Хищник нападна гнездата на пеликаните в "Сребърна"

Заловено е енотовидно куче, но още две са на свобода
22 апр 2021 15:23,
28
Хищник нападна гнездата на пеликаните в "Сребърна"
Снимка: БНТ

Хищници нападат някои от гнездата на пеликаните в резервата "Сребърна". Заради уплахата част от двойките са ги напуснали, но все пак според специалистите няма опасност пеликаните да останат без поколение.

Първите малки пеликанчета за тази година се излюпиха върху платформите в езерото. Оцеляването на птиците обаче е под въпрос, защото на територията на резервата е забелязан хищник от рода на енотовидното куче.

"По-голяма част от птиците загнездиха върху тръстиковите площи. Част от тях бяха подплашени от 3 екземпляра енотовидно куче. Все още не можем да кажем кога да очакваме поколение от тях, тъй като при тях гнезденето започна по-късно", заяви пред БНТ Момчил Петров от РИОСВ-Русе.

Според експерти енотовидното куче не е характерен вид за нашите географски ширини.

"Хищник, който е от семейството на кучетата, но по външен вид прилича много на енот или така наречената миеща мечка, разпространена в Северна Америка. Те живеят в Източна Азия, в Япония, и са били пренесени в европейската част на Русия с цел лов на ценни кожи", обясни Петров.

С помощта на капани един от хищниците вече е уловен и даден за отглеждане в зоопарка в Ловеч.

"Другите два все още са на свобода, но не се намират понастоящем в гнездовата колония", каза още Петров.

От Природо-научния музей в резервата се надяват хищниците да не повлияят на интереса на туристите.

"Надаваме се с появата на първите пеликанчета да има повече интерес на туристите да посещават музея, резервата. Надяваме се пеликаните отново да се завърнат на платформите, за да имам какво да наблюдаваме и нашите туристи какво да наблюдават", каза екскурзоводът Ива Георгиева.

От екоинспекцията предвиждат изграждане на висока ограда в района на колонията, която да предпазва пеликаните от бъдещи нападения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИма, има. Виждал ли си в населено място Дива котка? Аз да. В съседа има. Откъде е дошла не знаем, но вече трета година е в тях. Денем я няма, не излиза, ама нощем броди като маждрамуняк. Не смее до тоалетна да иде, вика че скачала да го хапе през нощта :)
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно ,това животинче защо е в клетката ,а не на свобода?В България няма много енотовидни кучета и няма лошо да се размножават.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Развъждат всякакви говедца и плачат за изчезващи видове, а други видове изчезват пред очите им.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енотовидно куче!Малее и таков дзвер ли има у България?
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Па ви казвам това е чебурашника. Само той ходи да души малки розови пеликан чета и да им скубе розовите перата за парада.
17
2
 
1
 
! Отговори
Сайга 12 преди 3 години
Да им имам експертите. Даже е и много характерен този хищник. Само че основно в Североизточна и Източна България. И не е защитен вид.
16
3
 
1
 
! Отговори
ДОЛУ ЕКОРЕКЕТА преди 3 години
ПУСНЕТЕ ХУБАВОТО И РЯДКО ЖИВОТНО НА СВОБОДА БЕЕ. Те са редки за страната и много мили, не ядат пеликани както лъжете, не ядат и яйцата им, защото са доста дребни. А пеликаните едри и на ята. Тия животинчета ядат само жаби и попови лъжички и гущерчета и змийчета. АМАН ОТ ТИЯ НОВИТЕ ДЕСНИ ЕКОТАЛИБАНИ ОТ ДАЙ БЪЛГАРИЯ. СЪСИПАХА НИ ПРИРОДАТА ТЕ ЩЕ РЕШАВАТ КОЕ ДА ЖИВЕЕ И КОЕ ДА ЗАГИНЕ.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чул съм , че от Изток идват терористи, наркотици, комунисти, но вече и кучета. А за Кремал изпращаме , млекце ,винце, бобец / таз годишен/, доматки, кашкавал. Е ще се справиме .България е яка
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука с много лека ръка някои тиквеници, веднага решават всичко с отстрелване. Е то и затова имаме и тоя парламент...
13
1
 
5
 
! Отговори
факт преди 3 години
Трябва да кастрират и отново да върнат в естественото му обиталище енотовидното куче. Поне така правят с агресивните улични кучета...
12
0
 
1
 
! Отговори
и пак до 7 преди 3 години
Колкото до завъждането, има го - тигров комар
11
8
 
4
 
! Отговори
Две кучета, преди 3 години
Зссреляйте ги , толкова ли е трудно, или с капани
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
E то какво да прави бе, що се е създало ли. Ами и то си търси храна. Аз съм против това да се прибира в плен. Природата си се саморегулира, какви са тези насилствени регулации. Пеликаните ще помъдреят и ще измислят нещо и те.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7,преди време се говореше и за видяно крокодилоподобно из тръстиката на Вая или Мандра, не помня точно, но така и си остана само рибарска лакърдия...
8
1
 
4
 
! Отговори
до 5 преди 3 години
Братчед, припознал си се, това е Рокет от пазителите на Галактиката
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разгеле най-сетне хванаха Чебурашника. Само ходи да души пеликанчетата подл-та г-д. Ей са ще киснеш зад решетките и ще плюскаш ГМО хрупки.
6
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия "екзотични" животни най-вероятно идват от частните колекции на самозабравили се новобогаташи.Преди години, имаше случаи на хванати пирани в няколко язовира, друг случай на сериозен човек видял змия в южна България наподобяваща на кобра.Абсолютно безотговорни хора си правят "майтапи", но с това затопляне на климата нищо чудно да завъдим нещо гадно от южните държави.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пеликаните не се готвят лесно, да не кажа , че изобщо не стават за готвене.. Имаше една случка преди години в село говедарци където минали ято пеликани и *** с тоягите си набрали и се оказало , че трябва да изхвърлят всичко защото не става...
4
1
 
5
 
! Отговори
Хищника преди 3 години
Пуснете брат ми да не дойда я от космоса!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хищници изядоха и на кралицата лебедите насред Лондон.