Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?

Проф. Кожухарова: У нас има погрешна нагласа
9 юли 2021 18:30, Петя Славова
191
Защо България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В България има погрешна нагласа към ваксинациите, което е причина да се отличаваме драстично от абсолютно всички страни от ЕС, при положение че в страната има достатъчно ваксини. Вече всеки може да се ваксинира, на каквото място си избере, но хората са обзети от фатализъм, това коментира пред БНТ съветникът на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова.

В другите европейски страни хората приемат медицинските обяснения, допълни тя. Ако в началото информационната кампания се оценява, че не е започнала правилно, то това отдавна е променено. Прави впечатление, че в ромската общност действат много добре обучени здравни медиатори. Те са отлично обучени и по отношение на заболяването, и по отношение на ваксината. Ромите имат един близък човек до тях, който може да им обясни всичко. Въпреки това те са взели решение да не се ваксинират, обясни проф. Кожухарова.

Още по темата

На въпрос може ли ваксинирането против COVID-19 да стане задължително, проф. Кожухарова посочи, че в някои страни се правят подобни опити. Тя обаче подчерта, че "дори шанс насила не може да се даде на хората, ако те не желаят".

Планът за действие при нова вълна на COVID-19 не е стратегически, а план за конкретно действие в определения момент на развитие на пандемията. При необходимост някои негови елементи биха могли да бъдат променени, коментира съветникът на министъра на здравеопазването.

Тя подчерта, че планът е съставен на базата на придобития вече опит. При повишаване броят на заразените, предвиден при трето ниво в плана, училищата преминават на особен режим на обучение - комбинирано. "Идеята е, ако се затваря нещо, децата да са последните, които трябва да бъдат затворени."

Планът предвижда много по-малък обем мерки. В най-последното ниво - над 500 заразени на ден, има само съвет към хората от рисковите групи - неваксинираните над 60 години, да ограничат своите пътувания. Идеята е преболедувалите и ваксинираните да могат да живеят нормално.

В момента епидемичната ситуация е изключително благоприятна. Затова и сега беше моментът да се изготви план за действие, коментира проф. Кожухарова и увери, че решенията, които се взимат в момента са експертни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 135Точно казано.Доста руски хора пишат в този сайт целенасочено но и доста ***.
133
1
 
18
 
! Отговори
66 преди 2 години
В основата на всичко е масовата простотия сред младото население наследило я от старото поколение дошло от селата по градовете.По-читавите млади хора ,по- умните от гимназиите напускат държавата всяка година по 10-20 хил. за чужбина.Да си глупав ограничен и да не можеш да се усетиш и да знаеш най-много от всички е най-ниското ниво.Когато обаче разбереш че си останал на края на хранителната верига почваш да се озлобяваш и сега виждаме такива.
132
16
 
11
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Лъжите свършиха вече. Е затова. Всички видяхме пълните стадиони в Унгария и Англия. Хората си живеят и нищо им няма. Защо не умират??? Това обстоятелство разобличава на 100% лъжливите изследвания и статистики. Срещу този довод досега чета само изрази като "българскте антиваксъри са срам за народа" и тям подобни глупости без никаква логика.
131
3
 
13
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
След тоталният крах на Здравната Система за 31 г "Демокрация" след хилядите лекарски грешки-след обещанията за "светло Бъдеще' вече 31 г не се случва нищо- се получи така че Българският народ е най лъганият народ в Светът за тези 31 г -Вече никой не вярва на нищо- Народ на схеми -без закони и корупция -некъдърни бели престилки и аптекари милионери-И как този народ да повярва на ваксините?? Все едно да повярва че Съдебната система е независима-или че плащат на близнаци "детските" за двама!!
130
5
 
18
 
! Отговори
Тошко Йорданов преди 2 години
Като знаем, че само 20 процента от лекарите са се навили за боцкане - мисля, че всякакви коментари, колко били прости българите са излишни. Освен ако някой не твърди, че средния германски *** или британски *** е по-умен от нашенски лекар или знае повече от него
129
1
 
5
 
! Отговори
до 127 преди 2 години
До Анонимен Нещо бъркаш лекарства с ваксини,професоре.
128
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смъртността от катастрофи у нас е по-голяма от тая от ковид.
127
4
 
23
 
! Отговори
Идеалист преди 2 години
Защото не е лековерен и има опит с официалните лъжи. Аз ви питам, защо ни предлагате само генетични ваксини и то с геополитическин произход?
126
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
българскте антиваксъри са срам за народа.
125
24
 
15
 
! Отговори
ЧЪРЧИЛ преди 2 години
Защото българите са неуки, елементарни, чалгари, суеверни, мнителни, невярващи на никого и нищо и т.нт. Нещата са трагични.
124
12
 
25
 
! Отговори
МАЙМУНСКИ ГРИПъ преди 2 години
България се отличава от останалите страни в ЕС за ваксинацията. Затова почти нямаме болни, за разлика от останалите страни в ЕС.
123
12
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах защо трябва да се ваксинираме?
122
14
 
15
 
! Отговори
Антикомунде преди 2 години
До БЪЛГАРИН --- Естествено, че народ, който се възхищава на чалга изпълнения е кретенясъл и полудял.
121
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия странични ефекти са като на Митьо Пищова жените - всеки за тях слуша, но никой не ги е виждал.
120
26
 
17
 
! Отговори
Фактори преди 2 години
1) Анти-вакс пропаганда, солидно организирана от руските *** в България 2) българина традиционно е мърляч със здравето си 3) българина е егоист, и за другите не му пука 4) българина винаги действа следварително, а тук се изисква да се действа предварително.
119
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас започнаха много рано и набодаха хората с Астра Зенека. От там и от страничните ефекти които ваксината ИМА!! и хората загубиха доверие във ваксинацията. Също след 40 години комунизъм народа е свикнал да не вярва на властта, че като му каже нещо е за негово добро, то ще е наистина за негово добро.
118
18
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
От останалите се отличават само ония не.грамотници, които повярваха на Фигуранта и приватизаторката Нинова, че вирус-пандемията не съществува. Това бе официално обявено от връх Бузлуджа от комунистите и много от повярвалите им наивници загубиха живота си. От хора с нисък ин.телект друго не може да се очаква. Бог да пази българите от ковид 19 и от простотията на комунистите!
117
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
другите европейски държави не са били свидетели на това което на нас ни направиха последните 30 години. пълен демографски, социален и икономически колапс, подмяна на населението и пълен слугинаж. и сега искат да ни спасят животите.... трудно е за вярване.
116
0
 
6
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 2 години
До Анонимен 121 --- Пропуснали сте и 200 години византийско присъствие.
115
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не човеци, а австралопитеци сте в бг. С тоя манталитет. Антиваксъри. ? Не! Просто неграмотни