Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване

Преброяването през есента ще покаже колко села ще бъдат заличени
20 юни 2021 09:45, Ния Христова
187
Топим се, Централният Балкан най-силно засегнат от обезлюдяване
Снимка: БГНЕС
Населението на България след 20 години ще намалее до 5 млн. души, а близо една четвърт от населените места ще бъдат обезлюдени. Това показват данните от най-новото демографско изследавен у нас, съобщи bTV.
 
Регионът, който най-силно е засегнат от обезлюдяване, е Централен Балкан. Данните са от края на миналата година и са за област Габрово, към коят опопадат 5 града и 353 села.
 
В графата "обезлюдени" попада и село Гърня. Табели край Дряново продължават да сочат пътя до там.
 
Порутени постройки, обласли довари и заличени улици. Висящите жици са единственото нещо, което напомня за живота на село.
 
След края на преброяването през есента ще стане ясно колко села в България ще бъдат официално заличени.

187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
1
 
2
 
! Отговори
До 161 162 163 преди 1 месец
Защо "сте" бе приятел? Ти някакъв извънземен ли си или от онези, дето казват "вие българите малко помощи давате, хафте"?
159
1
 
1
 
! Отговори
FARAON преди 1 месец
А СЕЛАТА С 10-20 СТАРЦИ, ЖИВИ ЛИ СЕ БРОЯТ? :) В МОМЕНТА 50% СА МЪРТВИ. СЕГА СТЕ <5 МИЛИОНА :) НИТО 1 ЕМИГРАНТ, КОЙТО БРОИТЕ, НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ :)
158
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 157Брей голям генетик се извади ти. Много ги разбираш тия работи. Колко научни публикации си написал по темата?
157
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До МомчетоЖената ще те гони ако жилището е нейно, ако е твое ще я гониш ти. Нашата култура и закони са различни от западните. Тук работодателите не искат млади жени да не се минат с майчинството, а една заплата не стига. За балона с цените на жилищата да не говорим. Българските жени не са кариеристки, защото за да има кариерна стълбица трябва да има голям бизнес. Малкият бизнес си е като обикновена работа.
156
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Жените са ги вкарали в работната сила, защото мъжете вече отдавна не можете да си позволите с една заплата да издържате сами цяло семейство. Напълно нормално. Няма нищо чудно. За бялата жена няма помощи и пари от държавата. Само прът в гърба и това е. Смешно майчинство и шефове, които се чудят как да те уволнят като разберат, че чакаш бебе. Плюс егоистични баби и дядовци, които просто вдигат рамене и казват: "И на нас никой не е помагал."
155
3
 
7
 
! Отговори
До предишния преди 1 месец
Какъв план ? Каква печатница? Българите винаги са били индивидуалисти и нямаме чувство за сплотеност. Това е от векове! Може би е защото нашето ДНК е такова омешано и на кръстопът не се вярва и на съседа... ама това не е конспирация пич
154
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
жените ги вкараха в работната сила, а те основно са за разплод, колкото и грозно да звучи. Жените можеше просто да се занимават само с хуманитарни дейности по възпитанието и т.н. . Другото е, че обществото не е сплотено, прекалено е индивидуализирано, но това е плана на хората с печатницата.
153
6
 
9
 
! Отговори
Момчето преди 1 месец
Как да се женим и създадем семейства,като правата на феминистките са първо място и мъжа няма думата,ха си казал нещо ха си излязъл от жилището.Уважение има ли в днешно време? Гарантирани работни места има ли? Това го има и в другите държави.Дали по този начин се регулира раждаемостта???
152
1
 
6
 
! Отговори
ДРУГО НАСЕЛЕНИЕ преди 1 месец
До Ю.кортес - Уважаеми, българската земя дали ще приеме другото население ? Защото ако не го приеме , няма да му е добре. Земята има окултна връзка с хората и ако земята не иска определено племе, не се получава нищо добро.
151
4
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Преселението от селата в градовете започва веднага след Освобождението от турско робство. Най-много се преселват в София и София расте по население с огромни темпове, но това обезлюдява останалите населени места в България. Заселването в столицата е ограничено през 1942 г. с Наредба за предотвратяване на жилищната криза в София. Член 1 от нея изрично казва: Забранява се заселването в гр. София и записването на нови софийски жители. Дойде демокрацията и виждате какво стана.
150
9
 
11
 
! Отговори
Ю.кортес преди 1 месец
В природата няма празни места.Ще дойде друго население.Има хубав климат и вода,няма да остане пустееща земя.
149
1
 
19
 
! Отговори
???? преди 1 месец
Как да сме богата държава, като една френско-канадска фирма краде БГ-злато............не са виновни само те, виновни са тия политици , които са подписали тия заробващи концесии............тия гадини трябва да бъдат тикнати в затвора..........за поне 20 години??!!!
148
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Англия и Франция са богати, защото векове наред крадат ресурси от 1/2 свят...........нефт, газ, злато, диаманти и т.н...............а не защото са по-умни от нас-българите!!!
147
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видими резултати
146
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 146 - Човекът чува гласове в главата си. Не го закачай, мине не мине малко време и той ни съобщава някое гениално откровение. Остави го да се вслушва в гласовете, да видим какво ще ни напишурка след малко.
145
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 131Раждаемостта в България е над средното за Европа. Виж статистиките. По парковете е пълно с майки с деца. Главния проблем е масовата емиграция.
144
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 140Брей пък как ни преброи с такава точност? Господ ли ти ги говори насън насън тези числа? Или гласовете ти го казаха?
143
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най хубавите места за живеене в България се обезлюдяват най много. Това ясно показва че материала не става. Хората напускат райските кътчета на България за да стават роби на капиталистите в големите градове и в чужбина и да дишат там мръсен въздух, да ядат отровна храна и децата им да растат в токсична среда.
142
10
 
5
 
! Отговори
Nelly преди 1 месец
България е хубава страна със хубава земя. Но чужденец не вирее на такава земя освен ако не му е родна. А самите българи са загубили голяма част от генетичните си качества. Загубили са корена си. А племе без корени е скитническо. И за това на някои им се струва, че земята обезлюдявала. Просто българите търсят себе си по чужбина.
141
3
 
8
 
! Отговори
До 138 преди 1 месец
Ти, дето зееш за Русия. Знаеш ли, че Русия също се топи от мизерия и че градовете и се пренаселват само с чур.ки - емигранти от Средна Азия. Да, за тях в Русия е по-добре, в сравнение с тяхната азиатска дивотия, но етническите руснаци също като у нас намаляват. Ако искаш , иди да живееш в Русия, при ония ря.заните, узбеки,таджики, чеченци, сигурно ще ти хареса, като ти гледам акъла.