Само до 1 на 3 хотела е стигнала държавната помощ през март

Една четвърт от предприемачите в бранша без средства в кризата
29 апр 2021 10:37, Петя Славова
18
Само до 1 на 3 хотела е стигнала държавната помощ през март
Снимка: БГНЕС

Само 32,2% или едно от три от местата за настаняване в България, включени в проучване на Националния статистически институт (НСИ), са се възползвали от правителствените мерки за подпомагане на работодателите през март.

Още по темата

Същевременно през следващия един месец 49,9% от управителите на хотели у нас прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 25,2% няма да могат да се справят сами, а 23,9% от анкетираните посочват, че ще успеят "до 100%", съобщава "Монитор".

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план 43% от ръководителите смятат да продължат да работят, 41,9% смятат да продължат с настоящата си дейност, макар и с намален обем, 10,9% предвиждат временно да преустановят дейността си, а 2,8% прогнозират да я прекратят.

44,1% от анкетираните управители посочват, че няма промяна в приходите от дейността им през март в сравнение с предходния месец, докато 41,8% отчитат спад.

През март 52,3% от анкетираните са предложили на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации, 62,4% са имали намерение да намалят цената на пакет услуги, а 44,1% - на нощувката.

По отношение на наетия персонал 23,1% от ръководителите са предприели като мярка "неплатен отпуск", следвана от "платен отпуск" - 19,5%,  и "освобождаване/съкращаване" - 13,7%.

От "преминаване на непълно работно време" са се възползвали 7,6% от мениджърите, 3,6% са предприели мярката "намаляване на възнагражденията на персонала", а 2,8% - "дистанционна форма на работа".

Анкетата е проведена в периода от 5 до 26 април, като в нея са включени 2031 категоризирани хотела, къмпинги и други места за краткосрочно настаняване (вилни и туристически селища, хостели, къщи за гости, бунгала, почивни домове, хижи, частни квартири и апартаменти и други места за краткосрочно настаняване) с над 10 легла.
 


18
Още от Страната
Безплатни очни прегледи в 48 населени места в страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Хайде хотелиерите да признаят: Криехте ли доходи? Плащахте ли осигуровки на минимални заплати? Всички мерки предвиждат съпоставка на оборота от предходен период, ама като си обявил малък оборот, с какво да се съпостави - как да получите помощи? Хотелиерите години криеха оборот, не плащаха осигуровки и трупаха незаконни печалби. Когато стана кризата....Правителството е длъжно. А, вие не бяхте ли длъжни да плащате данъци и осигуровки???
12
0
 
2
 
! Отговори
За 10 преди 1 седмица
Бе интересно защо над два милиона българи се изнесоха от България 90-те години?
Като тогава нямаше ГЕРБ?

Значи не знам каква е тая твоя обсесивност към тая партия, ама съм сигурен че е лечимо.

Като досега тия хотели са се водили без оборот, на базата на какво искат помощ?
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 2 e абсолютно прав!

Те само точат, явно си запознат с нещата :) Винаги реват за помощ от държавата, иначе са мнооооу големи частни бизнесмени :))
10
3
 
1
 
! Отговори
До 3 преди 1 седмица
явно си гербераст! Мдам! НЕ можеш да мислиш Не знаеш как и най-вече не искаш дори да се научиш! Но само да ти подскажа, та белким малко от малко да се пооправиш! С това твоето мислене, което е същото като мисленете на тартора ви де, което кара хората да ходят навън да се оправят, та заради него вече 2 - 2.5 милиона българи живеят и успяват извън БГ! Докато другите оставаме тука и берем тикви!
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи от 3 хотела,2 са излишни.Да освобождават терените за природата.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи само 1 от 3 хотела е на гербав функционер?
7
1
 
3
 
! Отговори
Гаро преди 1 седмица
Не ми пука за нищо. Пълним си раницата с лакомства и напитки дето и в ресторантите ги няма и си опъвам палатката там където ми харесва в най красивите кътчета и където няма никакви хора и си почивам Райски!!! Мисля че това е бъдещето на повечето хора - почивка на палатка.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не плащат данъци и осигуровки, а искат помощ от Държавата, сиреч от работещите като нас ...?!
Няма да стане, крадци такива.
Гласувайте за Славуца да ви дава милиони безвъзмездно :)))
5
0
 
6
 
! Отговори
2 e абсолютно прав! преди 1 седмица
Като съдружник в немалка счетоводна кантора трябва да ви кажа, че няма какво да жалите нито кръчми, нито хотели - като цяло те данъци и осигуровки не плащат. Най-много съжалявам, че изобщо някои от тях са взели пари - ако помощите бяха обвързани с данъците, които са плащали за предходната година, отдавна да са фалирали тези безпросветни папуаси.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На онзи от Несебър му изгорели хранителни продукти за 100хиляди лв.!!!!!! Но при затварянето друго пееха. Истината е, че пазара трябва да се прочисти. Тези дето крият обороти, не инвестират в персонал и качествени услуги трябва да си "ходят". Затова са кризите. Жестоки, но справедливи в своята оценка. Всякакъв вид помощи изкривяват пазара и подготвят почвата за още по-тежки кризи с натрупване на диспропорции.
3
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До .!.
А на мен и моето семейство никой нищо не даде!

ми върви да береш ягоди бе. Може и общак да се хванеш на някой строеж. Гласувай за чалгарите и ше се оправиш.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Я си оправете заглавието бе - излиза, че държавата не иска да им помогне, а истината е, че те не си подават документи за помощи.
Крият доходи и плащат на ръка, кой да им помогне?
1
4
 
5
 
! Отговори
.!. преди 1 седмица
Мдааа! Държавна помощ за хотели! А на мен и моето семейство никой нищо не даде! Така и не се наядохте бре!!!?? толкова чекмеджета с пари имате, че даже на бойко борисов се видя, че и златни кюлчета има! Така ли не ви стигнаха тия пари бре??? На мен ми е ясно едни "наши" хора ще се облагодетелстват от смърта на хората в таз пандемия! А за мен и такива като мен остава сами да се оправяме! Само герб, само герб, само герб!!!