С 30% ще скочат цените на новите жилища заради наредба

Апартаментите ще трябва да са пригодени за хора с увреждания
Обновена: 5 апр 2021 22:23 | 5 апр 2021 22:22, Анисия Иванова
42
С 30% ще скочат цените на новите жилища заради наредба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новата наредба за достъпната среда не решава проблеми, а създава такива. Там пише, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания. Това ще доведе до повече общи части, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. А по-голямата площ ще вдигне крайната цена на новите апартаменти с близо 30%. Това заяви Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/, в предаването „ИмоТиТе“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

"Абсолютно излишно е всички апартаменти в една сграда да бъдат пригодени за обитаване от хора с увреждания. Това ще оскъпи целия продукт и в крайна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена“, допълни той.

Наредбата за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на елементите на достъпната среда в урбанизираната територия и на сградите и съоръженията беше обнародвана в „Държавен вестник“ на 12 февруари и влезе в сила месец по-късно. Тя отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, вкл. за хората с увреждания.

"Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м", каза председателят на НАСП. Има и друго изискване – минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните /интериорни/ врати – минимум 80 см.

"Идеята е апартаментът да стане достъпен за човек с инвалидна количка. Това го приемаме, но не сме съгласни с изискванията за коридорите и терасите, защото те правят проектирането невъзможно. Заедно с други браншови организации настояваме за отмяна на част от наредбата“, обясни експертът.

"Новите текстове за достъпна среда ще направят невъзможно проектирането на по-малки тоалетни в апартаментите, защото и за тях има други изисквания. При основни ремонти, преустройства и промяна на предзначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно", добави Шопов.

"Обществото ни трябва да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и др. страни от Западна Европа. Те трябва да станат активни лица в социалния и обществения живот", каза председателят на асоциацията.

"Ние сме в дълг към тези хора. Нивото на развитие на едно общество е функция на това как то се отнася към хората с увреждания. Новата наредба обаче не е в полза на никой – нито за обществото, нито за хората с увреждания“.

Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Строил Илия килия"
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те строят килии и затвори. Наричат ги "Затворен комплекс", "Кокетно малко микрожилище за микроджуджета".
15
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как промяната на някои размери ще доведе до тридесет процента увеличение при условие че квадратурата остане същата.ако се увеличи просто плащаш за по голяма площ.
14
2
 
41
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Пълни глупости! Време е закона да се промени и да се продава само чиста жилищна площ. Лакоми строители!
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либертарианското строителство превърна градовете в Индия и Африка.Капитализмът е мизерия и капиталистите вкарват хората да живеят в мизерия, за която да плащат скъпо.
12
2
 
44
 
! Отговори
До 12, от строител преди 3 години
Не те знам на колко години! Аз съм на 52 и живях до 2000 г в жилище от соца! Кухнята никога не се е брояла за стая! Хол, трапезария, спалня винаги са били стаи! Двустайно жилише от соца значеше: хол + спалня+ кухня /отделна!/ Провери си базата данни!
11
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом има луди да плащат квадрата на тези космически цени, какъв е проблема. Някога двустайни жилище е било, две стаи, хол и кухня. Сега се изтарикатиха и една стая с хол и кухня се води двустайни, след време кухня и хол ще е двустайни. Нагли и безочливи са. Най-бедната държава не е нормално да има такива цени по-високи от други страни в ЕС.
10
2
 
33
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Епа значи сега вместо по 2000 евро за квадратен метър ще се дават по 3000 евро на квадратен метър! При положение, че реалната цена на квадратен метръ при строеж е не повече от 200-250евро! Еми ко да ви кажа строител да си печалбата е повече отколкото от наркотици проституция и уружия зети заедно!
9
2
 
38
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
2 торби цимент - 1200 евро.. Ами крайно време е да влезе и една такава наредба, която да регулира малко тоя балон, защото това е някакво тотално безумие. Спекулира се с нуждите на хората и накрая се стига до някакви безсмислици от сорта на сегашната ситуация, в която хора се навират в някакви клаустрофобични пространства, а няма и къде колите да си паркират.. Пълен абсурд!
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на мухобойко долнопробните лъжи
7
6
 
41
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Пълни глупости. Хиените предприемачи не се нацоцаха. Тъкмо кооперациите ще си влязат в нормативите, с които трябва да се съобразява всеки един нормално живеещ човек. А не сега да ми продават тераси по 50 см широки и коридори 80 см с тръба в единия край.Не спалня, а ниша за спане. Само реват, че им се оскъпяват нещата. А ползват някъде до 30 -40 процента отстъпка на материали и други врътки. Ако строителството на грубия строеж им излиза повече от 250-300 евро квадрата, аз ще си отрежа главата
6
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам драма - тези изисквания се спазват отдавна в ЕС. А нашите тук помпаха цените за да стигнем. Сега ще се наложи да помпат качеството за собствена сметка.Извинявайте, ама какъв е тоя апартамент със врати под 80 санта? Как се влиза - настрани ли? И какви са тия тераси под 1,5х1,5? Колкото да си подадеш главата? Те как са строили до момента, че ми е чудно!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, най после една нормална наредба. От кога си мечтая за голям кенeф със златно биде, сапфирено, рубинено.....
4
5
 
34
 
! Отговори
. преди 3 години
Хора, който от вас има мозък - махайте се от големите градове и отидете в къща в село или в най-лошия случай малък град. Съвсем скоро ще се радвате, че сте го направили!
3
0
 
35
 
! Отговори
Още авангардни идеи преди 3 години
може да бъдат дадени на "загрижените".Домът да е с персонален асансьор;инсталация за кислород;дефибрилатор;асансьорна рампа за автомобили;филтри за водата и въздуха;площадка за кацане на дронове за доставки на столи от първанеобходимост;агрегат за ток(ако спре тока);радиостанция за свръзка със 112;вертолетна площадка на покрива за бърза помощ;жилищата да са 7 стайни зада има място за лични асистенти и мед.персонал...И тъй като ще струва 5 милиона,няма кой да го купи,ще му викат болница.
2
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, все едно сега са много евтини. То бе това жилищата са 200 процента по скъпи от запада, в сравнение със заплата която се дава в строителния обект и цената на жилището.
1
3
 
46
 
! Отговори
Ибре курорте! преди 3 години
А така. А всички сгради построени преди тая наредба - да се съборят, за сметка на собствениците. И да теглят кредити - да купят от новите, подобрени жилища.