Отново на път: Продажбите на коли нараснаха със 191%

Най-купувани - колите среден клас
7 юни 2021 12:39, Петя Славова
31
Отново на път: Продажбите на коли нараснаха със 191%
Снимка: БГНЕС

След като по време на пандемията продажбите на автомобили спаднаха, сега се наблюдава сериозен ръст. Данните  през април 2021 г. бележат, че хората купуват със 191% повече спрямо същия период на миналата година. Голяма част от новите возила са закупени на лизинг. Това сочат данни на Асоциацията на производители на автомобили в Европа.

Отпускането на COVID мерките и възстановяването на работния процес на фирмите през последните месеци са причините за повишеното търсене на нови автомобили, смята Васил Новоселски, който е представител на марка автомобили в Благоевград, предава БНТ. По думите му най-купувани в момента са колите от среден клас, чиято поддръжката не излиза скъпо.

"Няколко марки предлагат доста ниски бюджети по отношение на автомобилите, които са полезни както за фирмите, така и за физически лица. Бих могъл да кажа, че на бедният пазар в България, ниският бюджет определя и търсенето",подчерта той. Според него все повече хора вече могат да си позволят нови автомобили и заради изгодните лизингови условия на финансовите институции.

"Изключително ниските лихви, които се налагат при лизинговане, изключително добрите условия, дългият период на изплащане.

Лихвите варират между 2% и 2,5%, което е изключително за един нов автомобил. Получават се около 1000 лв. за 5 години, които надскачат стойността на автомобила или невъзвръщаемите разходи", допълни Новоселски. Данните сочат, че сключените през първото тримесечие на 2021 г. нови договори за финансов лизинг у нас са за малко над 485 млн. лв. което е с 8% повече от същия период на миналата година.

Повишение в търсенето през последните месеци отчитат и собствениците на автокъщи за употребявани автомобили край Дупница. Сред водещите фактори при избора на кола втора употреба е годината на производство. При търсенето на автомобили втора ръка основният критерий е цената – най-купувани са моделите до 10 000 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: автомобилипродажба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
16
 
! Отговори
У преди 2 години
Даже да изработиш честно парите или да ги вземеш на заем или да са от наследство и т.н. НЕ сме за нови коли, защото масово се карат стари. Новата седи на паркинга като петно върху бяла риза. Вчера виждам долу един съсед пред едногодишна Шкода-супърб. Дзверят се нещо и спрях да ги видя. Цялата надрана с ключ или нещо остро, но дълбоко, не става да се пастира. Сега трябва да я боядисват, каско/маско, разправии..Трябва да се кара, каквото има "стадото"!
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че не разчитат на мен, че с тези доходи дори ми е трудничко и старата трошка да стегна.
6
1
 
12
 
! Отговори
Сахар преди 2 години
За съжаление в България се продават толкова малко нови автомобили годишно, че не присъстваме в европейските статистики дори (например JATO).
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автокъщите са пълни с гробници намазани като фолкпевици,на по половин милион километри...
4
6
 
7
 
! Отговори
Скруч преди 2 години
Добре че дойде това служебно правителство, че да "живне" икономиката. Фала на пРецидента.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
190 % е ако е купена 1 кола през 2020 г. а сега се купени 3. И то на лизинга което е на заем, но докато се изплати след 10 г. тя ръждясва и се скапва,
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналата година продали 10,тази 19!Световната икономика ще процъфти от невижданите български покупки на нови коли!И в България обикновено ония си внасят шкартото дето в нормалните държави никой няма да купи
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"употребявани автомобили край Дупница" еми щом те са ви критерии какво да кажа.