16 години затвор за жена, наръгала баща си с нож

Престъплението е извършено след скандал между двамата
Обновена: 28 май 2021 12:29 | 28 май 2021 12:29, Ния Христова
6
16 години затвор за жена, наръгала баща си с нож
Снимка: Pixabay
Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжния съд в града, като намали от 18 на 16 години наказанието на жена, обвинена за убийството на баща си, съобщават от съда, предаде Нова тв. На първа инстанция Елеонора М. е призната за виновна, че на 28 ноември 2019 г. в село Доброплодно, Варненска област умишлено е убила баща си Стоян М.
 
Защитникът й обжалва присъдата с довода, че първоинстанционният съд не е отчел в достатъчна степен значението на установената по делото умствена изостаналост на подсъдимата и твърди, че наказанието трябва да бъде намалено.
 
Прокуратурата подчерта, че подсъдимата е била вменяема.
 
39-годишната Елеонора страдала от лека форма на умствена недоразвитост и водела скитнически начин на живот. Имала пет деца, които изоставила и те били осиновявани. В деня на престъплението в дома си бащата и дъщерята употребили алкохол и последвал скандал между двамата. Елеонора му нанесла удари с нож. След това опитала да прикрие престъплението и да си изгради алиби. Едва след полунощ сигнализирала на тел. 112, че е намерила баща си в безсъзнание. Екипът на Спешна помощ, пристигнал на мястото, само констатирал смъртта му.
 
Съдебно-психиатрична и психологическа експертиза е установила, че подсъдимата страда от синдром на лека умствена изостаналост, но е в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Въззивният съдебен състав счита, че първостепенният съд, макар да е отчел наличието на заболяване у пострадалата, е неглижирал значението му. Олигофренията, макар и в най-леката си степен, дава съществено отражение върху живота, поведението и разследваното деяние. Недооценявайки значението на тези обстоятелства, първата инстанция е завишила размера на наказанието. Затова се налага той да бъде намален от 18 на 16 години.
 
Решението може да бъде обжалвано.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как ли? лесно. заставам зад теб и с мерак ти прерязвам артерията на гърлото. наръгване вероятно ще е трудно. убийство не.
2
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Интересно как е успяла с този нож на снимката да го убие.
1
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За сметка на това е навъдила повече от себе си, цели пет броя. Ще следим с интерес техните присъди.