Много болни, а 40% от българите не ходили при личен леар

Изследване показва и, че 40% от населението е с хронични заболявания
9 юли 2021 08:00, Петя Славова
25
Много болни, а 40% от българите не ходили при личен леар
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Близо 40 на сто от българите не са ходили на личен лекар. Това сочат данни на Националния статистически институт. Данните са за 2019 година и са в рамките на Европейското здравно интервю. То е част от Европейската система на здравни изследвания, които оценяват здравния статус, начина на живот и ползването на здравни услуги от населението на ЕС, предава "Монитор".

През 2019 г. всички държави членки се включват в третата вълна на изследването в изпълнение на Регламент (ЕС) 2018/255 на Комисията, като Националният статистически институт е провел наблюдението в периода октомври 2019 - януари 2020 година.

Според данните 62,5% от населението са се обърнали към своя личен лекар. 69,5% от жените са ходили при джипито и 54,9 от мъжете. 83,9 процента от хората над 65 години са посетили джипито си, сочат още данните. 66,8% от хората във възрастовата група между 45 и 64 г. са били на преглед. При общопрактикуващия лекар са ходили 47 на сто от гражданите на възраст между 15 и 24 години.

От европейското проучване става ясно още, че 40,2% от населението на страната ни има хронични заболявания. Според данните на НСИ жените страдат по-често от тях. 44 на сто от нежния пол имат такъв проблем, докато при мъжете това съотношение е 36 на сто.

Най-честото хронично заболяването е високо кръвно, което заема 29,7% от всички болести от този тип. 32,8 от жените имат този проблем, а при мъжете делът е 26,5 на сто. След високото кръвно най-често срещани са уврежданията, засягащи долната част на гърба или други увреждания по гърба. Те представляват 10,4% от хроничните заболявания. Тук пак жените имат по-често този проблем - 11,7% нежната половина имат този проблем, а при мъжете се среща при 8,9%. Исхемичната болет на сърцето е на трето място сред хроничните заболявания и засяга 7% от тях. Жените с този проблем са 8,1%, а мъжете 5,8 на сто. Следва диабетът с 6,9%, като това заболяване имат 7,3 % от жените и 6,5 от мъжете. Следва артрозата с 5,4 на сто от хроничните заболявания.

  Артроза имат 8,1% от жените и 3,3 % от мъжете.

По възрастови групи разпределението от данните на НСИ показва, че 82,6% от хората над 65 години имат хронично заболяване. Съответно 17,4 на сто нямат такъв проблем. При гражданите на възраст между 44 и 64 години 44,6% имат някакво продължително заболяване. Във възрастовата група между 25 и 44 години дялът им е 13,7%. Под 5% от младите хора на възраст до 25 години имат хронично заболяване.

На фона на тези данни 29,2 % от населението определя здравословното си състояние като много добро. Самооценка „добро“ здравословно състояние са дали 40,7% от хората. 20,9% – като "задоволително", лошо - 7,3 на сто. Едва 1,9% от хората са определили здравословното си състояние като много лошо, показват още данните на НСИ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Жалко за народа преди 2 години
40 % от хората не са ходили на личен лекар. Затова са все още живи. По същата причина е малък процентът на ваксинираните от ковид. Все още е по-висок процента на здравомислещите. Какво пък българите може и да оцелеят напук на фалшивата пропаганда.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ходят младите и здравите, а възрастните и болните ходят при личния си лекар. Тук друго е интересно - в България 82,6% от хората над 65 години имат хронични болести, а сред починалите от Ковид-19 са по-малко, някъде около 70%. Излиза, че хроничните болести сякаш предпазват от смърт при Ковид-19.
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако искаме да сме живи и здрави ще продължаваме да не стъпваме.
18
1
 
0
 
! Отговори
До Добър Ден преди 2 години
Ковид - бактериологично? Ти не си наред човече! Конспиратори и антизападни ***!
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откакто лекарите са търговци, ситуацията е като при супермаркет имаш пари ходиш, нямаш пари не ходиш! Стига сте се правили на незнаещи!
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормално, като знам, че ще чакам с часове за болничен или направление и аз гледам да си спестя ходенето при личния лекар.Вместо болничен взимам неплатена отпуска, а при специалистта си плащам вместо да дебна кога личнията ми има направления.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудно откъде са тези данни, като моето джипи си отразява профилактични прегледи фиктивно, че даже и подновени ваксини. Явно 40% от лекарите не са се усетили
14
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми щото не останаха лични "леари" от как затвориха Кремиковци! Нямат мат'рял да ми леат куршум или са в чужбината, на како! Големи заглавия имаш!
13
3
 
21
 
! Отговори
22 преди 2 години
Защото като отида при личния лекар се държи все едно отивам да й разваля сутрешното кафе. А в България до гроб не можеш да го смениш. Така е измислена системата, че това се оказва невъзможно. Опитвала съм -цяла седмица обикалях по кабинети, чакам като куче, за да ми отговорят че не записват нови пациенти. А в културните европейски държави си отиваш на пункт на здр. каса, казват ти кои лекари са със свободни места и си записваш където ти е удобно. И то не 2 месеца в год.; всеки ден е възможно.
12
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе стига с тия мафии, конспирации и прочие глупости. Никой не се интересува от вас. Иска ви се да сте от голямо значение на световни сили, но не сте! Лекарите са хора като вас, само дето са по- учени, ходят на работа, вземат заплата , борят се със същите трудности в живота като нас.
11
6
 
6
 
! Отговори
Добър ден преди 2 години
Ковида е бактереологическо англоеврейско оръжие
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега модерно ли е да имаш личен леар? За богатите сигурно е типично, но за по бедните какво леара да им лее не знам.
9
4
 
5
 
! Отговори
warnings med mafia преди 2 години
Експерти да проследят комуникации между мед мафиоти на англииски с акцент от април 2019 ... дадени са указания за безмилостен терор с нарочно прозиведени бактериологични оръжия рекламирнаи по късно като КОВИД мутанти. Цел поразяване на милиарди и продажби на милиарди "ваксини" годишно.Дадени са указания за безмилостни рекламни убииства с налична тогава дигитално холограмна видео пресканираща техника вкл на ЛЕКАРИ>>>
8
2
 
5
 
! Отговори
Тикварю преди 2 години
Хем измислен е хем пуснат
7
5
 
11
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 2 години
Не съм стъпвал от години при личния. Не виждам защо да ходя.
6
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При леар и ас не ходя макар личните лекари вече да са на ниво знания по медицина - леар 2 ри разряд
5
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хич не е измислен, ама твой си проблем омръзна ми невеж народ да убеждавам. Който му се мре и играе на руска рулетка като руснаците сега в Москва да играе. Чао.
4
2
 
8
 
! Отговори
куку преди 2 години
много болни психически
3
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За метален ковчек, ли ви трябва леар?Жената на Радул Мисирков е много добра, ама цената ти рипа- по 10% на месец.Може и за утре ако сте на зор.
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не баламосвайте хората, Върнете десет гофини назад и ще видите средна за олеваемост е една и съща, просто условията и средата на живот не се променя, вижте 2020 та ,обща смъртност 37000 нагоре, 18000 от вируса и толкова косвено заради удара по здравната система. Какво ми говорите кой ходил или не да си мери кръвното при джи пи то.