Как РЗИ брои карантината и защо масово падат глобите?

Голям проблем се оказа броенето на дните при крайния срок
13 апр 2021 09:52, Петя Славова
25
Как РЗИ брои карантината и защо масово падат глобите?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България съдилищата масово отменят глобите за неспазване на карантината заради незаконосъобразни предписания и пропуски в дейността на регионалните здравни инспекции. Над 80% от делата, атакуващи съставените актове за административни нарушения, приключват в полза на жалбоподателите, съобщава "Телеграф".

Поставянето под карантина е най-тежката противоепидемична мярка, която бе наложена у нас със заповед на здравния министър. Съгласно нея всички, които са болни от COVID-19, контактували са с хора, заразени с новия коронавирус, или пристигат от определени държави, се поставят под карантина за 10 дни, а в по-ранен период и за 14 дни.

Голям проблем обаче са оказа броенето на дните от поставянето под карантина до крайния й срок. Причината е, че масово от РЗИ-тата в страната брояха дните на хората от момента, в който са установили контакт с тях, а не от момента, когато човекът реално се е самоизолирал. Така например, ако на 1 януари човек, който е контактувал с болен, се изолира, но от РЗИ се свържат с него на 4 януари, те му броят десетте дни считано от датата 4.01. и не му признават предходните дни от 1 до 4, което в повечето съдилища у нас се приема за незаконосъобразно действие от страна на инспекторите. И реално е така, тъй като човек стои 12-14 дни, а му ги броят за 10 след което за тези в повече нито получава трудово възнаграждение, нито пък болничен за временна нетрудоспособност.

Наред с това мярката "поставяне под карантина" по същество представлява лишаване от свобода по смисъла на Европейската конвенция за защита правата на човека, което трябва да отговаря на определени критерии. Съдилищата в страната не са единодушни в мнението си по тези казуси, но като цяло с един или друг мотив санкциите, наложени от РЗИ, падат.

Причината е в изключително неясната и хаотична уредба и хилядите възможности за вратички и различни врътки за измъкване на прегрешилите. Които обективно погледнато също е относително доколко са прегрешили, нарушавайки карантината си. Масово в съда падат глобите, които бяха налагани преди около година за неносене на маска или разходка в парка. Най-спорната от всички противоепидемични мерки обаче се оказа е "поставяне под карантина" на контактни хора, показва съдебната практика у нас. Много от предписанията за поставяне под карантина бяха оспорени пред административните съдилища, а над 80% дори в София е почти на 100% - оспорените предписания за поставяне под карантина, за които има постановени решения, са отменени.

Още по темата

Според решението по едно от спечелените дела във Видин полицай успя да осъди РЗИ, след като е бил лишен от възможността да работи за две седмици миналия април. Униформеният изпълнявал наряд по патрулно-постова дейност, бил на едно от наложените през април КПП-та между населените места. Докато проверявал документите на мъж, проверяваният кихнал. Негов колега незабавно сигнализирал, че е възможно кихащият да е с коронарирус.

Полицаят бил свален от наряд и поставен под карантина - тогава за 14 дни. Той обаче оспорва това предписание. Твърди се, че е опитал да разбере как е установено, че е бил контактен със заразено лице и кое е това лице, но не получил отговор. По-късно от личния си лекар разбрал, че е получен сигнал в РЗИ. В жалбата си полицаят сочи, че не е имал непосредствен и пряк контакт с кихащия, за когото така и не са установени данни кой е и дали страда от новия коронавирус. Твърди още, че сигналът очевидно цели да го унижи и да го постави в неблагоприятно положение, като в резултат на тези неправомерни действия оспорващият е разделен от семейството си, децата му са върнати от изпит в училище, поставено е семейството в социална изолация, която дискредитира оспорващия и семейството му. Актът на полицая пада в съда, а мотивите на магистратите са много показателни и гласят следното: "Извънредната обстановка и големият брой сигнали, не следва да се приема, че определят като по-адекватна бързата реакция от страна на компетентните да издават предписания за карантиниране органи. Принципът на законност, прогласен в чл. 4 от АПК, изисква актовете да се издават за целите, на основанията и по реда, установени от закона, като субектите на административния процес са длъжни да упражняват своите права и свободи, без да вредят на държавата и обществото и на правата, свободите и законните интереси на други лица. От друга страна, принципът на съразмерност (чл. 6, ал. 2 от АПК) поставя като изискване административният акт и неговото изпълнение да не засягат права и законни интереси в по-голяма степен от най-необходимото за целта, за която актът се издава". Казусът с полицая е единственият, но е много показателен.

Друг съществен казус, по който масово съдилищата отменят предписания на РЗИ, е свързан с прословутите PCR тестове. Оказа се, че много хора веднъж изследвани са дали положителен тест и са били карантиринари за 14 дни, но междувременно вторият им тест е бил отрицателен. Независимо от това РЗИ незнайно по какви критерии приема за меродавен само първия им тест и им налага карантина. Жена спечели дело срещу столичното РЗИ заради наложената й 14-дневна изолация след първи положителен тест за коронавирус и въпреки втори с отрицателен резултат. Административният съд в София е отменил санкцията. Един от основните мотиви в решението на съда е, че има два различни теста. И съответно РЗИ е бил длъжен да извърши трети тест, за да се провери кой от двата резултата е достоверен.

 


25
Още от Страната
Нормално е хората да искат ваксина, срещу която няма приказки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
8
 
! Отговори
Петър преди 3 седмици
Месеци вече се повтаря това безумно броене на карантината и се стигна до извода, че е грешка, но продължават. Това малоумие заедно с другите безумия, вече ми писна. Кунчев говори за зелените коридори, че не са правилни, защото се получава обратен ефект и се продължава....Нямам думи!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отсъдените пари да се удържат от заплатите на РЗИ
21
1
 
2
 
! Отговори
балтов преди 3 седмици
До Чоко

Само от пари се интересуват.
20
3
 
8
 
! Отговори
Чоко преди 3 седмици
Вируса е ужасен. Аз , който не бях дигал температура от дете, сега не успях да я сваля в продължение на десет дни. Като сложите и звойната бронхопневмония с 30% засягане на дробовете и картинката трябва да ви се изясни. Просто мерките са неадекватни. Не може аз и жена ми да сме под карантина а дъщеря ми на 18 год. да не е . Има ли смисъл в това.
Попитах ги а дъщеря ми . Отговориха ми, че не се интересували от деца.
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До: Чоко

И пак ли не се уплаши от вируса? Все повече оздравели познавам като тебе и накрая не знам кого ще плашат че не сме им спазвали мерките.
18
1
 
5
 
! Отговори
балтов преди 3 седмици
До Чоко

За да се вдига бройката. Пари трябва да се усвояват. Ще търпите.
17
1
 
10
 
! Отговори
Чоко преди 3 седмици
Безумията са безкрайни. Особено това, че след изписване от болница си под карантина 14 дни. Мен ме изписаха на 23.12.20 г. От РЗИ ми се обадиха след Нова година. Това означава, че карантината ми от 14 дни се превръща автоматично в 25 дневна такава. Това нормално ли е ? При това съм изписан здрав . Защо трябва да съм под карантина ? Няма логика.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И вие не се наядохте да лъжете бог дави накаже най скоро време дано да горите в ада
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"РЗИ незнайно по какви критерии приема за меродавен само първия им тест" - по критерия "така се качва бройка"
14
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Демек, сичко е една пунтa мара...
13
1
 
8
 
! Отговори
капитан майтапчийски преди 3 седмици
До Обективно

Да не излизат!
Да не ядат!
Да не си хвърлят ***!
Да не си извеждат домашните любимци!
Да измрат яко!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 14817

Вие явно сте специални, щом са ви питали за контактни лица. При всички мои познати (и случаи, за които знам от други познати), които са карали ковид, не са се интересували от контактните лица. В много от случаите е имало човек в карантина, живеещ с такъв който може да излиза.
11
1
 
21
 
! Отговори
Обективно преди 3 седмици
Само че НИКОЙ НЕ КАЗВА КАК ЩЕ СЕ ХРАНЯТ ТИЯ ХОРА - БОЛНИЯТ И ТОЗИ, КОЙТО СЕ ГРИЖИ ЗА НЕГО ВКЪЩИ!!!! КОЙ ЩЕ ИМ ПАЗАРУВА??? КОЙ ЩЕ ХОДИ В АПТЕКАТА???РЗИ ЛИ??? ИЛИ КОМШИЯТА????
10
1
 
17
 
! Отговори
Киро преди 3 седмици
Виждате какво се постигна. Някой кихнал, 2 седмици в къщи. Това просто не е сериозно. Отделно, какво е това, като се свържат с вас, от тогава броят. Човека който е болен го виждаш на 1ви те ти се обаждат на 5ти, щото тестовете по 4 дни траеха в началото. Е да де, но ти ако и се заразил е било на 1ви при контакта, не когато излиза теста. Цялата работа е пълна пародия.
9
0
 
24
 
! Отговори
коцко преди 3 седмици
Как РЗИ брои карантината - както е удобно
8
0
 
21
 
! Отговори
ботокса преди 3 седмици
Българския модел
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Казусът с полицая е единственият" - единственият, който се е оплакал.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Присъдените обезщетения да се вземат от заплатите на РЗИ
5
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пълен е хаосът при управлението на мутрите.
4
0
 
26
 
! Отговори
ка$$$ета преди 3 седмици
Да се събере общата сума, за която са осъдили РЗИ и да се заемам да си го причиня.
Редно е присъдените суми да се удържат от заплатите на служителите.
След като се удържат - две седмици у тях без заплата!