Любчо Нешков: РС Македония няма по-голям приятел от България

Важно е да се спазват споразуменията, които се подписват, заяви той
18 юни 2021 15:45, Анисия Иванова
44

"Нито днес, нито в бъдеще Северна Македония ще има по-голям приятел или съюзник от България. Ние сме го демонстрирали многократно. За ситуацията, в която се намираме в момента, трябва да припомним две неща. Началото на 2019 г. българското правителство започва да предупреждава властите в Скопие, че Договорът не се прилага, че комисията не работи, и че трябва да бъдат направени определени крачки, за да вървим напред. Тези сигнали не се приемат и се стига до българската декларация, рамковата позиция на българския парламент. Това не беше достатъчно за властите в Скопие да разберат, че така не може повече", заяви журналистът Любчо Нешков студиото на "България сутрин".

Той отбеляза, че властите в Скопие са блокирали напълно Комисията, а причините са две.

Още по темата

"Първо - защото имало избори, след това, защото имало коронавирус и това било опасно за българските членове, които били възрастни. Започнаха да обикалят по света и да използват стари структури за натиск срещу България", каза Нешков.

Според него тези структури за натиск са опасни, както за България, така и за целия Европейски съюз. Журналистът е на мнение, че тоталитарната идеология е геополитически проблем и тя няма как да намери място в ЕС.

"България има нужда от конкретни, ясни и видими стъпки, обещания, че ние вървим по европейския път и водим европейска политика в София, са изпразнени от съдържание. Тези хора, включително и Заев, започват да манипулират и да създават платформа и пространство за кампания срещу нас", уточни той.

Нешков е на мнение, че всяко едно изречение, което започва с това, че "не се си даваме езика, идентичността и нацията", е пример за облъчване на обществото с една тотална измислица.

Относно какво трябва да се направи за една обща цел, журналистът подчерта, че е важно да се спре тоталитарната идеология и да се спазват споразуменията, които се подписват. Той изрази съмнения дали Северна Македония наистина иска да започне преговори за членство в ЕС.

"Те загубиха три златни години. Вратата на България беше широко отворена", категоричен е той.

За това, че Заев се срещна първо с Борисов, журналистът отбеляза, че трябва да има тотално разбирателство между управляващите.

"Тревожи ме това, че дали са управляващи, дали са политически лидери, използват за чисто партийни цел и този въпрос. Тук не може да има вътрешнопартийни игри и интриги", сподели той пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът подчерта, че друстранните отношения имат една перспектива и това е сближаване в един съюз.

"Това е една държава, която иска да влезе в ЕС с тоталитарна идеология", уточни той.

"Северна Македония губи златно време. Загуби 30 години, това беше една държава, която имаше право да се отдели от бивша Югославия. Тя отказа да се раздели от старата система. Управляващите там искат отново да загубят време, да пропилеят възможност си. Решение е само едно - сближаване, изпълнение на споразуменията, които се подписват и разкриване на истината", категоричен е Нешков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
3
 
! Отговори
Инка преди 2 години
Убийствено добра аналогия за първия космонавт от Казахстан. Това трябва да се повтаря при всеки сгоден случай.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РСМ откога е призната държава от две години и каква история може да има за две години никаква Всичката история преди това принадлежи на държавите в която тази област се е помествала така де това е е област не е държава
36
4
 
17
 
! Отговори
aa1830 преди 2 години
Не е важно ние какви сме за Северна Македония, а те какви са за нас. Нито са ни братя, нито са ни приятели, нито са ни близки и трябва да се престане с тези сантименти веднъж завинаги. Трябва да гледаме нашия икономически интерес, без компромиси по исторически факти, само с прагматизъм без емоции - положителни или отрицателни. Бугариja е *** дума там. На ключови позиции са хора със сръбско самосъзнание откакто тази държава съществува и така ще си остане!
35
1
 
17
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
ПУТИН КАЗА,ЧЕ ОТ МАКЕДОНСКАТА ЗЕМЯ МУ ДОШЛА АЗБУКАТА!По тая логика: ТО И ПЪРВИЯ КОСМОНАВТ ИЗЛИТА ОТ КАЗАХСТАН...
34
2
 
14
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
Да сме братски, да сме братски, колко да сме братски - колкото да ни крадат историята, да я представят за своя.... и да ни обвиняват по света, че не им я отстъпваме безрезервно? Я по-добре да си разделим бащино наследството с Нотариален акт(Договор за добросъседство) и после пак да си братуваме при ясни наследствени права. Няма да правим балкански циркове вътре в EU я!Хората там не са свикнали на ориенталските ни нрави - "Немам документи и доказателства,но знам, че твоето е мое!"
33
3
 
6
 
! Отговори
пияч на БЕЛИНА преди 2 години
Държава дето прави вино и ракия от тикви не ми я хвали.
32
2
 
9
 
! Отговори
Гоце Делчев преди 2 години
Обща...история с РСМ нямаме.България не може да има...обща история със самата себе си!!!!!"Добросъседство и приятелство" значи, че ние ще сме ощетени.Нямаме"обща история"защото макетата нямат история.За да имат,трябва да откраднат нещо от нас и ние пак ще сме ощетени.За какво ми е общо бъдеще с хора,които си опропастиха гените?Това САдегенерати!!!
31
2
 
7
 
! Отговори
ВЕТО до дупка! преди 2 години
ЕВРОПЕИЗАЦИЯ на РСМ....кауза ПЕРДУТА!!!
30
2
 
7
 
! Отговори
страничен наблюдател преди 2 години
Вятър-държаваца е тая мЪнкидония...даже на байряко са си сложили вентилатор...голямо продухване на мозъци е паднало...
29
3
 
7
 
! Отговори
северен-марсианец преди 2 години
Од Вардарот по длибоко нема и од Шар планина по високо нема.Само племето МАКЕДОН е по старо от динозаврите.
28
2
 
9
 
! Отговори
Иван и Андрей преди 2 години
Ако изобщо се приеме,че днес съществува"македонски език",много ни е интересно защо такъв не е съществувал по времето на Османската империя,по времето на Александър Македонски или през Средновековието.Македония е географски регион, превърнат в държава вследствие на целенасочена политика от типа "разделяй и владей",практикувана от сърбите и поощрявана от Запада.
27
2
 
8
 
! Отговори
Наблюдател от ООН преди 2 години
България не бърза за никъде!Който иска Еуропска уния да си приведе в порядък историята и езика....!Краденето и фалшифицирането на историята не се толерира в ЕС!
26
2
 
10
 
! Отговори
ВМРО-комита преди 2 години
Шумадийско чувство за хумор.Антиките от РСМ продължават с комунистическите, тарикатщини, усвоени от др.Тито и КОМИНТЕРНА-правейки се на умряла лисица и на запад,и на изток.Не желаем те да вписват в устава на тази югопровинция достойното име българи!Ние вече нямаме нищо общо с вас,не заслужавате честта да се наричате българи.Срам би било за всеки от нашите прадеди да види как днес внуците им се сърбеят и плюят и храчат по майка България! Бройте се за албанци,оставете българите на мира!
25
2
 
9
 
! Отговори
проф.БожидарДимитров преди 2 години
Заю Баю и Пендарата са крадци на българска история-Фалшификатори!Историята ВИНАГИ се основава на архиви и документи.Всички архиви от най-големите хранилища по света - Византийските архиви,Лондонския Императорски архив, Истанбулските архиви и пр. сочат точно това, което е записано в Българската история.Единствено историята на психопатите от РСМ се основава на мултиетническо смукане от пръсти.ВЕТО до ДУПКА!!!Никакви отстъпки за северните макета, докато не изкоренят антибългаризма от обществото си!
24
2
 
9
 
! Отговори
български избирател преди 2 години
Такива са те макетата - двуличници.Псуват ни,наричат ни татари и фашисти,а през това време напират за българско граждансво и пращат децата си да учат тук и си търсят българки.Изобщо не трябва да ги взимаме на сериозно каквото и да кажат. Пълен игнор.ВЕТО ДО ДУПКА!!!
23
2
 
11
 
! Отговори
анаЛизатор преди 2 години
Мънкидонците са брутални интересчии,така че не е задължително да има връзка между това,какво мислят,какво говорят и какво правят,а още по-малко има връзка с истината ,и с историята..........Ке ми дадеш паре, ке се престорам на маймун.
22
2
 
9
 
! Отговори
ода за Мъкедония преди 2 години
Край Вардарооо...шум се вдига,марсианци ронът сълзи и пъшкат скубейки косите си...ето Самуил пристига и гальовно воеводи си зовееее...Съберете се воеводи Зайо Байо ке ви води към Еуропската уния...Гоце Делчев с пищова си изпуца,рече и отсече:БЪЛГАРИН ДА СЕ НАРИЧАМ ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕН!
21
2
 
8
 
! Отговори
мЪЪкедонски неволи преди 2 години
Хванали татарските орди Зайо Байо мЪЪЪкедонски и го питали разпитвали дека ти е "ИНТЕЗИТЕТО" бре серсеминооо?Зайо Байо шикалкавайки отговорил:Море войводо Каракачан "ИНТЕНЗИТЕТО" ми е изодзади-ръгай чушки в боба и не питай...и така 30 години гоШИПКАЛИ изодзади!И пак го питат и разпитват:Зайо Байо на какъв язьийк ломотиш?На мЪЪЪкедонски изломотил с пълна уста Зайо Байо и продължил още 30 години да ГО джвака на воеводата.
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе България има нужда Вие от РСМ най накрая да си изясните историята но от т нар македонци които познавам това е малко вероятно така че аз лично не съм Ви приятел а родственик-българин
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Марта Сега Югославия се разпадна и Македония е по-слаба от Югославия, но трябва да внимаваме да не я заграбят Сърбия, Гърция или Албания.