Стойчо Кацаров: Не е изключен пик в страната още през лятото

Здравният министър смята, че индийският вариант може да е вече у нас
19 юни 2021 11:20, Петя Славова
222
Стойчо Кацаров: Не е изключен пик в страната още през лятото
Снимка: БГНЕС

"През последният месец значителен брой възрастни хора са се ваксинирали. Около 800 000 души над 60 години са получили първа доза от ваксината. Ако продължаваме в същите темпове, може би след около 2 месеца тази най-критична част от населението ще бъде защитена, което ще ни позволи да не прилагаме чак толкова строги мерки", заяви пред Нова тв здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Според него ваксинирането е най-сигурният начин да отпаднат мерките и категорично отрече обвиненията срещу него, че е против имунизацията. Здравният министър е на мнение, че недостигът на ваксини, скандалите около една от тях и липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната.

Още по темата

"Тази създадена психологическа нагласа е много трудно да бъде преодоляна. Сега полагаме усилия да организираме здравна информационна кампания. Получаваме подкрепа от ЕС, от СЗО, включително и от медиите, за да убедим колкото се може повече хора, че ефективният начин да се предпазим не е дистанция или маски, а ваксината. Сега имаме повече информация за ваксините, отколкото в началото на годината, когато страховете може би са били основателни. Но днес виждаме, че над 2 млн. души са ваксинирани", поясни още д-р Кацаров.

Той сподели, че в момента се и дискутира въвеждането на стимули за ваксинация, но не е привърженик на подобна идея.

"Експертите очакват нов пик на коронавируса през есента. Аз не мога да го обеща, нито да обещая, че няма да има нов пик.Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва е оценка на това колко души са се срещали с вируса. За съжаление не е направено нищо такова до този момент", поясни специалистът.
Здравният министър ще представи проучване от частна компани, което да даде първоначална представа за това. Д-р Кацаров е провел разговори с частни софтуерни компании, с които да се проведе мащабно проучване. Целта е да се съберат данни за срещата на населението в страната с вируса.

"В момента се разработва механизъм както по отношение на мерките, така и по отношение на влизащите в страната граждани. Искам всичко да бъде прозрачно, да има видими правила, за да няма изненадващи заповеди, среднощни пресконференции. Предварително да бъде ясно при какви показатели какво се случва. Това ще стане в кратки сроково", заяви здравният министър.

Относно констатирания в страната "делта" щам на коронавируса, д-р Кацаров е на мнение, че това е огромен риск. Притеснила го е късната реакция на здравните власти - пробата отмъжа е взета на 5 април, резултатите й станаха ясни в средата на юни. Според него причината за това е липсата на процедура, която ще бъде въведена от другата седмица със заповед. За случилото се здравният министър обвини проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев.

"Напълно е възможно този вариант вече да се разпространява. Той вече е регистрина в голяма част от страните в ЕС. Ние не сме изолиран остров, няма да е изненадващо, ако открием нови проби. Най-ефективният начин да се предпазим е да се ваксинираме. Ако не искаме нищо да се затваря, просто трябва да се ваксинираме", посочи той.

Д-р Кацаров е поискал аналитични доклади, свързани с PCR изследвания, тестване, ваксинация за последната година, но не е открил нито един.

"Ако не сме наясно къде сме сгрешили през тази година, рискуваме да повторим същите грешки при следващата вълна или при следващ вирус", категоричен бе здравният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ко стаа ве докторе, нали нямаше такъв вирус?
155
3
 
2
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Какво ли очаква ваксинираните след година-две..??? Идва Нов Световен Ред, и ще им са нужни роби... Който има глава да мисли!
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави въпреки, че им представям тест от Бг, още на летището ти правят нов тест и карантина 8 дни, като на 4-тия 8-ия 12-ия ден правят нови тестове контролно. Това се отнася за всеки влизащ в територията на страната!
153
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тестове по граничните пунктове правите ли??? Има ли строг контрол при влизане в Бг??? или само ще си говорим, ще пишем гръмки заглавия и ще плашите хората с нови пикове?? Хайде вършете си работата както трябва, не само да всявате страх и да агитирате за ваксинация с експериментални буламачи!!
152
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо не убеждавате хората да се ваксинират?--------//////------- Как да убеждава хората? Нали ти казва, че е хубаво да се ваксинираш? Кво повече искаш?
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацаров, ти никакъв доктор не си ! Това да знаеш. Ти си един жалък микроб ! Но и микробът си има достойнства, да не го обиждам като го приравнявам с теб.
150
0
 
7
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Гласите ни за нещо вие, ама ще видим... !
149
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През изминалата седмица беше съобщено, че в страната ни има първи доказан случай на т.нар. "Делта" индийски вариант на вируса. При това пробата е от 21 април 2021г. Г-н Кацаров явно не знае за този факт щом казва, че може да е вече у нас.
148
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе ,снощи да не сте били на маса с бившия щаб )
147
0
 
12
 
! Отговори
Коя компания уреди? преди 2 години
Здравният министър ще представи проучване от частна компания.
146
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...липсата на здравна информационна кампания са довели до негативното отношение към ваксинацията в страната." А защо не правите здравна кампания?
145
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друга песен пееше Кацаров преди да стане министър. Друго пееше и Кожухарова. А сега де...Защо не убеждавате хората да се ваксинират? Продължавай да обвиняваш предишните, но така работа не се върши! Ефект няма!!!
144
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва си вече една нормална война, да си дойдат нещата на мястото. Добре е да се започне с хиперинфлация и срив на борсите. После ще ми го ядете биткоинот!
143
4
 
5
 
! Отговори
врачка преди 2 години
Нещо май звездите ми го говорят, че пикът през лятото с новия страшен индийски дpискощам ще бъде преди изборите, докато е още служебното правителство, за да могат и те да намажат от далавеpата.
142
3
 
25
 
! Отговори
Кирил преди 2 години
Абе господинчо голяма лисица си обаче номера ти няма да мине.Мързи ви да работите за хората-да ги убеждавате, да ги стимулиране, защото есента наистина ще стане страшно и решихте да пуснете тоя слух с индийския вирус-най-лесния начин,внушавах и не си мърдам пръста.Вашата работа е да заграби те властта.Отврат
141
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 174 Диобре , че служебното правителство скоро ще се махне. Иначе господ да ни е на помощ.
140
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия ден на този му набиха канчето и сега друга песен запя.
139
1
 
26
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
А бе,Кацарче, откъде ти долетяха тия бръмбари в главицата ?! Че твоя милост се изкарва като най- заслужилия деятел по прекратяване на на К-19 ?! А в същност и хабер си нямаш колко неща се направиха,за да сме сега в това сравнително спокойно състояние -НЕ СИ ПРИПИСВАЙ ЧУЖДИ ЗАСЛУГИ,готованец !Ама теб май са ти връчили зяла цистерна с катран и сега мажеш ли мажеш ...А в разгара на епидемията къде се беше скрил бе,мушморок ?! Професор Кантарджиев не бил направил нищо, ТИ КАКВО СИ НАПРАВИЛ ?!?!?!
138
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че дойде служебното правителство, за да стигнем до тези ниски бройки на новите случаи. Ако беше останал Бойко Борисов, сега щеше да има нов пик на епидемията.
137
18
 
4
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Миналата година при управлението на мутрите, първата вълна започна в началото на юни 2020 и имаше пик в края на месец юли. От тогава епидемията е извън контрол. Сега има шанс развитието на епидемията да се контролира.