Семейство се оплаква от ферма с овце, пръскали кърлежи и бълхи

Животните се отглеждали в неприемливи и ужасни условия
Обновена: 8 апр 2021 14:34 | 8 апр 2021 14:23, Ния Христова
31
Семейство се оплаква от ферма с овце, пръскали кърлежи и бълхи
Снимка: Pixabay
Жители на град Нови пазар сигнализират за ферма с овце, които се отглеждат в неприемливи условия и трябва да бъдат преместени от имота. Докато търси решение на проблема, семейство с две деца се оплаква не само от миризмата на животните, но и от плъзналите кърлежи и бълхи.
 
Преди пет години семейство Атанасови купува къща в Нови пазар. В съседния имот обаче се отглеждат десетки овце. "Живеем в 21 век, а вижте какво се случва. Овцете създават миризми, мръсотия и е направо нетърпимо. Особено лятно време", посочи пред Нова тв Атанас Атанасов.  
 
Ситуацията за семейството се е променила, след като преди година и половина се появили двамата им близнаци. "Не може да изведем децата навън, защото мирише. Просто не се търпи. Не можем да отворим, за да проветрим. Дрехите също не мога да простра", оплака се Марияна Атанасова.
 
Семейството казва, че миризмите, които се носят, са само част от проблема. "Миналата година кърлежи плъзнаха навсякъде – беше ужас. Човекът има 7-8 котки и тази година сигурно ще е ад и от бълхи", добави Марияна.
 
Атанас започнал да пише жалби до различни институции. Според наредбата на Община Нови пазар в домашни условия в града може да се отглеждат до две животни. От администрацията поеха ангажимент да направят проверка по случая.
 
Проверки са извършени и от Областната дирекция по безопасност на храните в Шумен. В отговор те посочват, че са констатирани нарушения и че кошарата в задния двор не отговаря на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност. 
 
До момента на стопанина са съставени четири предписания животните да бъдат преместени. Съставени са му и четири акта, тъй като не е успял да го направи навреме.
 
Животните са собственост на Исмаил Сали. В момента отглежда 15 овце. "Досега не сме имали никакви проблеми. Какво стана тази година, те знаят защо се оплакват. Досега нито е миришело, нито нищо. Сега започнаха да казват, че миришело", обясни Сали.
 
Фермерът каза, че искал да помогне на семейството си и затова отново започнал да отглежда овце в двора на къщата. Щял дори да регистрира животновъдно стопанство, но поради административни промени, твърди, че попаднал в ситуацията да отглежда голямо стадо в двора си.

31
Още от Страната
Тънем в кал и мръсотия: Коли през тревните площи в "Подуяне"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 1 седмица
Господин Исмаил Сали има два варианта. Може да премести овцете извън границите на населеното място или да ги продаде. Ако ги изколи ще е на загуба. Преди много години двама съседи отглеждаха по 180/ 200 овце в дворовете си, едните на около 20 метра , другите на 14 метра от нашата къща. Редовно изнасяха животинския тор извън селото, метяха кошарите, прекарваха овцете през канал с вода и препарати против ***. Усещахме миризмата, но беше съвсем поносима.
24
0
 
1
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 седмица
До Анонимен
Де го видя тоз килим? Ако стадото у пускало боробонки добре, ама чак ким от кърлежи. Боже.
23
0
 
5
 
! Отговори
До 21 преди 1 седмица
А в София, защо е пълно с кърлежи? Да не би да минават кози и овце? Ако се обезпаразитяват няма проблеми.И козите не разнасят кърлежи,а бълхи, които обаче не предпочитат хората.И защо не забранят разхождането на кучета, понеже разнасят кърлежи.Кучета и котки-може,а овце не може.
22
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
500 години стигат
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Където минат кози, овце и т.н. животни, след тях е килим от кърлежи.
Разбира се, че не трябва да се гледат толкова много животни в населено място.
20
4
 
6
 
! Отговори
Вейхайвей преди 1 седмица
Ако наоколо има скитащи кучета и котки, то най-вероятно кърлежите и бълхите идват от тях. А може и от друго място. Моля, семейството да не бърза да обвинява овцете. Кърлежите се лепят по овцете, но те се обезпаразитяват, което най-вероятно се прави. Що се отнася до бълхите то овцете не пренасят бълхи. Някой да покаже овца с бълхи.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Заради тези норми, които не са обмислени добре, селата продължават да обезлюдяват и внасяме селскостопанска продукция от вън.В нашето село преди 40години имаше около 600крави, сега нито една.Козите са около 10..Не може да ги гледаш, ако искаш да спазваш изискванията..А в Алпите,си гледат хората животните, така, както са го правили векове,и то в световни курорти.Значи може..Но нашите политици, договориха молоуммнни условия..
18
5
 
7
 
! Отговори
карачанаков преди 1 седмица
Бай Исмаил да си взема животинките,кърлежите и бълхите да си
продава къщата и да се маха,няма да им мирише на хората я,
откъде накъде ще гледа на село животни,ами кучета да лаят
няма ли ,ами петела да кукурига,ами котките да мяучат ама това
направо не е живот пък и да ти мирише на овце.Ужаст.
17
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има си норми за частен двор до колко животни да се отглеждат, при какви условия и как да се събира торта. А бълхите и кърлежите не би трябвало да се допускат да се разпространяеат ако животните се отглеждат нормално. Виновни ли са хората че не искат да живеят в нехигиенични условия? Или понеже е село и всички се познават и са роднини правила за тях няма.
16
0
 
4
 
! Отговори
Kiko преди 1 седмица
абе оправете си цензур-бота , сега ми цензурира XлEБapka
15
0
 
8
 
! Отговори
ко2 преди 1 седмица
Вземат си 3-4 крави и проблема е решен миризмата от кравешката тор ще убие миризмата от овчата и готово. Само на съседа не знам какво ще му е като му замирише на крава че той е свикнал на овца човека.
14
1
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 седмица
Да сигнализират при протойерей Дирайр Хадавян в Русе - във Варна вече почти две години няма компетентен служител след като работната му виза не бе удължена.
13
1
 
7
 
! Отговори
Kiko преди 1 седмица
Да се преместят в София , в някое уютно апартаменче в Люлин 1 - 30 кв. И няма да имат бълхи . Е *** може ама сега поне няма да мирише на овце.
12
4
 
7
 
! Отговори
тъй де преди 1 седмица
В частен имот може и бизони да си учуваш, а за кърлежите да пръскат от Общината и да не се стискат!
11
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бил съм на ски в Гьотцен, на 10ина км от Инсбрук.Това е световен ски курорт,но хората си гледат крави и коне в курорта.И яко мирише, макар че на мен не ми пречи..Но никой не ги закача..И в северна Италия е така.Във всяка бензиностанция и малък магазин мирише на кравешки обор(познавам тази миризма от малък) А тука станахме по католици от папата..
10
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като купили къщата не им пречело, ама сега им пречи?
9
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До СЕЛЯНИН

А като знаят, че съседите си гледат животни, защо са се преместили там? Значи аз си гледам сам собствената храна и трябва да се лиша от това, защото някой решил да си купи къща до моя дом?
8
4
 
11
 
! Отговори
ala bala преди 1 седмица
мега ***. Това е в град, а не в село.
7
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То затова няма хора по селата ( айде за Ню Пезър ще приемем, че не е село), обаче в истинските винаги е имало животни. Аз имах баба в Разградско и това си беше събитието на деня, да върнат овцете и козите от паша, а после всеки си прибираше неговите в обора. Сега селата са призрачни, минаваш, на центъра пет кучета спят и те уджавкват и това е. Тука в едно близко село, така накараха човека да изкара овцете навън, почнаха набези и той ги продаде и почна работа във Варна
6
6
 
23
 
! Отговори
Дядо от село преди 1 седмица
Тука е така.Който не иска да му мирише на животни на село,да си стои на чистия въздух в големия град..