Кал на пътя от земеделски машини? Глобата стига 12 хил. лв.

Замърсяването е предпоставка за ПТП-та
Обновена: 17 апр 2021 18:58 | 17 апр 2021 18:58, Веселина Йорданова
55
Кал на пътя от земеделски машини? Глобата стига 12 хил. лв.
Снимка: БГНЕС

От община Георги Дамяново предупредиха земеделците, че ще налагат глоби, ако машините им излизат на пътя с непочистени от кал гуми. Това важи и за фирмите, които добиват дърва. Калта по пътното плътно е предпоставка за възникване на пътнотранспортни произшествия.

В тази връзка собствениците и/или арендаторите на земеделски земи и гори се задължават, преди излизането на път от републиканската и общинската пътна мрежа, да почистят от кал селскостопанската, земеделската, специализираната и други техники.

При констатиране на такова нарушение, физическите лица се наказват с глоба от 200 до 500 лева., съгласно чл. 52, ал. 1 от Административно наказателните разпоредби от Закона за пътищата. При повторно нарушение, за физическите лица глобата е в размер от 500 до 1000 лева. На юридическите лица и на еднолични търговци се налага имуществена санкция при нарушение по чл. 52 от ЗП в размер от 1 000 до 5 000 лева, а при нарушение по чл.53 от 3000 до 8000 лева от Административно наказателните разпоредби от Закона за пътищата.

При повторно нарушение по чл. 52 от ЗП - глобата е в размер от 2000 до 7000 лева, а по чл. 53 от ЗП - глобата е от 4000 до 12000 лева за юридическите лица и едноличните търговци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: Кални гуми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
1
 
! Отговори
Песимист преди 2 години
Никой не прави нищо... И да пращаш сигнали и да не пращаш не им пука нито в общината, нито на камионите ... Преди вече 5 години заровиха всички села покрай Северната тангента в червена шлака от Кремиковци и какво-нищо. Оттогава всички камиони излизащи от сметището до Чепинци са направили в кал цялото платно в посока Люлин, а някой да е видял нещо да се направи... Само мостовете на тангентата пропадат все повече - вече има 60 м. дълга кръпк на моста над Искър, а вече пропада и следващия към Люлин
29
3
 
4
 
! Отговори
СКИТник13 преди 2 години
Сигналите къде да подаваме 4е сме наснимали пове4ето арендатори в Добри4ки регион-даже освен рег номера на тракторите се вижда и това 4е нито един от тях няма винетка освен 4е разказват играта на и така калпавия асфалт.Снимам ги от около месец и мисля да ги изпратя на някои от сутре6ните блокове по тв но ако някои знае къде да изпратя клиповете така 4е да ги глобят а не само да ги дават по тв-то да пи6е-благодаря предваритено
28
3
 
2
 
! Отговори
Валди преди 2 години
Като се има в предвид какви кратери и дупки има по пътищата, калта е най малкия проблем. Природата ще усвои калта, но дупките не.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като цяло нямат работа на асфалта, да си се движат по нивята
26
3
 
8
 
! Отговори
питанка преди 2 години
И защо селстоп машини трябва да излизат на асфалта? Какво работа имат там? Май по-лесно е да се движиш по прав път и да си изчистиш калта педи са се прибереш в стопанството отколкото да караш между нивите и после да си играеш да стържеш кал от гумите на камионите и комбайните или от веригите на тракторите? Но този такикатлък в Австрия например е жестоко наказуем и просто няма как да се случи,но тук нали всеки си мисли че държавата му е бащиния .... така ще е.
25
2
 
4
 
! Отговори
Славко преди 2 години
Добри пожелания и добри намерения!Изпълними и приложими,само,ако някои ми отговоряткъде отиват глобите от кат полицията?Пълнят джобове,не хазната е моето предположение.
24
3
 
3
 
! Отговори
дорето преди 2 години
до сега не съм видяла ром в учебна кола,ром глобен от полиция,КАТ и ром с глобен за кражба на имущество.същото се отнася и за политиците ни.Хубава работа,ама ссиганска.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анко преди 2 години
Да,да.ама не!
22
3
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонименмантра...ами как така в чужбина спазвате Законите и Правилата...тук...балкански...там,ще платите,у нас няма работещи институции...бачкат за герб и подкупи,насаръчават ги герб...ако си платиш тук...тогава ела ни говори за балкански...обслужващата герб администрация,полиция,прокуратура,съд...са ...манталитета
21
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Made in Bgаз не съм гласувал за кмета ви...ако ви е платил...ако е некомпетентен и неграмотен...ваш е проблема...невинни хора умират...заради вашите далавери...апропо...поне 10 х. за свободно разхождащи се животни...нечувана свободия,домовете ни и дворовете ни в крепости...заради приетЕле на кметове от гроб...и да ги плащат...както е по Света!!!
20
3
 
1
 
! Отговори
9 преди 2 години
Мога да Ви направя милионери ако работя на 17% от глобата.
19
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз дори не знаех ,че има такъв закон , обикновено като излезна от кал най вече примерно съм паркирал на кално място ,като тръгна по афалта ,за да си оправя спирачния път натискам няколко пъти спирачката на колата, така слоя от прах пада и имам нормален спирачен път.А след половин километър не се и познава ,че съм бил паркирал в кал.Никога не съм знаел ,че като излезна от паркинга трябва да си измия гумите .
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нЕма да стане! Балкански манталитет!
17
8
 
10
 
! Отговори
до 18 преди 2 години
В Москва е забранено да се карат неизмити коли, мисля че някой руски олигарх държи автомивките там.Ние също си имаме олигархия не е проблем .
16
10
 
10
 
! Отговори
Аз преди 2 години
На практика откъде ще вземат толкова много вода в края на всяка нива да измият трактора?
15
3
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
Това е ежедневие в малките населени места.Не ми е известно да са глобили някой до сега, по лесно е да се заложат камерите по пътя и в колата да си чоплят семки.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия ме развеселиха. Кой ще ге глобява тези ***, само заплахи. Ако имаше нормално функциониращи служби щеше да е друго. По света хората се обаждат и веднага някой се появява и глобява нарушителя без значение кой е . Тук полицията трие нарушенията на всички във властта, кога ще се оправим.
13
4
 
18
 
! Отговори
Никой от никъде съм! преди 2 години
На кума му зет на свекъра му сват!За кокошка няма прошка за милиони няма закони!
12
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обиколил съм почти всички европейски столици. Само в БГ може да видиш кални кочини дори в централната част на града! Мизерни *** сме!
11
4
 
29
 
! Отговори
НКК преди 2 години
Предполагам, че това е първоаприлска шега, макар да сме вече средата на месеца. Кой ще глоби та камоли да си помисли да глобява тези мастити земевладелци. Те са смазали машината отдавна и не ги закачат изобщо - то е кал от блоковете по шосето, колони от селскосттопански машини с инвентар през ноща, комбайни с несвалени хедери и още други. Да не говорим за тонове товар над разрешеното и съсипват пътищата, а реват от ТОЛ системата и иска от държавата за прозрачност при горивата с които зареждат.