Дишаме най-мръсния въздух в ЕС, според МОСВ

Министерството само потвърди данните на Евростат
Обновена: 5 юни 2021 08:44 | 5 юни 2021 08:16, Петя Славова
91
Дишаме най-мръсния въздух в ЕС, според МОСВ
Снимка: БГНЕС

Министерство на околната среда и водите потвърди данните на Евростат, че България е първенец по най-мръсен въздух в Европейския съюз.

Още по темата


"Обръщаме внимание, че стойностите са от 2019 г., по време на управлението на предходното правителство", заявиха от МОСВ.

Въпреки че средногодишната концентрация на ФПЧ2,5 (PM2,5) в градските райони на ЕС през 2019 г. постепенно намалява до 12,6 μg/m3, най-замърсен е бил въздухът у нас (19,6 μg/m3) и Полша (19,3 μg/m3), следвани от Румъния (16,4 μg/m3) и Хърватия (16,0 μg/m3).

Според данните на европейската статистика концентрацията на фини частици във въздуха е най-ниска в градските райони на Естония (4,8 μg / m3), Финландия (5,1 μg / m3) и Швеция (5,8 μg / m3).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
15
 
! Отговори
От Варна преди 2 години
При нас въздухът е чист, а сме в голям град, проблем имат онези дето се нахакаха в централна част и на най-оживени места, без да мислят. Скоро колежка на жена ми, купи апартамент до булевард с 24ч движение, само зимата няма да има шум от 2-4часа. При толкова строителство не я разбирам. Заемът им е към 20г., а те гледаха само мястото, а не забелязват, че няма място за коли, шум, пушилки,......след време ще се усетят
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали беше баб ти Гицка от мааалата - ако е от маааалата си представям колко е работила цял живот. А за всяка друга БГ баба, която си живее сама й трябва само 1 стая да отоплява. Даже на ток ще й е по-икономично. Няма да чисти кюнци и комини, няма да мъкне дърва и да плаща да й се цепят.
15
3
 
5
 
! Отговори
Горд софиянец преди 2 години
Все си мислих защо кореняк софиянците са толкова горди от произхода си, а то било защото още от раждането си дишат специален въздух, уникален за цяла Европа.
14
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се забрани отоплението на твърдо гориво! Вече има и лед камини, никакво изсичане на горското ни богатство. Докога ще се топлите на дърва? Докога ще я изсичаме тая страна? Има си модерни отоплителни уреди с минимален разход на ел. енергия. Спрете си цигарите и спестете някой лев без да мрънкате, че на ток било скъпо! И отделно на това, не е нужно зимата да си правите 40 градуда вкъщи, не е и здравословно!
13
3
 
5
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Жалко,много жалко,една от най красивите страни в Света!?....Унищожават и Природата и замърсиха реки,морето,езера и въздуха...жалко,много жалко.
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е вярно това.На ключови кръстовища, в големи градове, в час пик, може. Обаче такива градове се броят на пръсти и отнесено към територията ни, ще се окаже съвсем иначе.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредните общи приказки и никакъв анализ коя причината макар всики да я знаем, а именно твърдото гориво и всичко що може да гори.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Петя Славова: дишаме най-мръсния въздух
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е една от причините и да сме най-здравата нация в света с най-ниска смъртност
8
2
 
6
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Стояне,Стоянеее,да те .....кой те хване.
7
2
 
12
 
! Отговори
Буенос Айрес преди 2 години
В 21-век в тикволандия много хора (и разни други) се отопляват на твърдо гориво в града, така че, носете маски.
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
,Не е само в ЕС.Ние сме в топ 10 в света за мръсен въздух.
5
5
 
18
 
! Отговори
До 3 преди 2 години
Караме такива коли,защото сме най-бедни в Европа.Но причината не е в колите,а в кюмбетата.
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През зимата в София не може да се диша.Ако минете покрай кварталите Хр.Ботев,Филиповци,Факултето,Арландовци,такава воня се носи,че трябва да минавате с противогаз.Особено вечер.Нещастната кметица нищо не направи по въпроса,но мат'ряла пак си я избра.
3
6
 
9
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Айде айде, а ние безгрешните българи не караме коли които чадят като комин на завод.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали знаете кой е най-големия замърсител- горенето на гуми и пластмаси. И кой го прави и защо МОСВ не е взима мерки, от кого ги е страх? Да не наранят избирателите, или пазят Евро средствата?
1
22
 
4
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Я се.разкарайте радеви вандали.Вие увуняхте всичко.