Ангиолог: Не е ясно какво причинява тромбози след имунизация

Специалисти изследват може ли да се смесват различни ваксини
13 апр 2021 13:25, Петя Славова
17
Ангиолог: Не е ясно какво причинява тромбози след имунизация
Снимка: БГНЕС

Случаите с тромбози след ваксиниране с "АстраЗенека" предизвика отлив от желаещи за имунизация. "Винаги, когато се получи информация за такива сериозни и нежелани ефекти, е притеснително за лекаря.

Още по темата

Очаква се да се получат информации за повече странични ефекти, когато ваксината навлезе масово в употреба. Това се касае за всички лекарствени продукти". Това коментира пред bTV проф. д-р Милена Станева, ръководител на Клиниката по ангиология в болница "Токуда".

По думите й е трудно да се каже кое точно във ваксината предизвиква образуване на тромбози. "За съжаление в момента сме в такава ситуация - за малко време ваксината се приложи при изключително голям брой хора, така че е нормално да се чудим какво трябва да се направи. Ползите от ваксините обаче са по-големи, отколкото вредата. Това, което очаквам да се направи, е да се дефинира групата, при които ваксината на "АстраЗенека" не трябва да се прилага", каза тя.

"Сигурна съм, че ЕМА ще излезе с препоръки коя точно група е застрашена и при коя група от населението да не се прилага тази ваксина. Или евентуално с много голямо внимание да се прилага", допълни проф. Станева.

А безопасно ли е втората доза да е от другия вид ваксина, а именно РНК, тя обясни, че в момента експерти работят именно върху този въпрос. Специалистът даде пример с Франция, където е взето решение на жените под 60 г., които са с първа доза от ваксината на "АстраЗенека", да се слага втора доза и от РНК ваксината. В Англия пък е решено жените под 30-годишна възраст да не се ваксинират с оксфордския препарат.

До момента в ЕМа са докладвани общо 222 случая на тромбози и тромбоцитопении при над 34 милиона ваксинирани, поясни още проф. Станева.
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЗАКЛЮЧЕНИЯ Ваксинирането с ChAdOx1 nCov-19 може да доведе до рядкото развитие на имунитет тромботична тромбоцитопения, медиирана от тромбоцитно-активиращи антитела срещу PF4, който клинично имитира автоимунна хепарин-индуцирана тромбоцитопения.Част от публикация в New England Journal of Medicine.Бих препоръчал и нашите "професори" да му хвърлят от време на време по едно око. Ако знаят английски де.
13
5
 
2
 
! Отговори
Каракольо преди 1 месец
Анонименпреди 49 минути 1 1Хайде сега продължавайте да обиждате хората, че като не искали да си слагат експериментални препарати са антиваксъри и мислят, че земята е плоска...Тва в смисъл ,че при 35милиона има 222 случая на тромбоза
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хайде сега продължавайте да обиждате хората, че като не искали да си слагат експериментални препарати са антиваксъри и мислят, че земята е плоска...
11
0
 
9
 
! Отговори
обикновен преди 1 месец
Как така не е ясно, ваксината причинява тромбоза! Няма да е от киселото мляко дето ям всеки ден!
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е нужно да е ясно от какво...Факт е, че се получават и тази ваксина трябва да се разкара от България.
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Насекомският грип мина-зика и беше главно в Бразилия и Южна Америка
8
1
 
12
 
! Отговори
кръпел преди 1 месец
във официалния сайт на астразенека точка ком / често задавани въпроси / Какво е състоянието на разработването на ваксината ? пише ,, Клиничното развитие на ваксината продължава .....
7
3
 
15
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 1 месец
Ясно е какво ги причинява - експерименталният, нетестван препарат ги причинява.
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*** недояли лешояди спрете веднага всички ваши убийствени ваксини забрана за всички ваксини
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано някои хора проумеят сега, че правенето на ваксина не е като математика. Не е ясно как ще реагира всеки организъм и какви ще са страничните реакции. Правят се проучвания върху много хора, но въпреки това пак се откриват нови неща след това.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щеше да е новина ако бяха открили какво причинява тромбозите.
3
0
 
16
 
! Отговори
историк преди 1 месец
В борбата за власт, то не беше Ебола, Птичи грип, Свински грип, Козички дърпаха от хората в балкана, голямо трепане пада, сега малко се успокоиха с тоз прилепски грип, няма още насекомски грип. Ще чакаме. То все животните виновни - не е лаборатория!
2
3
 
16
 
! Отговори
шамана преди 1 месец
днеска ти бият ваксината утре ти бият камбаната
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
когато коворнавирус.бг изнася бройките с коронавирус ще е хубаво да напишат освен придружаващите заболявания кой с каква ваксина се е боцкал