лично продадох вече три, за да се изхранвам и да си плащам сметките, но имам още.Пък и хубавото е, че купувачи на бентлита в момента колкото щеш!
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Алчната Тиква ви каза да си продавате бентлитата!Не знам защо се дърпате?
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Ем да, ама в БГ са други закони. Хайде сега ... знаеш как е!
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гласувайте за ГЕРП!Да живее Бойко Методиев Борисов!Не ходете на 4.4. , опасно е!Който е разбрал метафората да дава оценка, а простите да пишат по един минус
12
4
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
И пак ще има гласуващи за ГРОБ.Роби!!!
11
1
 
1
 
! Отговори
граблива калинка преди 3 години
Да, бе да!
10
14
 
2
 
! Отговори
Тя има ли мазнинка?! преди 3 години
Ако няма, да е имала...да се залага край път/магистрала да заработва.
9
1
 
6
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Ше та пруменът тебе та ша бадеш у куличка
8
18
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Когда лапя яко в годините на зад не рева, я? Я джипове, я купони, мезонети, къщи с басейни, разврат и гуляй! Сега да ви съжаляваме ли горките те?!