Напускащите България медици с "рецепта" за спасяване на здравеопазването ни

Експерти препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%
Обновена: 19 юни 2021 20:30 | 19 юни 2021 20:30, Петя Славова
149

Между 250-300 лекари напускат страната ни всяка година, а в същото време липсва целенасочена политика за превенция на заболеваемостта. За това предупреждават експерти и препоръчват инвестициите в сектора да се увеличат с 10%, за да се подобри системата на здравеопазването, предава Bulgaria ON AIR.

Иван е пенсионер и разчита на синовете си за покупката на лекарствата, които трябва да си купува ежемесечно с доплащане.

Още по темата

"Имам един куп лекарства - за глава, за крака, за всичко. Някои от тях си доплащам. Трябва да благодаря по-скоро, ако по една или друга причина трябва да доплащам, на момчетата. Имам двама синове", споделя мъжът.

Болниците, следващото звено по веригата, също биха се възползвали от бъдещите инвестиции в здравеопазването. Те се надяват държавата да помогне за укрепване на инфраструктурата и за преодоляване на недостига на персонал в здравните заведения.

"Едно от нещата, които трябва да се направят, е точно инвестиране в здравеопазването. Ние имаме належаща нужда, нашата болница като специализирана такава, от инвестиция в капиталови разходи, т.е строеж. За съжаление, по европрограмите такива няма", коментира д-р Бисер Начев – завеждащ отделение по онкологична хирургия.

Увеличаване на инвестициите в здравеопазването до 10% от БВП е "рецептата" за подобряване на здравния сектор у нас, смятат експертите. Едно от предложенията е повече инвестиции в превенцията.


"Да се стабилизира динамиката на работната сила. Имаме все по-малко лекари и медицински сестри, на доста висока възраст, и за съжаление не се разпределят добре в страната, което значи, че голяма част от българското население няма достъп до адекватни медицински грижи. Това трябва да бъде коригирано много бързо", заяви Руслана Тончева – съпредседател на здравния комитет на Американската камара.

Друга мярка е да се пристъпи към изцяло дигитално здравеопазване.

"Цялостно, а не на парче. Да има пътна карта за пациента, история на заболеваемостта на пациента. Финансирането е изключително важно и трябва да се подобри. Средните нива в ЕС около 10% от БВП и ние в нашия доклад предлагаме алтернативни варианти, които показват как да стане това", каза още Тончева.

Докладът е представен пред Министерството на здравеопазването и Българския фармацевтичен съюз, предстои неговото обсъждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Образованието е държавна поръчка, платили сте жълти стотинки за най-скъпото образование в света. А ти знаеш ли колко взимат другите млади хора в България? Възпитала си един нарцис като себе си! Върни стоте хиляди за образованието му!
99
5
 
7
 
! Отговори
Майка на заминал преди 2 години
Ние родителите сме платили и изгладували тяхното обучение. И знаете ли колко взема млад доктор? 680 лева! Заминавайте деца, не се връщайте никога в държавата- мащеха. Реализирайте се там, където ви ценят. Бъдете здрави!
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може да отидете в една школа по немски език в София и ще ви станат ясни нещата. Пълно е със студенти медицина, чакащи само дипломата си да заминат веднага за Германия. Плащаме едно от най-скъпите образования, за да се оредеят шепа лиглъовци.
97
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам много бг лекари, които тука не можеха да свързват двата края , а на запад станаха шефове на болници, отделения ------/////------ Леле! И кога стана това?
96
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114--------------------------------109 твърди, не аз. Аз твърдя,че работят на 2 места,поради мизерни заплати, а не поради голяма любов към ближния болен. За сметка на здравето и живота си
95
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Познавам много бг лекари, които тука не можеха да свързват двата края , а на запад станаха шефове на болници, отделения. Когато не те ценят в родината ти, защо да не отидеш там, където получаваш висок статус и стандарт, възможности за развитие и придобиване на нови умения? Не лекарите , политиците са виновни, че напускат, те направиха всички здравни заведения да бъдат търговски дружества , те измислят безумните реформи в здравеопазването, правилата на здравната каса.
94
1
 
7
 
! Отговори
Кулак народен враг преди 2 години
НИЩО ВИ НЕМА, БЕ....ПРИ ЧАЛГАРО ШЕ ВИ ЛЕКУВАТ С МАГОВЕ, ВРАЧКИ....И ЧАЛГА.....АЙДЕ ДА ВИ Е ЗДРАВЕ!!!!! .....ЗА ТАКЪВ АКЪЛ----ТАКЪВ ЛЕК.
93
0
 
4
 
! Отговори
вече няма преди 2 години
Професия ,която не се развива и да не те карат да си в тон със новостите .
92
1
 
2
 
! Отговори
до 111 преди 2 години
Твърдиш че можеш да ртаботиш на три места ли ? Аз твърдя ,че не можеш да работиш на три места по 8 часа .
91
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медицината не стои на едно място това е цял живот обучение и развитие . И накрая, тези избягали лекари, издържат и старите си родители, и внасят милиони в бг хазна. Погледнете и от тази гледна точка.
90
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напусналите страната не са старите кучета, те са се окопали тука, взимат огромни пари, шефове на болници, бордове на директорите. Те нямат и капацитета да се трудят на международния пазар. А и защо им е? Напускат скромни, бедни, талантливи лекари, които не могат да си платят сметките в края на месеца, които ги бият на нощни дежурства пияни пациенти, а на дневно ги наричат корумпирани и некадърни. Навън са уважавани, дават им възможност да придобият нови умения, да са в крак с новостите, защото
89
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 109----------------------------Те работят ама за сметка на здравето и живота си. Ти на колко места работиш.
88
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В здравеопазването дали ще живее пациентът и колко -- решава Бог. Лекарят е само междинна фигура. Материализмът, който се преподава в училищата е прикрито невежество. Вирусите се разпространяват от духове. Дали си с маска или не -- няма голямо значение, значение има кармата ти. Затова и съобщават, че сред заразените и починалите имало и еди колко си млади и здрави хора. Медиците могат ли да обяснят нещо? -- Не могат. Но истината си пробива път рано или късно. Който се интересува янамира.
87
2
 
5
 
! Отговори
до 107 преди 2 години
То тази корупция може и да им харесва ,по старите кучета задължително имат и по един частен кабинет и работят минимум на 2 места--има доста и на 3 места , . Работата на три места не е много възможна. ама после можеш да обясниш откъде имаш някой средства има и друга сметка де... като има 50 частни болници много ясно ,че за да ги има лекарите трябва да работят на по 3 места.И още и още.....
86
1
 
9
 
! Отговори
колега 101 преди 2 години
Има един стар лаф --последния останал плаща сметката. Помисли от къде след като работещите и произвеждащите са една шепа ,докъде ще се стигне ? Едното ще е помощи от ЕС а другото ще е ДРАНЕ--дрането обаче не го усещат тези които са на някаква служба ,не само държавна усеща се най-вече от дребните хора тях ги мачкат със всичко от преглед за кола до всякакви косвени данъци и всички видове мотания от гише на гише и таксичка след таксичка,Всички цени всеки ден скачат ....
85
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е само заплатата, която привлича в другите държави напусналите лекари. Това трябва да се знае! Това е корупцията в системата, невъзможността за специализация, за развитие , липса на материална база. Всички обучения и възможности да развие са запазени за шепа връзкари. Безумните правила на здравната каса, които ти пречат да предложиш най добрата помощ на пациента. И не на последно място липсата на уважение и статус в обществото.
84
2
 
4
 
! Отговори
една малка разлика преди 2 години
Едно е да търсиш работа поради причина ,че си грамотен ,но в района няма никъде работа, която да ти гарантира що -годе относително материално положение, друго е да си завършил скъпо обучение което .не можеш да си го позволиш в чужбина ,а и си необходим на държавата и държавата да се прави на разсеяна и да те пусне след като е потрошила огромен ресурс да изфирясаш без да кажеш довиждане. ДО 101-- ами дружно се изнасяме не виждаш ли ? Остават пенсионери ,,маргиналите,, и служителите .
83
3
 
5
 
! Отговори
До разни пишещи преди 2 години
Миграцията е най-стария начин за оцеляване-- това че има хора които са в по-добро положение от други не им дава право да искат повече права защото те били останали--повечето които остават в разни малки градчета са ТОЧНО държавни служители - в селата остават само кмета,попа и полицая . Тези хора на държавни позиции на хранилки и някой бизнесмени изкарват другите предатели , а пък си задаите въпроса ,какво си мислят другите за тях .Държавата ни умира точно заради,, добрите,, оставащи.
82
2
 
10
 
! Отговори
Да станеш лекар преди 2 години
Иска скъпа инвестиция от държавата използват огромна материална база -- слага им се здрава неустойка и договор за работа ,където държавата реши. Ако НЕ , отиват да учат в Англия и без това ще се пробват да избягат на запад, а не в Северна Корея.Същата система трябва да се използва и за други ценни кадри -- не може да ги подготвяш в Б-я със ясната идея ,че никога няма да им платиш като в Щатите и те 100% ще избягат.Това където го говорят, че ако им платяли щели да останат е вятър работа и няма
81
0
 
7
 
! Отговори
Рецепти, планове ... преди 2 години
"Животът е това, което ти се случва, докато си зает да правиш други планове" ... Ленън ... И животът си тече, изтича ... докато попътно мъдруваш КАК да го живееш ...