Започват съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великден

С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход
24 апр 2021 16:29, Анисия Иванова
25
Започват съвместни проверки на КЗП и БАБХ за Великден
Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще извършват съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници.

Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции – и за условията на сделките при промоциите и намаленията. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов пред bTV.

Потребителите масово предпочитат български хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход, посочи още той. С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. В съответствие с действащия Регламент на ЕС храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци.

По думите на Маргаритов в момента вече тече кампания за проверки в онлайн пространството по отношение на предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Във връзка с наближаващите Великденски празници, председателят се обърна с няколко съвета към потребителите:

- Да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти;
- При обявени намаления е добре да сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет;
- При пазаруване на хранителни стоки от интернет могат да върнат само продукти, които са с изтекъл срок на годност;
- Да подхождат много внимателно към купуване на стоки, които се предлагат в социалните мрежи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
ам бубаджан преди 2 години
Агнешко само от Нова Зеландия, яйца от Полша! Няма как бут от агне да е 6 кила...
17
0
 
1
 
! Отговори
Контрольори преди 3 години
Еми не знам какви съвместни проверки ще прави КЗП слес като не знае, че БАБХ проверяват отпреди една седмица. Ама copy-paste-ърите понеже не четат и само бълват затова си ги пускат тези имитации на новини или чисти лъжи незнам!
16
0
 
1
 
! Отговори
До Проверяващите преди 3 години
Я пак! Кой какво ще проверява? И какъв е този Маргаритков от името на коя институция говори, че се обърках? Уж председател на комисията за потребителите , а разказва за агенцията за храните.
15
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
/моля за извинение!..Книгата се казва "ПРОЛЕТТА на един град",НЕ "младостта..Но грешки стават,стига да се коригират на време!/
14
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
...та веднъж отишъл на събранието им да се отчете,но се оказало,че парите липсвали...По каква причина,не се знае....И знаете ли какво направил тоя ДОСТОЕН българин?-Прибрал се вкъщи,заредил пушката си,качил се на тавана и..СЕ ПРОСТРЕЛЯЛ!!!!Защото МОРАЛА му НЕ допускал да излъже,измами,или ..не дай Боже да нарани другите...ЗА ЕДНАТА ЧЕСТ е живял човека!!!!!...............Но,..май СЕГА е в сила ДРЕВНОТО.."О времена,о нрави"../да живей нашия Боко!..-Образеца за "съвременния "..ИНДИВИД!
13
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
абе като идея не е лошо...Лошото е,че ..В КРЪВТА на ТЪРГАШИТЕ е да лъжат и мамят клиентите си!..Такива сме си:-Безморални "опортюнисти",тоест,ИЗПОЛЗВАЧИ.Няма у нас срам,съвест,и..да ме прощават атеистите:-СТРАХ ОТ Господа../от Законите Му имам предвид..-"Не лъжи!","Не кради!"..там и другите../....М/у другото,сега се сетих за един случай,описан в книгата "Младосттана един град":-Не помня името на човека,но бил "кофчежник" на еснафа..Държал парите на сдружението..Веднъж отишъл на събрани
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера купих месо от една от най-известните месарници във Варна, като отворих пакета и го видях бях наистина потресен!! Такова странно месо не бях виждал досега!! Да правят проверки редовно, не само по празници!
11
0
 
2
 
! Отговори
честито преди 3 години
КЗП и БАБХ ше изкарат велик ден добре , ше има агнешко в изобилие !
10
1
 
6
 
! Отговори
До Ф.С.В преди 3 години
ФактБАБХ е най неработтщата институция в България Самия факт че БЪЛГАРСКИТЕ РОДНИ МАНДРИ И МЕСО КОМБИНАТИ бълват на 99% ХИМИЯ която няма нищо общо с кашкавала надлото млякото сиренето месото каймата колбасите кренвиршите и т н говори само че БАБХ или е тотално зависим от мафията завладяла тези сектори или просто НЯМА КОЙ ДА КОНТРОЛИРА БАБХ
9
1
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
За сертифициране на качеството , контрол и ВСичко се пуска след като бъде прегледано и изследвано щателноТи ако купиш от някоя МИЛИВИДНА баба на някой главен път от някое село зарзават или плодове или ракия и т н ит къде знаеш тая продукция кво има в нея как е третирана к ит къде е ? Еми ако ракията е с метил кво правим ? Пукваш или ослепявашЕми отровите химикали с които са пръскани зеленчуците й Хайде малко мислетеНе ВИНАГИ ДОМАШНОТО Е ЕТАЛОН ЗА КАЧЕСТВО И СИГУРНОСТ. Живеем в България
8
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
и КАКВИ Проверки ще извърши БАБХ ? като от 30 години Никой в България не знае-пие ли истинско мляко и сирене или НЕ??? БАБХ е абсолютно НЕРАБОТЕЩА ИНСТИТУЦИЯ!!!
7
1
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Всъщност храната от селските дворове които визираш много зависи от КОЙ е . Масово хората по селата и малките градове злоупотребяват с доверието и наивноста на българина който милее за БИО ОРГАНИЧНОТО и еко чистото . Пръскат със забранени препарати продукцията внесени от Турция които тук са забранени със закон още от 1978 г. Имаше и репортаж за това за куртово ,Кричим ,козарско ,бяга,ново село ,Йоаким груево и др . Храната им беше буквално отровна. А големите вериги имат собствени лабораторий за
6
2
 
1
 
! Отговори
Зори преди 3 години
Еничарите на ГЕРБ в действие.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като гледам колко много мършa от трупове има във витрината, ми идва да стана вегитарианец
4
0
 
6
 
! Отговори
Канадски Трапер преди 3 години
Който е вкусвал диво еленско, мус, агнешко..., знае, че в България месо..., не се продава.
3
1
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Разбрахте ли сега, защо в периода 2014-2019 обявиха геноцид на животните, отглеждани за храна в личните стопанства и селските дворове?! Птици, кокошки, пуйки, патици, крави и телета, после овце, козичките на баба Дора, и на всички други, и накрая прасетата до крак - тровени с газ, удряни с ток, хуманно умъртвени, бременни , а повечето наполовина живи и санитарно загробвани, полуживи!
2
1
 
10
 
! Отговори
Киро от Свобода преди 3 години
Да си дойдеме на думата - храната от Билла, Лидл, Кауфланд и останалите вериги на глобалисткият корпоративен комплекс е единственото, което трябва да купувате, гоим! Храната от семейните производители от селските дворове е опасна, а вероятно и отровна! Сакън, пък да си купите агне и да ви го заколят *** място! Опасно, заразно, вредно и вероятно отровно е! Само новозеландското агнешко, пътувало по корабите 6 месеца и залежавало по фризери 6 години е качествено и полезно! А, и да се ваксинирате!
1
0
 
2
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
трябва да се Кешира с Узаконен Рекет!