Какъв въздух дишахме през зимата на пандемия?

Според данни на СЗО 40 души всеки ден са жертвите на мръсния въздух
22 апр 2021 19:20, Ния Христова
18
Какъв въздух дишахме през зимата на пандемия?
Снимка: БГНЕС
Какъв въздух дишахме през тази зима? И има ли промяна след затварянията и множеството хора, които останаха да работят дистанционно? Темата коментира пред БНР Стефан Димитров от AirBG.
 
"Идва пролетта, ветровете се засилват, стават температурните инверсии, които са хроничен проблем в цялата ни страна. Голяма част от градовете са построени в котловини. Изчезват инверсиите, но проблемът остава.
 
Продължаваме да изгаряме почти всичко, за да се отопляваме. Имаме най-стария автомобилен парк в Европа. И нашата администрация, хората, на които поверихме през годините да се грижат за това да живеем в по-подреден свят, не се погрижиха и не направиха почти нищо."
 
Според данни на СЗО 40 души всеки ден са жертвите на мръсния въздух
 
"40 души само в България. Това е един автобус, който пропада в пропаст всеки ден. Това се случва десетилетия. Тези цифри едва ли ще догонят тези на пандемията, с която рано или късно човечеството ще намери начин да се справи. Ние обаче не можем да се справим сами със себе си и с нашите зависимости."
 
Въздухът през пандемията
 
"Данните в България показват още по-чист въздух от миналата година. Дали това е резултат на по-ниската активност на хората, дали е резултат на атмосферните условия и на много по-силните ветрове, които духаха в сравнение с миналата година, не мога да кажа. Тъй като това е изключително комплексен въпрос, но със сигурност датчиците ни отчетоха не толкова мръсен въздух."
 
Мерките, които Столична община обсъжда
 
"Дискусията е приготвена от "Софияплан". В поканата и в съпътстващите документи няма никаква конкретика. Столичната община стои много надалеч от реални действия и това нежелание е свързано с политическа угодия. Защото винаги има следващи избори. Няма една мярка, която да се е насочила срещу замърсителите. Има пари за усвояване, ще има печки. 5000 печки ще решат ли проблема на София? Има едни заявени намерения на г-жа Фандъкова през 2018 г., че ще инкриминира горенето на боклук. И това нещо не се случва вече трета година.
 
София е настръхнала срещу няколкото хиляди семейства, които си позволяват да хвърлят и да горят пластмасови дограми, дървени дограми и какви ли не други неща, които не трябва да се изгарят.
 
Идеята на Столична община и на нейното ръководство е да събере целия боклук, който в момента ни трови в "Красна поляна" и в "Христо Ботев", да събере целия боклук на цяла София и да го изгори в центъра на София в една инсталация, която красиво се нарича инсинератор, а боклукът е прекръстен на RDS. Това е целият наш боклук, шредиран, да бъде изгорен в центъра на София.
 
Всеки ден губим хора, привлечени от други държави, заминават младите ни хора. В лоши, в много лоши условия, най-лошите в Европа. Гинем ние – хората на средна възраст, гинат нашите родители. Изчезна милосърдието и то трябва да бъде върнато в ДНК-то на управлението, в ДНК-то на администрацията – милосърдието и човеколюбието – те трябва да се върнат."
 
"Трябва да променим начина си на живот. Може би трябва да ходим повече пеша. С ходенето пеша си правим една страхотна услуга."

18
Още от София
Студенти плащат пълен наем за общежитие, макар да учат дистанционно
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Повярвах ти преди 2 седмици
Няколко пьти
11
0
 
0
 
! Отговори
Виж преди 2 седмици
Кво вьобще не се прави на интересен с това
Говорене в минало време
Изчадие безподобно
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чудесен въздух дишахме и дишаме откакто в България започнаха да горят демократично отпадъци от цял свят ,но по важното е да се спре горенето на въглища ,така мислят велможите от Брюксел !
9
0
 
0
 
! Отговори
русенец преди 2 седмици
Разнообразен въздух дишахме. Имаше и цвят и вкус!
8
0
 
1
 
! Отговори
асанко шекер мала преди 2 седмици
Кристално чист!
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Най-чистия въздух дишахме по време на пандемията....е, 15 500 души не можаха да го издишат...но така е... Европейската комисия помага, дават ваксини, помощи, План за възстановяване...Куцук-куцук важно е мозък да имаме!
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До истина е

Хубаво е че есента има президентски избори и ще се оттървеме от него
5
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 2 седмици
Въздух с кемтрейлс.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъвто и зимите без пандемия.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В къщите в кв. Левски в София дишаме прекрасен димен въздух от дървата и въглищата. По времето на бай Тошо се отоплявахме с ел.радиатори производство от завода в гр. Смядово. Въздуха в квартала беше като в планината. Откакто ни докараха сЛободата и демоНикрацията тока стана недостъпен. От 1.5 ст за квч. вече е над 25 ст за квч. Как да се отопляваме с електричество като една заплата няма да ми стигне да го платя. Говорят за чист въздух а ни принуждават да опушваме с дърва и въглища. Майтапят се.
2
3
 
5
 
! Отговори
истина е преди 2 седмици
И всичко това е благодарение на шайката в лицето на една тиква !
1
1
 
5
 
! Отговори
? преди 2 седмици
Столична община обсъжда.....и така годините минават.


Трябва нов КМЕТ НОВ и ДЕЙСТВАЩ.