Ниски изкупни цени унищожават масивите с маслодайна роза

40% от розовите градини у нас ще останат необрани
14 май 2021 08:18, Анисия Иванова
52
Ниски изкупни цени унищожават масивите с маслодайна роза
Снимка: БГНЕС

Поне 40% розовите градини у нас тази година ще останат необрани, а още през есента част от традиционните производители ще унищожат насажденията си, прогнозират от Асоциацията на розопроизводителите.

Причините са ниските изкупни цени и липсата на пазари.

Розоберът тази година ще започне по-късно и ще бъде съпътстван със сериозни проблеми, казва производителят Христо Николов пред БНР.

Преработвателите предлагат около 1,60 лв. за килограм изкупна цена, което е с лев по-малко от очакваното.

Работници няма, пазари също. Ето защо част от розоварните въобще няма да отворят, а част от розопроизводителите просто ще зарежат розите по полето.

"15 000 тона е производството на розов цвят миналата година. Аз мисля, че тази година ще паднем под 10 000 тона. Това означава унищожаване на много масиви с маслодайна роза през есента“, прогнозира Николов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българите искат да дават рушвети и да са връзкари и да са велики чорбаджии и да им работят хората безплатно защото им давали хляб, а те да гледат страшно от великия си джип както тиквун великий и се чудят що не им оставали повече пари. В нормалните държави това са фамилни бизнеси не великия връзкар български бизнесмен некадърник със хиляди декари земя които е купил със връзки със парите на европейците от които присвоява субсидии и вече станал голям миризлив бизнсмен чорбаджия
18
0
 
3
 
! Отговори
кръпел преди 2 години
Бай *** няма пазар защото търси много висока крайна цена 5300 евро = 6400$ за кг при световна цена около 5000$ на кг на розово масло от Турция , Иран , Афганистан , Индия ...... Проблема в бг е че всички по веригата се прецакват и не е окрупнено производството за да се постигне по добра цена
17
2
 
5
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Не е ли крайно време освен да продават цвят, като ***, да завъртят малко колелото. До колкото знам преди години България е произвеждала 7 продукта от тези рози и е вдигала печалбата. Технологиите сигурно ги има, ако не от старите хора, то БАН ги знаят. Не може германците на нашите 5000 евро за кг, розово масло да изкарват 75 000 евро. Хората да си помогнат сами или държавата да им помогне, това е добра ниша, известни сме с това. Козметика, пърфюмерия, туризъм, ХВП.
16
0
 
2
 
! Отговори
До “аз” и “ ДДРОнег” преди 2 години
Отворете тълковния речник и се образовайте за значението на думата ирония, след това гледайте графиките на цените по борсите.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Турция розовите насаждения се увеличават. Там има търсене
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мафията на политическите монополи всичко съсипа у нас по една и съща схема - ниски изкупни цени, дране на кожи от дребния и среден бизнес и гълтане на пари от ДДС и еврофондове.
13
2
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 2 години
Унищожете всичко българско!Всичко с което се гордеем, нека да пропадне да фалират всички бизнеси с розовото масло и киселото мляко.Да ни останат само бакъра и оловото!
12
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, истината е, че няма търсене на тази стока. Като няма търсене на каквото и да е цената му пада. За какво ти е да го държиш на склад.
11
0
 
6
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До азЦените на стоманите в България поскъпнаха над два пъти в сравнение с есенните цени !!!
10
0
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Анонимен 8Отвори Лондоската борса и ми кажи кое е падналовсички метали са с поне 30% нагоре от Януари до сега.
9
2
 
10
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 8Напротиве, всички суровини се вдигат драстично в последните месеци !!!
8
2
 
5
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
До Анонимен 5Точно това и аз исках да напиша !!!За всякакви глупости винаги се намират пари, ноп не и за това, което трябва !!!
7
13
 
11
 
! Отговори
СЕЛЯНИН преди 2 години
То цялата държава е затънала и се крепи на милиарди заеми, те за розите се притесняват...
6
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, цените на суровините и всичко пада драстично в последните 6 месеца, защо пък българската роза да не е сред тях. А сетих се, защото е българска. Интересно на къде ли ще тръгне цената на розовото масло и всички продукти базирани на него - със сигурност и те ще са надолу, нали?
5
2
 
13
 
! Отговори
обикновен преди 2 години
Ми аз не съм чул ниските изкупни цени на златото да води до закриване на бизнес и затрупването на мини, въпреки огромните инвестиционни загуби. Не може все да си напечалба, особено, ако ползваш прекупватели! Трябва сам да си развиваш бизнеса с крайните клиенти или в съдружие! Какво иначе очакват, като са 10 човека по веригата?!
4
2
 
31
 
! Отговори
Сланина и Зурла преди 2 години
Хахахаа...мутрите правят розоварни,послевщ внасят китайско еффтино масло и го шъткат като Бг.Но пък приеха лобисткия закон,че обикновения човечец няма право и една роза маслодайна да има в двора си за адет.До каквото се докоснат рожбите на ДС умира.И розопроизводството ще съсипят.От отровния дим на турския завод за дървени плоскости в Горно Сахране розите са почнали да мутират,но на кой му пука....
3
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всяка друга държава щеше да се субсидира от държавата. Та розата е символа на България. Срамно е. И за това не са нужни миллиарди.За чертежи и скици на самолети платихме тир с пари, а за българската роза няма 10-на милиона. Срам ме и е тъжно това
2
13
 
21
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
ГЕРБ унищожи всичко !!!
1
7
 
14
 
! Отговори
Дамасцен Розов преди 2 години
Да бе, да... Мишоците дето си засадиха фалшива роза дамасцена за по голям добив а нищожен рандеман са виновни. Иначе никой не ги спира да вложат няколко милки и да си направят собствена розоварна и да си произвеждат масло... Никой не им е длъжен.