Поскъпва годишният технически преглед заради екостикерите

Изискването за екостикер влиза в сила от 12 юли
7 апр 2021 09:30, Петя Славова
42

Годишният техническият преглед на автомобилите ще поскъпне заради екостикерите. Повишението ще бъде от 5 до 10 лв. Изискването за екостикер влиза в сила от 12 юли.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство.

Димитър кара сравнително стар автомобил. Той е категорично против добавянето на екостикер и оскъпяване на цената на техническия преглед.

"Така или иначе българинът живее доста трудно икономически, така че според мен това е абсолютно неналожително. Не смятам, че има толкова много автомобили, колкото в градовете на запад, така че не е толкова голям проблемът", коментира пред Bulgaria ON AIR Димитър Иванов.

Според повечето шофьори лепенето на всякакви стикери по стъклата на колите трябва да отпадне напълно.

"В Англия нямат такива стикерчета, талончета и т.н. Може застраховката, например, да си я направиш по интернет, не получаваш никакви документи", сподели Николай Великов.

А собствениците на пунктове за годишни технически прегледи се оплакват, че нямат никаква яснота относно екостикерите.

"Засега нямаме яснота дали ще трябва да закупим ново оборудване. Само разбрахме, че ще има оборудване, което ще позволи връзката на уредите в пункта със системата на АА. Но кой ще го закупува, не е уточнено. Както и цената на стикерите, която пак от медиите я научихме", каза собственикът на пункт на ГТП Антоний Тодоров.

Най-силно притеснени от въвеждането на екостикери са възрастните хора, които притежават по-стари автомобили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Свиня преди 3 години
И децата станаха много. ....след първото топките на таткото на дръвника....
34
0
 
2
 
! Отговори
Gero преди 3 години
Сега започва истинското крадене на катализатори и DPF :)Мотивираха яко джамбазите ...
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колите станаха много Вече не може да се диша Има семейства с 3 коли След първата кола в семейството данъкът за 2,3 да се вдигне драстично
32
0
 
12
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Не може да се препрограмира. Само може да се чете. Е, има начин да го изпържиш и да залепваш нов работещ стикер отдолу. И така мъдрите ни управници откриха току що нова ниша в автосервизите. Както написах - с това си изкарвам парите. Със системи за контролиран достъп. Технологията е стара и ***. Един *** принтиран баркод може да носи повече информация. И пак ще го напиша - някой си е намисли много, много пари да издои от нас.
31
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
На език какъв в заглавието словоредът е?
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната кампания за събиране на пари! Производителя вече си е определил категорията когато е произведен автомобила, а тия с махнатите катализатори и ДПФ просто да не ги пускат да минат преглед.
29
1
 
6
 
! Отговори
Тарикат предприемач преди 3 години
Ми да ама ако имаш фирма за производство на стикери как да изкараш ?
28
0
 
9
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Ти пък 1 стотинка... По-скоро 10 RFID за 1 ст. То вътре няма нищичко. Представлява толкова примитивна технология, че ако тръгна да обяснявам и ще се скъсаш от смях. Освен това още е бъгава и се отстраняват дефектите, *** дай тука да сме модерни. Например дават дефекти ако са разположение близо до метал. Изненада - купето на колата ми от какво е направено? Както и долу писах - изкарвам си заплатата с това, знам за какво говоря и някой сериозно е решил да се налапа с парички.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като ще е чип,той вероятно ще е от 18 век. Нв съм много наясно но колко ще струва препрограмирането му? Или сме подбрали модел от неолита за да го сменяме всяка година и да плаща народа по 10 лв.Ако речеш не е кой знае какква сума-кажи го речи го сигурно около 15000000 лв. за държавата.
26
4
 
10
 
! Отговори
www преди 3 години
Всичко ще поскъпне, много скоро. Мама ще е весело, чалга да се лее!
25
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Избрахте ГЕРП!А след това и оня ***!За какво мрънкате отново!Поздрави от Швейцария!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Занимавам се точно с такива устройства, тагове, карти за достъп и т.н. И като човек, който си изкарва прехраната с това, мога откровено да кажа, че тия са нагли, долни измамници! Как бих го направил аз щом ще е на всяка кола? Ами много просто - с един баркод стикер. Сега дали ще е вграден в стикера за техническия преглед или отделно - въпрос на решение. Можеш много информация да набуташ в тия чертички. Четците са някакви стотинки в сравнение с това, което ни пробутват. Не се наядохте, бе!
23
0
 
23
 
! Отговори
Моля преди 3 години
Боже пази България и българите от Автомобилната администрания.
22
0
 
18
 
! Отговори
ГТП преди 3 години
До ГТПИ аз искам елеткричка и да цъфтят лалета около тротоарите, но няма как да посадиш лале в кочи..ната щото ще го смачкат прасета.та ли ще го изядът.Същото като БОНУС МАЛУС. КОЛКО ВРЕМЕ го бистрят.
21
0
 
18
 
! Отговори
бай Хой преди 3 години
Айде на новата хранилка
20
1
 
13
 
! Отговори
ГТП преди 3 години
До СимеонНе само с каеството на горивата.Автомобила мине ли едни 100 000 ако ще и да е нов модел 2021 ва газовете вече са други.Катализатора вече е довиждане..Двигателя попипва масълце, да не говорим за някои модели дето от завода си пипат масло но това не го пише в данните на производителя.Меренето на по новите изрично е упоменато в два режима в движение и на място....Ако това нещо се спазва и новите н аповече километри също няма да минават и то не говорим за избушени ДПФ и Катализатори.
19
0
 
7
 
! Отговори
Тодор преди 3 години
Да си ги плащат общините.
18
0
 
18
 
! Отговори
Симеон преди 3 години
А с качеството на БГ горивата дали ще можем да покрием тези еко норми ?
17
5
 
4
 
! Отговори
Попвълчев преди 3 години
Това с повишаване на преглед е обичайното стригане на племето, но най- после и в България отделяне на смърдящите таралясници ( иначе с евро от 4 нагоре) от стадото. Само да се направи системата така че тия тарикати от пунктовете да нямат никакво вмешателство в прегледа. Освен пускането на системата и нейното спиране след края на процеса.
16
0
 
19
 
! Отговори
до 14 преди 3 години
RFID тагът струва по-малко от стотинка. Обаче програматорът и софтуерът вървят отделно. Не казвам, че са скъпи - напротив. Евтини са. И тука се почва голямото лапане. Наши хора фирма доставчик на от тия "хубавите програматори", наши си хора за разработка на софтуер. Наша си фирма за четци. Софтуерът тъпкан с бъгове и аааааайде отначало, ама с версия 1.2. Пак сменяй стикер от тия новите, по-добрите. Така са намислили да се налапат, че ще ни брулят до последната стотинка.