При санирането на блокове вече въвеждат 15% самоучастие

Чакат се около 8 млн. лв. частни инвестиции
27 юли 2021 08:00, Петя Славова
43
При санирането на блокове вече въвеждат 15% самоучастие
Снимка: БГНЕС

Служебният вицепремиер по европейските средства Атанас Пеканов отбеляза каква е финалната версия на Националния план за възстановяване и устойчивост по време на кръгла маса. Стана ясно, че за по-високия енергиен клас сгради въвеждаме 15% съфинансиране. "Смятам, че по този начин интересът на хората към участието в процеса по саниране ще скочи и ще могат да бъдат спестени част от средствата", коментира той.

Пеканов поясни, че бюджетът по програмата за ВЕИ по покриви на жилищните сгради е увеличен 7 пъти.

Той припомни, че в новата версия на Плана за възстановяване и устойчивост е изчислено, че помощта от 12.6 млрд. лева ще задвижи допълнителни 8 млрд. лева частни инвестиции през следващите 7 години. В ревизираната версия имаме още 57 проекта като 11 са напълно нови. Реформите наброяват 43, седем от които също не са предлагани до момента.

Още по темата

"В нашия план имаше недостатъчно амбиция в сферата на енергетиката, затова се радвам, че успяхме да надградим с 3 нови проекта - търгове за изграждане на възобновяеми енергийни източници и съхраняващи капацитети към тях.", коментира вицепремиерът.

Таванът за финансиране на проектите пък е повишен двойно. Вицепремиерът бе категоричен, че трябва да се обърне по-сериозно внимание на засилването на кръговата икономика като част от Програмата за икономическа трансформация на страната.

"Много често се говори за енергийната, но не и за материалната ефективност. Именно тук мога да кажа, че в Плана тя е застъпена със 117 млн. лева. Това са безвъзмездна помощ и 50% самоучастие, които се надграждат с финансов инструмент", поясни той.

"Опитахме да намалим и ресурсите, отиващи към столицата, тъй като не би трябвало да използваме европейските пари за градове, които така или иначе се развиват добре", допълни Пеканов, който смята, че средствата трябва да бъдат инвестирани в по-малките населени места.

Европейските институции приемат добре промените ни в Плана за възстановяване и устойчивост, но все пак те трябва да имат гаранция, че за него ще се застъпи и следващото регулярно правителство. Политическите партии, които влязат в парламента, ще имат трудната задача да решат проблеми като съдбата на въглищните региони и върховенството на закона, каза още Пеканов .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние домоуправител на входа не можем да си намерим, тия ми говорят за самоучастие...
9
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Правим обувки от кожа на клиента"
8
5
 
11
 
! Отговори
Другаре преди 2 години
Другаре комунизма не позволява сграда да изглежда добре. Трябва да е сива порутена. Иначе хората може да надигнат глава.
7
3
 
11
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 2 години
Ще скочи ами, ако го направите 50 процента направо ще избиете рибата. Неграмотна да не казвам какво...
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При 15% съфинансиране на практика програмата ще спре за жилищните блокове и ще остане само за едно фамилните къщи.. Това е близко до ума и вероятно това е целта. Освен това си противоречат. От една страна казват, че социално слабите нямало да плашат 15-те % съучастие, ами кой ще им доплати техния дял в един блок, комшиите ли? Или да да я закриват тая програма и да не лъжат хората или да я направят така, че да работи на практика
5
2
 
20
 
! Отговори
Нямаше интерес преди 2 години
Защото беше безплатно. Сега интересът ще скочи.
4
2
 
17
 
! Отговори
Grom преди 2 години
Кръгова икономика? Никой не приема даже стъклените бутилки за амбалаж. Те тръгнали "кръгова икономика" да прокламират.
3
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И нашия блок щяха уж да го санират ама баба ти Тана казала на бабите от блока да не подписват щото Ес ще ни вземат блока и бабите саботираха санирането. Сега нямат пари за ток и реват, че дограмата им изгнила щото е на 40 и кусур години блока. Много шашави баби. ЕС щели да им вземат блока щото като го санират ставал собственик спорсора. Ку хи лейкии. Сега отиде коня в ряката. Няма да имат пари с 200 лв да си доплащат.Нека им. Кой квото сам си направи и душманина не може да му стори.
2
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ли ще делите хората?? Щом е вече със самоучастие - изискайте да върнат по 15 % на вече санираните блокове. Щото в Пловдив където е санирано във всеки блок има работещ в Общината или техни роднини. Щом ще се доплаща - да си доплатят и вече санираните.
1
3
 
20
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Давай Пеканов да има работа за собствениците на ВВИ , че да имат по голяма печалба като вдигат цената на тока , а народа вълци го яли!