Откриваме летния туристически сезон, но има ли туристи?

Ако и тази година хотелите не отворят, може да има още фалити
1 май 2021 14:20, Петя Славова
88
Откриваме летния туристически сезон, но има ли туристи?
Снимка: БГНЕС

 България официално открива летния туристически сезон от 1 май. Заради пандемията обаче в сила са строги противоепидемични мерки. Условието за влизане на туристи е да представят отрицателен PCR или антигенен тест, документ за преболедуване или сертификат за ваксинация.

Поради тази причина и не повече от 10 хотела в Слънчев бряг се готвят да отворят за началото на сезона, а първият чартър с туристи за Южното Черноморие ще кацне в средата на май.

Още по темата

В най-големия летен курорт у нас - Слънчев бряг по нищо не личи, че сезонът е открит.

 Аз имам 9-10 туристи за празника, при положение, че съм имал по 500-600. В момента едно тричленно семейство, румънско, да дойде тук с PCR на идване, с PCR на отиване, ще плати повече за PCR-и, отколкото за почивката си, казва пред БНТ  хотелиерът Румен Мончев.

Според бранша мерките, при които туристите ще могат да влизат у нас, са закъснели и затова в момента няма чужденци. Забавили сме се и с ваксинацията на работещите в туризма.

 Предприехме други ходове тук. Наши хора от персонала успяхме да ги агитираме да отидат до Сърбия да се ваксинира, допълва Мончев.

Това лято ще се разчита най-вече на туристи от Източна Европа.

 Получи се ясна и точна информация и индикация, че английски туроператори, немски туроператори, ясно и точно, отменят чартърните си програми за месеците май и юни, казва Иван Кирязов, туроператор.

Предварителни резервации има, но не е сигурно дали туристите ще дойдат. Тези резервации не са потвърдени. Едно е да го получиш по имейл, друго е някой да ти потвърди в парично измерение, казва Евелина Пулева, туроператор и член на УС на БРТК.

И това лято ще се разчита основно на българските туристи. Мисля, че хората предпочитат къмпинг туризма, защото е по-безопасно, самостоятелни са. Определено има доста засилен интерес, както през миналия сезон, казва Елена Пинелова, управител на къмпинг.

Според бранша за реален летен туристически сезон може да се говори едва след 15 юни.

Очаква се това лято да отворят повече хотели в сравнение с миналата година. Според браншна, ако за втора година не отворят, ще се стигне до фалит.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
4
 
! Отговори
rjdiidjd преди 2 години
Туристи, туристи... То и във Формула 1 няма публика....
48
1
 
6
 
! Отговори
Ти ли, бе? преди 2 години
До ЩЕ ПОЧИВАМОт какво ще почиваш? Най-много да затлъстееш. Още повече.Още Платон (значи широкоплещест), който е бил професионален борец-шампион, е писал по темата:"Тези които работят или спортуват, храната ги възстановява и изгражда. Тези, които само ядат, не спортуват и не работят физически труд - ги обезобразява".Изграждайте се, не се обезобразявайте.
47
0
 
4
 
! Отговори
Абе, преди 2 години
До Дано да няма!Жертво на съвременното образование...2/3 от всички малки, средни и големи хотели в България са собственост на западни и мултинационални хотелиерски компании.Защо ги плюеш?
46
0
 
9
 
! Отговори
Бъркаш понятията преди 2 години
До Почивките са само заПочивката е за всеки уморен от работа - физическа или умствена. Екскурзиите, и то луксозните не са за всеки. Особено ако не са по джоба на екскурзуващия. Те са за хора, които искат да демонстрират дистанция с ближния, демонстрирайки лукс. Което е комплексарска история и лесно се хваща. Да не се бърка със завист.А почивката може да бъде на санаториум, на вилата, на село при баба, на хижа, на палатка - което не струва много повече от това да си почиваш дома.
45
3
 
7
 
! Отговори
Кой да им дава, бе? преди 2 години
До Дано да няма!Нали 90% от тия хотели са строени с кредити? Нали 90% от приходите бяха от чужденци? Как се укриват? Нали минават през туроператори. Това да не е къщата за гости на баба ти? Коя мутра ще се занимава с пране на чаршафи, поддръжка на басейни, готвене на манджи, поддръжка на сгради, осигуряване на чуждия кеф с две думи?Кой ти е виновен, че 30 години дядо ти, баща ти и ти сте чакали държавата да ви подари хотел, а тя, не я е срам, ви е оставила на една заплата и/или пенсия?
44
0
 
3
 
! Отговори
Оттам се връщам преди 2 години
До Анонимен 56Тази статия е по-достоверна.
43
9
 
5
 
! Отговори
Почивките са само за преди 2 години
Почивките са само за богатири, хора с излишни пари. За обикновените хора това е лудост да ходят на почивки при ниски доходи и затънали в заеми и кредити. Почивката е лукс и хората трябва да го разберат и да живеят според доходите си да не ходят на почивки, да не купуват скъпи и ненужни стоки и услуги. В крайна сметка човек може да бъде щастлив и с по-малко неща от живота. Човек трябва да си знае възможностите си и социалното си положение и да се осъзнае, че хората не са равни не могат бъдат.
42
7
 
5
 
! Отговори
Частните плажове преди 2 години
До ЩЕ ПОЧИВАМв Гърция не ти ли пречкат, бе пиленце? Що там може, а тук не може?
41
4
 
5
 
! Отговори
Интереса клати феса преди 2 години
Турция, Гърция, Хърватска, Египет, Италия, Австрия, Германия и Швейцария дават луди пари на нашите мили "еколози" и платени драскачи да тролят България и да храчат по всеки читав проект.А те самите лапат от туризма на корем и си строят както и каквото им скимне. За строенето само Гърция е изключение.Идете на планината Пилатус над Люцерн да видите хората какво са направили. Няма 5 кв. км. да няма лифт, писта за нещо си, кръчма.пп: България е държавата с най-много гори спрямо територията си.
40
3
 
6
 
! Отговори
Булгар, Булгар! преди 2 години
Възрадва се булгаринът, в тези дни на смирение, че туризмът ни е в кома. На вентилаторно дишане. И догодина, до амина ще умре.А, че носеше 10-15% от БВП, не се сеща Бай ***: "Не е важно аз да съм добре, а комшията да е зле!".Е, ще е зле - вие мислете, скъпи сътериториалници, тия здравни, пенсионни и др. осигуровки, ДОД, ДДС, туристически данък и т.н., които са 10-15% от приходите в бюджета, откъде ще дойдат. И тридесетте фирми подизпълнители, които обслужват среден хотел какво ще правят...
39
4
 
23
 
! Отговори
Дано да няма! преди 2 години
Да няма сезон и да не им дават пари на мутренския бизнес.
38
3
 
25
 
! Отговори
Маяма преди 2 години
Подпорната стена пак набира камериерки и готвачи. Нали птички щяха да гнездят там.
37
2
 
11
 
! Отговори
ГЕРП преди 2 години
Чарът на мутроморието са българските избиратели. Да са ни живи и здрави и пак да ни изберат. Ще видите вии, че нии пак сме номер едно!
36
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те фекалиитете са чарът на мутроморието.
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По българското черноморие къде пикаят? И други работи разни.И не необходимо да далдисваш за да се натъкнеш на плаващо гно.
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До големия гмурец:Нищо бе, важното, е че българите си харесват да са на дъното и си преизбраха ГЕРП с около 10% преднина пред вторите. Много умни хора имаме в нашата велика родина. Иначе на псувните са първи, ама на изборите са винаги за ГЕРП.
33
3
 
13
 
! Отговори
големия гмурец преди 2 години
Нямате си на идея какви води се вливат от Дунав в Черно море... ами украинските ? ами руските? а турските? Знаете ли , че всичкия *** на Истанбул отива в Черно море ? Виждали ли сте границата на водата на Босфора? Черно море наисти е черно, водата е доста по тъмна от другата и то заради ***...
32
2
 
16
 
! Отговори
Баси преди 2 години
Даже бульона от фекалии, който наричате море е твърде студен за топене или се надявате, че като е студено няма да мирише толкова?
31
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гарантирано от герп:Не е виновен този който яде баницата, а който му я дава - НАРОДЪТ!
30
1
 
24
 
! Отговори
Пепо преди 2 години
На българското ченоморие на 1 май е нелепо да очакваш почиващи туристи, мога да приема някой да иде за Великден, въпреки,че обикновено се празнува семейно, но да очакват плажуващи да дойдат на почивка при температура на водата 13-14 градуса си е признак на лудост.